Erika Isac, primele dezvăluiri după lansarea „Macarena”. Ce spune despre abuzurile sexuale: „Piesa asta este bazată și pe experiențele mele”

9 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Alexandra Marin

Erika Isac (24 de ani) a oferit pentru PaginadeMedia.ro un interviu în care vorbește despre piesa „Macarena”, dar și despre manifestul lansat de oameni după ce melodia a devenit publică. Artista a mărturisit care este povestea din spatele „Macarena”



„De când am decis să lansez această piesă, m-am așteptat să fie reacții de toate felurile și mult hate. Nu este pentru prima dată când mă confrunt cu reacții negative din partea publicului, m-am confruntat de-a lungul timpului din diverse motive, fie pentru cum arăt, cum mă îmbrac, fie pentru ce cânt sau de ce cânt.”

„De data asta, reacțiile negative nu m-au atins, pentru că reacțiile pozitive au fost într-un număr atât de mare încât reacțiile negative lea-am privit ca pe o frustrare.”

Cum a pornit povestea „Macarena”. Ce există în spatele piesei

„Cumva este în mine o parte activistă. Dau mereu share la diverse lucruri care se întâmplă nu numai în România, ci peste tot, cumva. Și nu este prima piesă care include un mesaj social. Dar în momentul în care am scris piesa asta, care este scrisă mai bine de jumătate din vară. Eram la studio și nu aveam foarte multă încredere încă în mine și în ce scriu la momentul respectiv.

Și am zis: ce este așa ceva, eu nu vreau să mai aud de ea niciodată, nerealizând la momentul respectiv ce am scris, de fapt. Câteva luni mai târziu, eram cu managerul meu în mașină, mergând spre un concert, și dădeam play la piese pe care le-am mai făcut în ultimul timp. Și o ascultam și ne uitam amândoi în gol. Și am avut un moment în care ne-am intersectat privirile și am realizat atunci ce înseamnă piesa asta.”

„Unul dintre motivele pentru care această piesă este pe Youtube este managerul meu, pentru că reacția lui, ceva din reacția lui mi-a dat un impuls foarte mare. Pentru că simțeam același lucru ca și el, și el a venit fix ca o completare perfectă în momentul respectiv.

Și am zis că eu când mă întorc de la Oradea vreau să mă duc în studio și să lansez piesa asta. Nu am așteptat să văd cum voi scrie restul piesei, m-am dus direct avion.”

„Versurile sunt scrise 100% de mine. Piesa asta este bazată și pe experiențele mele, în mod evident, pentru că sunt femeie și, din păcate, este bazată pe experiențele femeilor din jurul meu.

Din fericire, am avut norocul de a nu trece prin abuzuri teribil de grave, precum violul, după cum este menționat în piesă. Dar sunt alte femei care au trecut prin și nu pot să rămân ignorantă la ce se întâmplă în jurul meu.”

„Deși sunt o femeie puternică, cu mult curaj, după cum spun unii pentru că am lansat piesa asta, sunt, în același timp o fire foarte sensibilă. Și sunt foarte empatică. Și nu sunt genul de om care să poată să treacă peste necazul altuia.

Mereu mă implic și în problemele prietenilor mei. Sunt femeie, am o mamă, o soră mai mică. Practic, sunt un fel de mamă și eu, că așa este cu frați mai mari. Am prietene, mai văd și ce e pe la televizor. Am citit și istorie.

„Este un cumul format din foarte multe povești. Fie trăite personal, oameni apropiați, străini de la televizor sau dintre cei care au trăit acum 50-100 de ani.”



Erika Isac, despre abuzurile sexuale

„Piesa asta vorbește mai mult decât despre abuz, vorbește și despre dublul standard și despre cum femeile trebuie să fie într-un anumit fel, pentru că dacă nu sunt, nu sunt femei adevărate. Cine o mai fi inventat și acest grup de cuvinte, femeie adevărate sau bărbați adevărați, pentru că nu știm. Ce e pentru mine bărbat adevărat poate însemna altceva pentru altul, pentru că e o chestiune subiectivă.

M-am confruntat cu termenul ăsta de dublu standard, nu am fost genul de femeie fragilă, timidă sau foarte la locul ei, am și invidiat femeile de genul, pentru că am considerat că sunt mult mai mișto decât mine, pentru că eu am mereu ceva de spus, am mereu o părere, iar oamenii jurul meu mă și descriu ca fiind impulsivă, poate acidă și cu păreri. Eu mereu deschid gura.

Am și scris în piesă despre tipul ăsta de comportament: „Că femeia nu se bate, nu se înjură, nu se ... așa. Femeia trebuie să calce, să spele și să ajute.”

Eu nu sunt așa. Eu nu cred că femeia trebuie să fie într-un anume fel ca să fie femeie adevărată. Suntem toți foarte diferiți, iar atât timp cât nu faci rău cuiva ești un bărbat adevărat sau o femeie adevărată.”

„Pe mine nu mă interesa să fie virală, să aibă succes, dar îmi doream să devină un manifest. Clipul a fost gândit să fie scandalos, să fie la fel ca și piesa.”

„Eu vorbesc dur în viața de zi cu zi. Și trebuie să acceptăm că avem cu toții un limbaj licențios în viața de zi cu zi. Și am vrut să evidențieze furia pe care am avut-o când am scris piesa asta. Sunt decât vocile victimelor de-a lungul anilor. Iar limbajul licențios, uite, aici iarăși vine dublul standard, pe care eu îl urăsc din tot sufletul meu.

Oricine care a comentat de limbajul meu, ar fi bine să nu fi ascultat niciodată Paraziții, BUG Mafia, 50 Cent, Tupac, Snoop Dog.”

„Când am lansat piesa am subestimat mult publicul. M-am gândit că scot muzică pentru Gen Z (n.red Generația Z), pentru tineri, adolescenți, chiar și copii, dar, ce să vezi, am avut cel puțin jumătate de reacții din partea oamenilor de 30+, 40, 50, 60, 70 inclusiv. Și am fost șocată din alte generații au primit mesajul atât de bine, am fost mândră de ei, având în vedere limbajul licențios și modul în care este expusă femeia.”



„Piesa a venit din ceva real, nu este un produs marketing. În momentul în care radiourile mi-au cerut piesa cenzurată, am zis că am făcut ce trebuie. Pentru că știu că este mai greu de digerat, și are un mesaj social, nu este un mesaj comercial. Mă bucur că oamenii iubesc piesa asta mai mult decât o iubesc eu.”

Erika Isac a renunțat la facultate pentru muzică. Experința „X Factor” a traumatizat-o

„Am renunțat la facultate în anul doi, eram la „One True Singer”. Am stat două luni și jumătate în proiectul acela, nu aveam voie să ies din casă, nu aveam acces la telefon, eram obosiți, nici să dormim nu aveam timp. Și se întâmplă chiar în perioada examenelor. Și am renunțat la școală. Mă gândesc să mă înscriu la o altă facultate, poate Psihologie, că am tragere în direcția asta.”

„Oamenii au impresia că dacă apari o dată la TV cineva te poate observa și apare o șansă, apare un noroc de te miri cine știe unde, dar nu-i așa.”, a spus Erika Isac după participarea la „X Factor”.

„Părinții mei nu fac parte din industria media, nu fac parte din divertisment. Fac parte din contul alte domenii. Tata este militar și it-ist, mai nou ceva profesor universitar, inginer la bază. Iar mama mea este economistă.”

„Nu s-a întâmplat nimic după X Factor. După X Factor nu au știut ce să facă cu mine. Au încercat pe cât au putut să îmi găsească un manager, să facă ceva cu mine, dar dacă nu ai numerele potrivite, din păcate nu se întâmplă nimic. Și la momentul respectiv, la X Factor, mi-am luat atât de mult hate (n.red ură) încât m-a pus la pământ și am hotărât împreună cu părinții mei că până la 18 ani să nu mai fac nicio mișcare.”

Erika a explicat, în cadrul interviului, că după X Factor, „au fost adulți de peste 30 de ani care numeau un copil de 15 ani curvă. Pentru că purtam pantaloni scurți.”

„Și pentru că le-a fost frică, pentru ca, copilul lor să nu mai fie numit într-un anumit fel, în primul rând pentru mine, și în al doilea rând pentru imaginea mea. Și am luat decizia de a nu mai apărea. La 15 ani nu ești în stare să lupți cu nimic.

Piesa a venit ca un cumul din experiența mea. Să le dau femeilor curajul pe care eu nu l-au avut și nu l-au avut nici părinții mei.”

Petrișor Obae a subliniat impactul rețelelor de socializare asupra copiilor care apar în emisiunile televizate și a întrebat-o pe Erika Isac dacă nu a existat o modalitate de a lupta cu valul de reacții negative. „Nu, părinții mei îmi spuneau să nu mă mai uit. Ce puteau să facă, să dea jos clipurile de pe Youtube sau să se certe cu ăia de la X Factor, nu, pentru că nu aveau nicio responsabilitate, Doamne ferește!

Și asta pentru că păream mai mare, dar filmată de jos, eu păream mai mare, dar am 1.60. Dar în momentul ăla, pentru că s-a viralizat la nivel internațional se vedea că am minim 1.75. Și pentru că păream înaltă, eram și machiată, că până la urmă te duci la televizor, și aveam pantaloni scurți, așa cum poartă orice om de pe pământul ăsta, oamenii au considerat că sunt dezvoltată mult prea devreme și că mi-am început viața sexuală cu siguranță mult mai devreme și că cine știe ce fac eu la școală. E foarte greu să nu ții cont de părerea oamenilor din jurul tău.”

„Nu ne gândeam ca momentul ăla să devină atât de viral și pur și simplu ne-a luat pe nepregptite. Până la momentul respectiv, maică-mea nu vedea pe nimeni care să o facă pe fiică-sa făcută în toate felurile pe net. Și nici taică-miu. Și să fii tată de fată și să ți-o ia ăștia să ți-o facă cu spume la gură pe internet, e foarte solicitant. E foarte solicitant pentru niște părinți de niște copii, de copil de 15 ani. Momentul ăsta critic ăsta a fost.”

Până în acest moment, melodia „Macarena” a fost ascultată de 2,7 milioane de ori.

Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.98
  • USD 4.77
  • CHF 5.37
  • GBP 5.98
  • BGN 2.54
  • RUB 0.05
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti 3°C icon
  • Cluj-Napoca -1°C icon
  • Constanta 11°C icon
  • Iasi 2°C icon
  • Brasov 1°C icon
  • Timisoara 1°C icon
  • Craiova 1°C icon