De ce păcălim și suntem păcăliți de "Ziua Păcălelilor" - 1 Aprilie

5 minute
Publicat:
Autor: Redacția actualitate.net

Ziua de 1 Aprilie este cunoscută în multe părți ale lumii ca "Ziua Păcălelilor" sau "April Fools' Day". În această zi, este tradițional să se facă glume și să se păcălească prietenii, familia și chiar și pe colegii de muncă. Intenția este de a crea un moment de amuzament și veselie, fără a cauza supărare sau neplăceri serioase.


Originea obiceiului de Păcăleală de 1 aprilie

Există mai multe teorii cu privire la originea Zilei Păcălelilor, dar exactitatea fiecăreia rămâne subiect de dezbatere.

Una dintre cele mai populare teorii sugerează că tradiția a început în Franța în secolul al XVI-lea. În 1564, regele Charles al IX-lea a adoptat calendarul gregorian, care a mutat începutul anului nou de la sfârșitul lunii martie la 1 ianuarie.

Cu toate acestea, unii oameni au continuat să sărbătorească Anul Nou în perioada 25 martie - 1 aprilie. Aceștia au devenit ținta glumelor și farselor, fiind numiți "fools" (păcăliți)


Păcăleli faimoase de 1 aprilie

 1. Spaghetele care cresc în copaci - Una dintre cele mai cunoscute păcăleli a fost difuzată de BBC în 1957, când un reportaj a prezentat locuitori din Elveția care recoltau spaghete din "copacii de spaghete". Mulți telespectatori au crezut în veridicitatea reportajului, întrebându-se cum pot și ei să cultive astfel de copaci.
 2. Insula San Serriffe - În 1977, ziarul The Guardian a publicat un supliment special dedicat insulei fictive San Serriffe, un arhipelag situat în oceanul Indian, format din două insule principale, "Upper Caisse" și "Lower Caisse". Multe persoane au fost atrase de descrierea detaliată și au încercat să afle mai multe informații despre cum să călătorească acolo.
 3. Taco Liberty Bell - În 1996, lanțul de restaurante Taco Bell a anunțat că a cumpărat Liberty Bell, unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale libertății americane, și că îl va redenumi "Taco Liberty Bell". Deși a fost o glumă, mulți americani au reacționat cu indignare la știre.
 4. Gaura de pe Marte - În 2005, site-ul Space.com a publicat un articol în care se afirma că o "gaură neagră portabilă" a fost utilizată pentru a curăța gunoaiele de pe orbita Pământului. Articolul a fost preluat și de alte publicații, creând confuzie printre cititori.

Idei pentru păcălitori pentru 1 aprilie?

 1. Schimbă setările mouse-ului sau tastaturii - Poți inversa butoanele mouse-ului sau poți schimba limba tastaturii, ceea ce va crea confuzie temporară pentru utilizator.
 2. Baloane în spatele unei uși - Umple un spațiu îngust, cum ar fi în spatele unei uși, cu baloane, astfel încât când victima deschide ușa, va fi întâmpinată de o cascadă de baloane.
 3. Săpunul care nu face spumă - Acoperă un săpun cu lac transparent pentru unghii. Va arăta normal, dar nu va face spumă, ceea ce va fi destul de confuz pentru cel care încearcă să-l folosească.
 4. Schimbarea orei - Mergi înainte și schimbă ceasurile cu o oră înainte sau înapoi. Acest lucru poate duce la reacții amuzante, în special dimineața.
 5. Cuburi de gheață cu coloranți alimentari - Fă cuburi de gheață cu coloranți alimentari, astfel încât când se topesc în băutură, să îi schimbe culoarea.
 6. Scaunul care scoate sunete - Plasează o pernă de vânt sau un obiect care scoate sunete sub perna scaunului. Când cineva se va așeza, va produce un sunet neașteptat.
 7. Aplicații de telefon sau controlul televizorului - Folosește o aplicație de control de la distanță pentru a schimba canalul televizorului sau volumul fără ca victima să știe.
 8. "Rănirea" unui deget cu bandă adezivă - Înfășoară un bandaj în jurul degetului și aplică un pic de ketchup sub bandaj pentru a părea că ai o rană mică, stârnind îngrijorare temporară.
 9. Mâncare surpriză - Pregătește o farfurie de "brownies" anunțându-i pe toți despre desertul delicios, pentru ca ei să descopere că în farfurie sunt doar bucăți de carton tăiate în forma de brownie și acoperite cu folie de bucătărie.
 10. Șamponul infinit - În timp ce cineva face duș, adaugă încet și discret mai mult șampon în părul lui, făcându-l să se întrebe de ce nu se clătește niciodată complet.

Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine