Ce presupune noua lege a pensiilor: cine beneficiază de reducerea vârstei de pensionare

4 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția actualitate.net

Adoptată recent de Guvern, noua lege a pensiilor din România aduce modificări semnificative, inclusiv creșterea vârstei de pensionare pentru femei la 65 de ani și recalcularea tuturor pensiilor. Legislația introduce, de asemenea, bonusuri pentru continuarea activității și modificări privind pensia anticipată. Această reformă majoră, intrând în vigoare la 1 ianuarie 2024, vizează o mai bună gestionare a sistemului de pensii în contextul evoluției demografice și economico-sociale.

Guvernul României a adoptat o nouă lege a pensiilor, marcând o schimbare semnificativă în sistemul de pensii al țării. Această lege, care a stârnit dezbateri în Coaliție, vine cu o serie de modificări importante, printre care se numără creșterea vârstei de pensionare pentru femei și recalcularea tuturor pensiilor.

Creșterea vârstei de pensionare și stagiul de cotizare

Conform noului act normativ, vârsta de pensionare pentru femei va fi de 65 de ani. Această modificare se va aplica gradual, începând din anul 2035. De asemenea, legea încurajează continuarea activității profesionale, oferind bonusuri pentru cei care aleg să lucreze peste vârsta standard de pensionare.

Premierul României, Marcel Ciolacu, și-a exprimat satisfacția față de adoptarea legii, subliniind importanța acesteia pentru pensionari. Declarația sa pe Facebook accentuează angajamentul Guvernului față de îmbunătățirea sistemului de pensii.

Șeful Executivului a anunțat eliminarea pragului de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile. Această schimbare va avea un impact semnificativ asupra bugetului alocat pentru pensii. Totodată, Guvernul se angajează să nu crească impozitele în anul următor, concentrându-se în schimb pe îmbunătățirea colectării veniturilor la bugetul de stat.

Una dintre cele mai importante prevederi ale noii legi este recalcularea tuturor pensiilor. Acest proces este esențial pentru a asigura o distribuire echitabilă a beneficiilor pensionarilor și pentru a preveni nemulțumirile și litigiile în justiție.

Noua lege aduce și modificări în ceea ce privește pensia anticipată. Persoanele care au cotizat peste minimul necesar pot ieși la pensie anticipat, cu penalizări progresive în funcție de perioada de cotizare suplimentară. Aceste penalizări variază între 0,20% și 0,40% pentru fiecare lună de anticipare, în funcție de durata stagiului de cotizare peste minimumul de 35 de ani.

Altă modificare semnificativă este reducerea vârstei de pensionare cu 6 luni pentru fiecare copil născut și crescut până la vârsta de 16 ani. Această măsură este un stimulent pentru femeile care au avut rol activ în creșterea copiilor, reducându-le vârsta de pensionare cu până la 3 ani în cazul celor care au crescut șase copii, iar pentru creșterea a doi copii, vârsta de pensionare se va reduce cu 1 an, pentru patru copii cu 2 ani.

Această măsură recunoaște eforturile mamelor în creșterea și educarea copiilor și le oferă oportunitatea de a se pensiona mai devreme.

Cu privire la calculul pensiei, acesta se va face prin înmulțirea numărului total de puncte acumulate de asigurat cu valoarea punctului de referință, care va fi indexat anual. De asemenea, pentru perioadele de cotizare peste 25 de ani, se acordă puncte de stabilitate suplimentare, reflectând o recunoaștere a contribuțiilor pe termen lung la sistem.

De asemenea, proiectul noii legi a pensiilor prevede că stagiul minim de cotizare va fi de 15 ani pentru atât pentru femei, cât și pentru bărbați, în timp ce stagiul complet de cotizare va fi de 35 de ani. Aceste modificări pot influența deciziile individuale privind momentul potrivit pentru pensionare și nivelul pensiei pe care îl vor primi pensionarii.


Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine