Cine este, de fapt, Maria Cocoru, bătrâna „fără chip” de 89 de ani amendată cu 35 de milioane de euro de Nicușor Dan? Un nou caz marca „mătușa Tamara”?

7 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția actualitate.net

Maria Cocoru, „doamna fără chip” amendată de Nicușor Dan cu 35 de milioane de euro, în urma incendiilor de vegetație care îi aparține în Parcul IOR, locuiește într-un bloc comunist, într-un apartament cu două camere, pe strada Piscului 13 din Capitală, la doar 10 minute de Parcul Tineretului. Nimeni nu știe nici cum arată, nici cine este bătrâna, motiv pentru care i s-a spus „doamna fără chip”.

Nicușor Dan a amendat-o pe Maria Cocoru cu 35 de milioane de euro. Foto: colaj Actualitate.net

Deși este putred de bogată, Maria Cocoru trăiește modest. „Dânsa şi Mark Zuckerberg ce mai primesc amenzi de milioane.”, a declarat avocatul bătrânei de 89 de ani, proprietara celor aproape 12 hectare de teren din parcul IOR.  

Cu toate astea, bătrâna de 89 de ani este proprietara unui număr de 16 imobile, potrivit datelor Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Cazul Maria Cocoru, bătrâna amendată cu 35 de milioane de euro de Nicușor Dan, un nou caz „mătușa Tamara”?

Maria Cocoru, o investitoare imobiliară de 89 de ani, a fost amendată de Poliția Locală din București cu 35 milioane de Euro din cauza incendiilor dese în Parcul IOR, unde deține aproape 12 hectare de teren. Pe atunci activist de mediu, Nicușor Dan a inițiat, în urmă cu patru ani, un proiect de lege, cu Maria Cocoru ca principal beneficiar.

Cu toate că puțini o cunosc în piața imobiliară, Maria Cocoru, în vârstă de 89 de ani, este legată de două dintre cele mai mari și controversate retrocedări de terenuri confiscate de fostul regim comunist.

Prima retrocedare importantă, care constă într-o suprafață de 112.399 metri pătrați din Parcul IOR, a fost acordată Mariei Cocoru prin Dispoziția nr. 4333 din 18.05.2005, emisă de Primăria Municipiului București, condusă la acea vreme de Adriean Videanu. Aceasta a fost o decizie luată sub presiunea Comisiei de retrocedare din cadrul PMB, condusă atunci de viceprimarul Victor Orban, membru PNL.

A doua retrocedare semnificativă, constând într-o suprafață de 14.310 metri pătrați în Parcul Brâncuși, a fost acordată Maria Cocoru prin Dispoziția nr. 13660 din 03.04.2011, emisă de Primăria Bucureștiului, condusă atunci de Sorin Oprescu, scrie Newsweek.ro

În prezent, Maria Cocoru și Nicușor Dan se află într-un conflict ireconciliabil în ceea ce privește măsurile pe care autoritățile trebuie să le adopte pentru a proteja parcurile IOR și Brâncuși.

Conform informațiilor obținute de pe portalul instanțelor de judecată, Maria Cocoru este implicată în nu mai puțin de 102 procese înregistrate pe rolul Tribunalului Municipiului București, majoritatea fiind legate de Legea 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv de regimul comunist. De asemenea, conform datelor de la ANCPI, Maria Cocoru este proprietara a 16 imobile.

Proiectul de lege inițiat de Nicușor Dan

Este interesant de menționat că acum patru ani, Nicușor Dan, în calitate de activist de mediu și deputat USR, a inițiat un proiect de lege care ar fi avut ca principal beneficiar pe Maria Cocoru. Acest proiect de lege, susținut inițial de câțiva parlamentari USR și PSD, prevedea obligația primăriilor de a cumpăra terenurile considerate spații verzi retrocedate în mare parte în urma unor decizii controversate.

Cu toate că Nicușor Dan a afirmat că în București există circa 200-300 de hectare de spații verzi retrocedate, cu o valoare de cel puțin 2-3 miliarde de euro, modificările propuse în proiectul său nu au fost adoptate în plenul parlamentului.

„Mătușa Tamara” - cazul controversat al averii de 1 milion de euro moștenite de Adrian Năstase

Mătușa Tamara Cernasov, o figură cunoscută din politica românească, a lăsat o moștenire de peste un milion de euro lui Adrian Năstase și soției sale. Cu toate că avea o avere impresionantă, mătușa Tamara trăia o viață modestă într-o garsonieră simplă și păstra un profil discret.

De-a lungul timpului, mătușa Tamara a devenit subiectul unor speculații și discuții în presa românească, datorită moștenirii sale generoase și a legăturilor cu familia Năstase. În anul 1999, la vârsta de peste 90 de ani, mătușa Tamara achiziționa terenuri în zona rezidențială Băneasa-Voluntari, dezvăluind o intuiție remarcabilă în domeniul imobiliar.

Fostul premier Adrian Năstase a făcut unele dezvăluiri legate de mătușa Tamara într-un interviu acordat postului de televiziune Kanal D, în cadrul emisiunii "40 de întrebări" moderată de Denise Rifai. În timpul interviului, Năstase a fost pus în fața întrebării: "V-ați ascuns averea în spatele mătușilor?".

Adrian Năstase a spus că „Nu. Și lucrurile sunt foarte simple... Tamara... mătușa Tamara... care... pe care foarte mulți o invocă... și... eu le sugerez să meargă să se întâlnească cu ea... cât mai curând, n-am ce să le spun altfel... practic, s-a născut la Tbilisi, într-o familie foarte bogată."

Năstase a continuat să explice că averea mătușii Tamara provenea din familia sa de origine, nu din eforturile sale personale. Acest lucru a fost menționat pentru a clarifica speculațiile legate de proveniența averii sale.

Dosarul „mătușa Tamara” a ajuns în sala de judecată, iar în septembrie 2012, Adrian Năstase a fost achitat definitiv în acest caz, unde era acuzat de dare de mită, Instanţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie respingând recursul DNA

Completul de judecată a fost format de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a decis sentința definitivă, menținând soluţia dată de completul de trei judecători din decembrie 2011. În acest caz au fost achitați și Ioan Melinescu şi Ristea Priboi, ceilalţi doi inculpaţi din dosar.

În acest dosar se cerea arestarea lui Adrian Năstase și a celorlalți inculpați. Fostul premier a pledat nevinovat și a declarat, la acea vreme, că întregul dosar a fost instrumentat pentru a fi scos definitiv din politică, lucru care, până la urmă, s-a și întâmplat.


Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine