Turiștii fug de pe litoral. O mină marină a explodat în Costinești. O altă mină plutește în larg
Alertă pe litoral, unde turiștii au dat bir cu fugiții, după ce o mină marină a explodat în Costinești, după ce s-a lovit de dig. O altă mină plutește în larg.
O mină marină a explodat în Costinești, chiar la malul mării
Autiritățile sunt în alertă, după explozia neprevăzută a minei marine, care s-a izbit de digul din Costinești. O altă mină plutește în largul mării, iar echipele de intervenție încearcă să o stabilizeze.
Mina marină a explodat în fața Hotelului Forum din Costinești. Turiștii sunt speriați, iar câțiva dintre cei aflați la malul mării au plecat mai devreme din concediu.
„Mai aveam o zi de stat la mare, dar am plecat după explozia aceasta, ne-am speriat. Noi am stat în Eforie Nord, dar nu contează, de unde știm noi că nu ne bombardează cineva. Mai bine am plecat.”, a declarat o familie de turiști, pentru Actualitate.net.
„În această dimineaţă, în jurul orei 9.00, am fost solicitaţi prin apel la 112 să intervinim în staţiunea Costineşti acolo unde a avut loc o explozie pe dig. La faţa locului au fost alocate rapid mai multe resurse din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea al Judeţului Constanţa, de la staţia Tuzla o autospecială de stingere, un echipaj de prim-ajutor şi, de asemenea, ambarcaţiunea RIB, iar în aceste momente vor pleca şi colegii cu echipajul CBRN. Ajunşi la faţa locului, colegii au perimetrat zona şi au constatat faptul că este vorba de o explozie în dig. Din fericire, nu s-au înregistrat victime.”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, Ana-Maria Stoica.
Cel mai probabil, minele marine au ajuns pe țârm de la vecinii ucraineni. Uncraina se află în război cu Rusia din februarie 2021.
Momentul cu explozia minei marinei din Costinești nu a fost surprins, însă mai jos puteți vedea cum arată o astfel de explozie în mare. Vorbim despre exercițiu al armatei americane, care a avut loc în urmă cu 10 ani.
Ce este ce este o mină marină și cât de periculoasă este?
Mină marină este o armă defensivă sau ofensivă care este amplasată sub apă, în general, în zone maritime, pentru a acționa împotriva navelor de război sau a altor ținte care navighează în apropierea sa. Aceste mine pot fi folosite în scopuri militare sau de securitate, precum blocarea accesului într-un port sau într-o zonă maritimă strategică.
Mina marină poate fi ancorată pe fundul mării sau plasată în derivă în apă, în funcție de tipul și scopul acesteia. Există o varietate de tipuri de mine marine, inclusiv mine contact (care explodează la impactul cu o navă), mine magnetice (care sunt atrase de câmpul magnetic al unei nave), mine acustice (care sunt activate de zgomote subacvatice specifice), mine de presiune (care explodează la anumite adâncimi subacvatice) și altele.
Aceste mine pot fi extrem de periculoase și pot cauza daune semnificative navelor și infrastructurii portuare. De-a lungul istoriei, minele maritime au fost folosite în conflicte militare pentru a proteja teritorii sau pentru a împiedica forțele inamice să aibă acces în zone critice.
Autor: Daria Andrieș