AIR FRYER vs Cuptor Electric: Adevărul despre cele două aparate de gătit

6 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția actualitate.net

Atunci când vine vorba de gătit, tehnologia ne oferă o gamă variată de opțiuni, iar air fryer-ul și cuptorul electric sunt două dintre cele mai populare alegeri. În acest articol, vom explora diferențele dintre aceste două aparate, avantajele și dezavantajele fiecăruia, și în ce situații este mai potrivit să folosești unul sau altul.


Ce este un Air Fryer și cum funcționează?

Un air fryer (sau o friteuză cu aer cald) este un aparat de gătit compact care folosește aer cald circulant pentru a găti alimentele, oferind o textură crocantă similară cu cea obținută prin prăjire, dar cu o cantitate semnificativ mai mică de ulei.

Acesta funcționează pe principiul convecției, unde un ventilator distribuie aerul încins în jurul mâncării, asigurând o gătire rapidă și uniformă.


Avantajele Air Fryer-ului

 • Sănătate: Gătitul cu mai puțin ulei înseamnă mai puține calorii și grăsimi, ceea ce este mai sănătos.
 • Rapiditate: Gătește alimentele mai repede decât metodele tradiționale.
 • Ușurință în utilizare: Majoritatea modelelor sunt ușor de utilizat și de curățat.
Friteuza fara ulei Electrolux Digital Air Fryer E6AF1-4ST, 1500W, 8 programe, 3,5L, Touch Control, inox

Dezavantajele Air Fryer-ului

 • Capacitate limitată: Nu este ideal pentru gătitul în cantități mari.
 • Varietate limitată de preparate: Nu este potrivit pentru toate tipurile de mâncăruri.

Ce este un Cuptor Electric și cum funcționează?

Un cuptor electric utilizează elemente de încălzire pentru a găti alimentele, fie prin radiație, convecție, sau o combinație a celor două. Cu o capacitate mai mare decât air fryer-ul, cuptorul electric este versatil, permițând gătirea unei varietăți largi de mâncăruri.


Avantajele Cuptorului Electric

 • Versatilitate: Poate fi folosit pentru o gamă largă de preparate, de la copt până la grătar.
 • Capacitate mare: Ideal pentru familii sau gătitul în cantități mari.
 • Control precis al temperaturii: Permite gătirea precisă pentru rețete complexe.

Dezavantajele Cuptorului Electric

 • Consum de energie: Tinde să consume mai multă energie decât un air fryer.
 • Timp de încălzire: Necesită mai mult timp pentru a atinge temperatura dorită.


Diferențele între Air Fryer și Cuptorul Electric

Diferențele principale între aceste aparate derivă din modul lor de funcționare și capacitate. Air fryer-ul este ideal pentru preparate rapide și sănătoase, în timp ce cuptorul electric este mai versatil și potrivit pentru gătitul în cantități mai mari.


Situații de utilizare cuptor electric vs friteuză cu aer cald

Când să folosești Air Fryer-ul?

 • Pentru gustări rapide și sănătoase.
 • Când gătești pentru una sau două persoane.
 • Când vrei să reduci consumul de ulei.

Când să folosești Cuptorul Electric?

 • Pentru mesele în familie sau când gătești pentru mai multe persoane.
 • Pentru rețete care necesită coacere lentă sau preparate complexe.
 • Când vrei să prepari deserturi sau pâine.

Alegerea dintre un air fryer și un cuptor electric depinde în mare măsură de nevoile și stilul tău de viață. Dacă preferi mese rapide și sănătoase, air fryer-ul poate fi alegerea ideală. Pe de altă parte, dacă gătești des și pentru mai multe persoane, cuptorul electric oferă flexibilitate și capacitatea de a prepara o varietate mai mare de mâncăruri. Analizează-ți obiceiurile de gătit și alege aparatul care se potrivește cel mai bine cu rutina ta zilnică.


Calitatea mâncării: Air Fryer vs. Cuptor Electric

Calitatea mâncării preparate într-un air fryer comparativ cu cea dintr-un cuptor electric poate varia în funcție de tipul de alimente gătite și de preferințele personale. Air fryer-ul excellează în a oferi o textură crocantă la exterior și moale la interior, fiind ideal pentru cartofi prăjiți, aripioare de pui sau legume. Mâncarea iese de obicei mai sănătoasă, datorită utilizării reduse a uleiului, fără a compromite pe deplin gustul crocant și satisfăcător pe care îl asociem cu prăjirea.

Pe de altă parte, cuptorul electric poate să nu atingă aceeași crocanță specifică air fryer-ului, dar este superior în prepararea unor feluri de mâncare care necesită o gătire uniformă și lentă, cum ar fi prăjiturile, pâinea sau fripturile. Texturile și aromele obținute în cuptorul electric pot fi mai bogate și mai variate, datorită posibilității de a găti la temperaturi diverse și pentru perioade mai lungi.


Elefantul din cameră: Cum ies cartofii "prajiți" la air fryer (friteuză cu aer cald)?

Când vine vorba de prepararea unui aliment atât de îndrăgit precum cartofii prăjiți, există o diferență notabilă între metoda tradițională, în baie de ulei, și utilizarea unui air fryer.

Deși air fryer-ul nu poate replica în totalitate textura și gustul cartofilor prăjiți în ulei adânc, rezultatele pot fi surprinzător de satisfăcătoare și cu siguranță mai sănătoase.

Cartofii prăjiți în Air Fryer

Utilizând un air fryer pentru cartofii prăjiți, obții un produs cu mult mai puține grăsimi. Aceștia sunt de obicei mai puțin uleioși, cu o textură exterioară crocantă și un interior moale.

Cu toate acestea, cartofii prăjiți în air fryer pot să nu atingă aceeași crocanță uniformă pe care o obții prin prăjirea în ulei.

Un avantaj major este ușurința și rapiditatea preparării, plus curățarea simplificată, fără a face față cantităților mari de ulei utilizate și eliminat.

Friteuza cu aer cald Tefal Ultra Fry Digital EY111B15, 1630 W, 8 programe, capacitate 4.2L, temperatura ajustabila, timer 60 minute, Gri

Cartofii prăjiți în ulei

Prăjirea tradițională în ulei oferă cartofilor o textură distinctă, crocantă la exterior și foarte moale la interior, cu un gust bogat care este adesea asociat cu conceptul clasic de "cartofi prăjiți". Această metodă, deși delicioasă, adaugă un conținut semnificativ de grăsimi și calorii, fiind mai puțin sănătoasă comparativ cu air fryer-ul.


În timp ce cartofii prăjiți în air fryer nu pot egala complet textura și gustul celor prăjiți în ulei, oferă o alternativă mult mai sănătoasă și cu un conținut redus de grăsimi.


Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine