Documentarul Colectiv, primul film românesc nominalizat de două ori la Premiile Oscar 2021

4 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția Redacția

Documentarul Colectiv a fost nominalizat de două ori la Premiile Oscar 2021. Pelicula românească a primit nominalizare pentru: cel mai bun film documentar și cel mai bun film străin.

article img

Documentarul Colectiv, nominalizat la Premiile Oscar

Regizorul Alexander Nanau a reușit o performanță inegalabilă: România a ajuns la Premiile Oscar. Din păcate, țara noastră a reușit să intre în casele celor mai buni producători și regizori din lume cu un documentar despre tragedia Colectiv din 2015. Documentarul realizat de Alexander Nanau relatează șirul evenimentelor din noaptea groazei, dar și zilele de după 30 octombrie 2015.

article img

Tragedia tinerilor morți în noaptea incendiului din clubul Colectiv, dar și a celor care au dispărut după nefericitul eveniment, întregul eveniment a fost cuprins într-un documentar de excepție care demonstrează neputința autorităților și a sistemului defect de sănătate din România.

64 de persoane au murit după incendiul din Colectiv. Tineri cu viața înainte, părinți, adolescenți. Tragedia care a dat jos Guvernul Ponta și a scos în stradă peste 100 de mii de oameni în semn de protest a ajuns cunoscută și peste hotare.

Citește și: Calitatea aerului în București depășește astăzi cele mai poluate zone din lume

La Premiile Oscar din acest an, documentarul fabulos a primit dublă nominalizare. Pelicula Colectiv, produsă de Alexander Nanau și Bianca Oana a primit mai multe premii și nominalizări până acum, printre care:

  • în decembrie 2020, filmul Colectiv a primit distincția de documentarul european, la a 33-a ediţie a premiilor Academiei Europene de Film.
  • tot în decembrie 2020, documentarul Colectiv a fost numit Cel mai bun film al anului 2020, de publicaţia Rolling Stone.
  • documentarul Colectiv a primit și o nominalizare la premiile BAFTA, la categoria cel mai bun documentar. Premiile vor fi înmânate pe 10 – 11 aprilie, cu două săptămâni înainte de Premiile Oscar.

Documentarul Colectiv a avut ca scop aflarea adevărului despre noaptea tragediei, dar și despre implicarea autorităților sau a presei românești după evenimentul care a adus sfârșitul celor 64 de victime.

Citește și: De ce nu funcționează platforma de programare pentru vaccinare odată cu începerea etapei III de vaccinare?

Alexander Nanau, director de imagine şi scenarist în vârstă de 41 de ani, a regizat patru lungmetraje documentare – „Peter Zadek inszeniert Peer Gynt” (2006), „Lumea văzută de Ion B.” (2009), „Toto şi surorile lui” (2014) şi „Colectiv” (2019). Născut la Bucureşti, pe 18 mai 1979, el a studiat filmul la DFFB din Berlin şi a avut, în 2007, o bursă la Academia de Arte din capitala germană.

Anul acesta, Premiile Oscar vor fi decernate pe 25 aprilie, în Los Angeles. Pentru categoriile desemnate, documentarul Colectiv va concura la categoria  Documentary Feature cu peliculele Crip camp, The mole agent și My octopus teacher.

La categoria International Feature Film cu producțiile Another round (Danemarca), Better days (Hong Kong), The man who sold his skin (Tunisia) și Quo vaid, Aida? (Bosnia și Herțegovina).

Barack Obama, Lars Ulrich (Metallica) și Joe Berlingerprintre cei care au vizionat filmul Colectiv

Într-o discuție pe Youtube, regizorul filmului Colectiv Alexander Nanau, bateristul și fondatorul trupei Metallica, Lars Ulrich, și Joe Berlinger, câștigător a 2 premii Emmy, au comentat împreună documentarul nominalizat la Oscar.

„Sunt fascinat de procesul de creație. Iar unul dintre lucrurile din filmul tău, care a fost unul dintre cele mai greu de privit într-un film, este când apare scena cu Goodbye to Gravity, știi, după 5 minute. Este cam neașteptat, dar este un montaj grozav. Și, de asemenea .. ești pe scenă cu trupa.

Noi am fost pe asemenea scene, am cântat în locuri asemănătoare, știam ce urmează .. și am fost fascinat de alegerile pe care le-ai făcut în calitate de lider al acestui proiect. Fără montaje video. Ai reușit să pătrunzi cu adevărat în clipele de groază care s-au întâmplat în acele 5 minute.”, a comentat Lars Ulrich.

„Una dintre cele mai grozave experiențe din viața mea a fost să lucrez la Some kind of monster cu Lars, a fost una dintre cele mai bune momente din viața mea, așa că a fost plăcut să-l avem pe Lars în această discuție. Însă, pe bune, filmul tău m-a terminat. Trăim într-o eră a post-adevărului, unde jurnalismul de investigație este atacat.

Acest film nu doar că subliniază importanța jurnalismului de investigație dintr-un ziar - și noi încă nu am apucat să vorbim despre cum un ziar de sport face dezvăluiri, în mod ironic, dar poate discutăm despre asta altă dată, offline - dar și tu faci un jurnalism de investigație. Este atât de important zilele acestea, pentru că adevărul este sub atac. Deci e un film important.”  a explicat, fascinat, Joe Berlinger.

Barack Obama se numără printre cei care au vizionat documentarul Colectiv, dar și alte pelicule pe care le recomandă celor interesați de cum și-a pierdut timpul în această pandemie. Ma Rainey’s Black Bottom, Beanpole, Bacurau, Nomadland, Soul, Lovers Rock, Collective, Mank, Martin Eden, Let Him Go, Time, Boys State, Selah And The Spades, Crip Camp, este lista filmelor preferate ale fostului președinte american.

Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.98
  • USD 4.77
  • CHF 5.37
  • GBP 5.98
  • BGN 2.54
  • RUB 0.05
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti 3°C icon
  • Cluj-Napoca 2°C icon
  • Constanta 5°C icon
  • Iasi 1°C icon
  • Brasov 1°C icon
  • Timisoara 5°C icon
  • Craiova 3°C icon