Cum se hrănesc îngerii de Buna Vestire. Obiceiul care alungă spiritele rele, ocrotește casa și aduce protecție divină locuinței tale

Publicat:
6 minute

De Buna Vestire există o serie de tradiții populare care încă se mai respectă în multe zone, în special la noi în țară. De obicei, gospodinele de la sat încă mai țin obiceiurile din străbuni, fie din superstiție, fie de dragul vremurilor trecute.

Îngerii sunt hrăniți de credincioși de Buna Vestire

O astfel de tradiție se ține an de an, când credincioșii hrănesc îngerii de Buna Vestire. Această tradiție alungă spiritele rele, ocrotește casa și aduce protecție divină locuinței tale. Hrănirea îngerilor de Buna Vestire este o tradiție care datează de sute de ani, iar în România este predominantă.



Tradiția prin care se hrănesc îngerii de Buna Vestire

Foarte mulți credincioși din Europa au un obicei unic în ziua de Buna Vestire. În această zi, în care Arhanghelul Gavriil a anunțat venirea pe lume a Mântuitorului, credincioșii fac un foc în curte, iar în dreptul ușii casei sunt așezate trei străchini cu apă, sar și pâine, pe care oamenii, spre prânz, le dau de pomană la vecini sau la săraci.

Sunt însă zone în care tradiția este puțin diferită, cât și interpretarea. Astfel, de Buna Veste, se pun în pragul ușii trei străchini, castroane sau farfurioare cu pâine și sare pentru ca îngerii să fie hrăniți și să nu le mai fie foame. În schimbul acestui gest, îngerii păzesc casa și aduc protecție divină locuinței tale. Îngerii vor vegehea casa ta de după Buna Vestire, dacă și ei sunt hrăniți.

Sunt, însă, multe tradiții de Buna Vestire. Și chiar dacă hrănirea îngerilor pare cea mai cunoscută, există și alte obiceiuri în ziua în care Arhanghelul Gavriil a anunțat nașterea Domnului Iisus Hristos.

Așadar, în ziua de Buna Vestire ar fi bine să nu dormi mult, ca să nu fii rpea somnoros restul anului. De altfel, ar fi bine să ții nervii deoparte și să nu cerți, ca să nu-ți meargă tot anul așa.

Dacă vremea va fi urâtă sau frumoasă, se zice că așa va fi și de Paște. Însă dacă plouă sau ninge, de altfel tradiția populară spune că după aceste două fenomene meteorologice de Buna Vestire urmează să se întâmple anumite lucruri. Puteți citi despre asta într-un articol anterior.

Ziua de Bună Vestire se mai numește și ziua în care cucul cântă prima dată în acel an, așa că există și din acest punct de vedere anumite tradiții, pe care le puteți afla dintr-un articol în care am menționat tradiții, obiceiuri, semne bune și rele de buna Vestire.



Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine