Dezlegare la pește de Buna Vestire. De ce credincioșii trebuie să mănânce pește de Buna Vestire, chiar în Postul Paștelui?

6 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Alexandra Marin

Dezlegărea la pește în zilele de post, inclusiv în timpul Postului Paștelui, este o tradiție în creștinismul occidental și oriental. Iar la noi în țară, dar și în multe zone din lume, Biserica dă dezlegare la pește în anumite zile de sărbătoare, printre care și Buna Vestire, chiar dacă ne aflăm în Postul Mare.

De Buna Vestire, credincioșii se roafă la Dumnezeu și merg la Biserică pentru a asculta slujbele preoților. Foto: freepik.com


Dezlegarea la pește de Buna Vestire are loc pe 25 decembrie anul acesta, iar românii au pregătit bucate alese pentru această zi specială. Încă din primele secole ale creștinismului, postul a fost văzut ca o modalitate de pregătire spirituală și de înălțare a rugăciunii și contemplației înaintea sărbătorilor importante sau în timpul anumitor perioade liturgice.

Dezlegarea la pește de Buna Vestire

În timpul zilelor de post, credincioșii nu au voie să mănânce lactate sau carne și orice aliment care provine de la animale. Însă există unele excepții, iar acele excepții sunt dezlegările la pește, fiind și o carne mai slabă care poate fi consumată în anumite zile din sărbătorile calendaristice.

În tradiția creștină, carnea interzisă este cea care provine de la mamifere, iar peștele, fiind un animal marin vertebrat, a fost exclus din această ecuație.

Astfel, peștele a fost privit de creștini ca o alternativă acceptabilă în zilele de post, inclusiv în timpul Postului Paștelui, atunci când credincioșii se pregătesc pentru sărbătoarea Învierii lui Hristos prin rugăciune, pocăință, dar și post alimentar.

Însă, potrivit tradiției, motivul pentru care creștinii mănâncă pește în ziua de post este și pentru că Iisus Hristos, după Înviere, ar fi mâncat pește și fagure de miere.

Atât Biserica Catolică, cât și Biserica Ortodoxă îndeamnă credincioșii la dezlegare la pește, însă doar în anumite zile speciale, menționate an de an în calendarul creștin.Rețetă delicioasă pentru zilele de post în care se face dezlegare la pește

Pește la Cuptor cu Legume:

Ingrediente:

  • 4 fileuri de pește (cum ar fi cod, merluciu sau tilapia)
  • 2 cartofi mari, tăiați cubulețe
  • 2 morcovi, tăiați cubulețe
  • 1 ceapă mare, tăiată julien
  • 2 roșii, tăiate felii
  • 2 căței de usturoi, mărunțiți
  • Suc de la o lămâie
  • Ulei de măsline
  • Sare și piper după gust
  • Mărar sau pătrunjel proaspăt tocat pentru garnisire

Mod de preparare:

Preîncălziți cuptorul la 180°C. Într-un bol, amestecați cartofii, morcovii, ceapa și usturoiul cu puțin ulei de măsline, sucul de lămâie, sare și piper.

Așezați legumele într-o tavă de copt unsă cu puțin ulei de măsline. Puneți fileurile de pește peste legume și stropiți-le cu un pic de ulei de măsline. Condimentați-le cu sare și piper după gust.

Acoperiți tava cu folie de aluminiu și puneți-o în cuptorul preîncălzit. Lăsați să se coacă timp de aproximativ 20-25 de minute sau până când peștele este fraged și legumele sunt moi.

După ce este gata, îndepărtați folia de aluminiu și dați la cuptor pentru încă 5-10 minute sau până când peștele capătă o nuanță ușor rumenită. Serviți peștele la cuptor cu legume calde, presărat cu mărar sau pătrunjel proaspăt tocat pentru un plus de prospețime și aromă.

Pentru zilele de post în care se face dezlegare la pește, peștele la cuptor cu legume poate fi o alegere chiar potrivită, dar și delicioasă.

Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine