VIDEO Șase morți în urma unor înjunghieri în masă. Un bebeluș de 9 luni și mama lui, tăiați. Liderii din întreaga lume, inclusiv Regele Charles și Papa de la Roma, îngroziți: „A fost un carnagiu”

6 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Alexandra Marin

Atac sângeros într-un mall, unde șase persoane au murit în urma unor înjunghieri fatale. Șase persoane au fost ucise în acest atac și alte câteva au fost rănite, inclusiv un bebeluș de nouă luni și mama lui. Carnagiul a avut loc într-un centru comercial din Sydney, Australia, a anunțat poliția australiană, scrie CNN.com.Poliția a fost chemată la Westfield Bondi Junction sâmbătă după-amiază, în urma unor informații potrivit cărora mai multe persoane au fost înjunghiate. Martorii au descris scene de panică, unii fiind nevoiți să se ascundă în magazine în timp ce atacul se desfășura.

Comisarul de poliție din New South Wales (NSW), Karen Webb, a declarat că patru femei și un bărbat au murit în centrul comercial, în timp ce o altă femeie a decedat la spital.

De altfel, autoritățile au mai spus că opt persoane sunt în prezent tratate pentru răni grave în spitalele din Sydney, inclusiv un bebeluș de nouă luni care a fost operat.

Criminalul a fost omorât de polițiști

Suspectul, despre care poliția a spus că a acționat singur, a fost împușcat mortal la fața locului de către un singur ofițer.

Comisarul adjunct al NSW, Anthony Cooke, a declarat că un inspector superior de poliție se afla în apropiere în momentul în care s-a produs atacul.

Ea a ajuns prima la fața locului și era singură când s-a confruntat cu atacatorul. Ea l-a împușcat pe agresor când acesta a ridicat un cuțit spre ea.

„Ea și-a descărcat arma de foc, iar persoana respectivă este acum decedată.” a declarat comisarul adjunct al NSW, Anthony Cooke,

Comisarul de poliție din New South Wales (NSW), Karen Webb, le-a mai declarat reporterilor că elementele actuale nu indică un motiv terorist, dar a precizat că ancheta va continua „timp de multe, multe zile” și că este „prea devreme pentru a spune” ce s-a aflat în spatele atacului.

Potrivit autorităților, suspectul este un bărbat în vârstă de 40 de ani, dar, întrucât verificările de cazier sunt încă în desfășurare, nu s-au putut oferi mai multe detalii de identificare.

O sursă din cadrul forțelor de ordine informată cu privire la anchetă a declarat pentru CNN că suspectul nu a avut niciun contact anterior cu oficiali australieni de combatere a terorismului, dar a avut cel puțin o întâlnire cu poliția din New South Wales în trecut, legată de probleme de sănătate mintală.

Ofițerul care l-a împușcat a fost, de asemenea, văzut în videoclipurile de pe rețelele de socializare administrându-le resuscitare celor care au fost răniți. Prim-ministrul australian Anthony Albanese l-a numit pe ofițer un erou care „fără îndoială a salvat vieți”.

Un bebeluș de nouă luni a fost înjunghiat în atacul din Sidney

Suspectul s-a întâlnit cu nouă persoane după ce a intrat în centrul comercial la ora locală 15:10, ora din Sidney, potrivit poliției. El a ieșit și a reintrat în mall la ora 15:20 înainte de a-și comite atacul.

Videoclipurile distribuite pe rețelele de socializare arată cum cumpărătorii fug pe la mai multe ieșiri ale centrului comercial, în timp ce elicopterele poliției pot fi auzite deasupra zonei.

Doi martori oculari de sex masculin au declarat pentru 9 News că au văzut un copil și o mamă înjunghiată.

„Țineam copilul în brațe și încercam să ținem comprese.”, a spus unul dintre ei. „La fel și cu mama, încercând să sângele să nu se oprească din curs.”

Un alt martor a descris că a văzut un bărbat în cămașă verde înjunghiindu-i pe alții „fără discernământ”

„Am auzit țipete, țipete și nu a părut să treacă mult timp până când am auzit "bum bum bum bum" al împușcăturii și ne-am gândit: "Sperăm să fie poliția"”, a declarat martorul pentru postul public de televiziune australian ABC. „A fost un carnagiu”

„Astăzi, Bondi Junction a fost scena unei violențe șocante. Dar a fost, de asemenea, martor al umanității și eroismului concetățenilor noștri australieni.

Poliția noastră curajoasă, primii noștri respondenți și, desigur, oamenii obișnuiți care nu și-ar fi putut imagina niciodată că se vor confrunta cu un astfel de moment.”

Liderii și demnitarii din întreaga lume și-au exprimat șocul față de atacuri. Regele Charles al III-lea al Marii Britanii, care este șef de stat în Australia, a declarat că el și soția sa, regina Camilla, sunt "complet șocați și îngroziți" de aceste crime. Papa Francisc s-a declarat "profund întristat", potrivit unei declarații de la Vatican.

Evenimentele cu victime în masă sunt rare în Australia. Cel puțin patru persoane au fost ucise și una a fost rănită într-un schimb de focuri de armă în masă în Darwin, în nordul Australiei, în 2019.

În aprilie 1996 a avut loc un schimb de focuri de armă transformat într-un atac, care a devenit cunoscut sub numele de masacrul de la Port Arthur, cel mai sângeros din istoria modernă a Australiei, după ce 35 de persoane au fost ucise în orașul turistic din statul Tasmania.Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine