fb pixel

Masacrele din istoria Statele Unite care au îngrozit întreaga omenire

9 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția Redacția

Actualitate.net a realizat o listă cu cele mai sângeroase masacre și atacuri armate din istoria Statelor Unite. Mai jos regăsiți câteva dintre cele mai cunoscute crime care au avut loc în SUA. Printre victime se numără copii, bătrâni, familii, adolescenți și oameni din toate categoriile de vârstă. Criminalii nu au ținut cont că este vorba despre o școală, un loc de joacă, un festival sau alte evenimente în care oamenii se adunau pentru a sărbători.

Cei care au săvârșit crime în sutele atacuri armate în statele Unite erau, în general, oameni cu probleme psihice, mulți dintre ei au suferit de depresie sau erau sub influența medicamentelor. Majoritatea criminalilor s-au sinucis în urma atentatelor.

Depresivul și Psihopatul: Masacrul de la liceul Columbine (1999)

Eric Harris și Dylan Klebold, doi elevi ai liceului Columbine au ucis fără milă 12 adolescenți și un profesor. Alți 21 de adolescenți au fost grav răniți, unii dintre ei rămânând cu paralizie pe viață. Masacrul a avut loc marți, 20 aprilie, în incinta liceului Columbine, în orașul Littleton din Colorado, Statele Unite.

Cei doi tineri, unul depresiv și altul psihopat, având ambii istoric cu probleme de sănătate mintală, plănuiau de mai mult timp atacul din liceul Columbine. După atacul armat sângeros s-au purtat lungi discuții despre violența jocurilor americane, dar și despre inegalitatea din școli și cultura armelor în SUA, unde foarte ușor poate fi achiziționată o armă, accesul la internet și la medicamentele antidepresive. Toate acestea i-ar fi stimulat și pe cei doi tineri atacatori să comită crimele. La aproximativ 49 de minute de la începerea masacrului,  Eric Harris și Dylan Klebold s-au sinucis.

Victime ale atacului din liceul Columbine:  Rachel Joy Scott (17 ani), Daniel "Dan" Lee Rohrbough (15 ani), William "Dave" David Sanders (47 de ani), Kyle Albert Velasquez (16 ani), John Robert Tomlin (16 ani), Daniel Conner Mauser (15 ani), Cassie René Bernall ( 17 ani), Matthew "Matt" Joseph Kechter (16 ani), Corey Tyler DePooter (17 ani), Steven "Steve" Robert Curnow (14 ani), Isaiah Eamon Shoels (18 ani), Lauren Dawn Townsend (18 ani), Kelly Ann Fleming (16 ani).

În ziua masacrului, cei doi tineri au fost echipați cu mai multe tipuri de armament. Harris avea o pușcă de vânătoare Savage-Springfield 12-gauge (armă pe care a folosit-o de 25 de ori pe parcursul masacrului) și cu o carabină Hi-Point de 9mm, cu 30 de încărcătoare, fiecare a câte 10 gloanțe,  folosită de 96 de ori.

Klebold avea un TEC-9 de 9mm semi-automat, construit de Intratec, cu mai multe încărcătoare, și o pușcă de vânătoare dublă Stevens 311D. A folosit TEC-9 de 55 de ori.

Masacrul de la Wounded Knee (1890)

A avut loc în Dakota de Sud și a implicat o confruntare violentă între forțele armate americane și membrii tribului Lakota Sioux. Aproximativ 150-300 de nativi americani au fost uciși în acest incident.

Masacrul de la Tulsa (1921)

Cunoscut și sub numele de "Tulsa Race Massacre," a avut loc în Tulsa, Oklahoma, și a fost o violență rasială îndreptată împotriva comunității negre din oraș. Numărul exact al victimelor nu este cunoscut cu precizie, dar se estimează că au murit până la 300 de oameni, iar mii de locuințe au fost distruse.

Masacrul de la Virginia Tech (2007)

A avut loc la Universitatea Virginia Tech din Blacksburg, Virginia, când un student a deschis focul în campus, ucigând 32 de persoane și rănind numeroase altele.

Masacrul de la Sandy Hook Elementary School (2012)

A avut loc în Newtown, Connecticut, când un individ a intrat într-o școală elementară și a ucis 20 de copii și 6 adulți. În acest atac armat au fost și doi răniți.

Masacrul a avut loc pe 14 decembrie 2012, iar în urma atacului și-au pierdut viața inclusiv criminalul și mama acestuia. Adam Lanza, în vârstă de 20 de ani, este cel care a provocat atacul la școala elementară Sandy Hook, după care s-a sinucis.

În dimineața atacului, Adam Lanza a împușcat-o mortal pe mama sa acasă, după care s-a dus la școala unde aceasta preda și a deschis focul de armă, ucigând copii între 5 și 10 ani. 18 dintre ei au murit pe loc, iar doi la spital.

Masacrul din San Ysidro, California  (1984)

Ceea ce trebuia să fie o zi relaxantă la  McDonald's  s-a transformat într-un masacru. Atacul armat din  San Ysidro, California, din 18 iulie 1984 a avut un bilanț de 22 de persoane ucise, printre care și copii + atacatorul, care a fost împușcat de autorități.

James Huberty (41 de ani) a ucis fără milă 21 de persoane și a rănit 19 oameni în atacul sângeros din San Ysidro, California.

Masacrul din Las Vegas (2017)

Unul dintre cele mai sângeroase atacuri armate din istoria Statelor Unite este cel din Las Vegas, Nevada, unde 59 de persoane au fost ucise și alte 530 de persoane au fost rănite pe 1 octombrie 2017. Totul s-a întâmplat în timpul unui concert de muzică country. Un american de 64 de ani pe nume Stephen Craig Paddock a început să tragă în mulțime de la 100 de metri înălțime, fiind poziționat la etajul 32 al hotelului Mandalay Bay. Atacatorul s-a sinucis înainte să fie capturat de Poliție. La momentul respectiv, atacul armat a fost cel de-al 273-lea din istoria Statelor Unite. din păcate, în SUA, constituția țării le dă dreptul cetățenilor la portarmă.

Masacrul de la Luby (1991)

Masacrul de la Luby a fost un incident tragic în care un individ înarmat a deschis focul într-un restaurant Luby din Killeen, Texas, unde au fost 24 de morți, 20 de răniți. Unul dintre factorii relevanți în acest caz este disponibilitatea armelor de foc în Statele Unite, care a permis agresorului să aibă acces la arme automate și să cauzeze un număr mare de victime.

Masacrul de la Poșta SUA (1986)

Atacul asupra Poștei SUA din Edmond, Oklahoma, a avut loc în contextul unor probleme personale ale atacatorului, care era angajat la Poștă. Acest incident ilustrează impactul stresului și al problemelor personale asupra comportamentului uman și subliniază importanța gestionării adecvate a stresului și a prevenirii violenței în mediul de lucru. În urma masacrului au murit 15 persoane și au fost 6 răniți.

Atacul armat din San Bernardino (2015)

Masacrul de la San Bernardino a fost considerate un act de terorism domestic, iar atacatorii erau radicalizați. Acest caz subliniază importanța prevenirii radicalizării și necesitatea unei monitorizări eficiente a indivizilor cu potențial de violență extremă. În acest caz au murit  14 persoane și au fost 21 de răniți.

Masacrul din Binghamton (2009)

Atacul armat din Binghamton a avut loc într-un centru de servicii pentru imigranți, iar atacatorul era el însuși imigrant. Acest caz arată nevoia de a aborda probleme legate de accesul la arme și de gestionare a problemelor de integrare și stres în rândul comunităților imigrante. Au fost înregistrați 14 morți și 4 răniți.

Atacul armat de la Fort Hood (2009)

Această tragedie a avut loc într-o bază militară, iar atacatorul era un soldat în activitate. Ivan Lopez ar fi avut o altercație cu alți colegi, moment în care a decis să împuște pe toată lumea. Ulterior, s-a constatat că militarul era instabil psihic, luptase în Irak și suferea de depresie. Este important să se acorde atenție problemei sănătății mentale în rândul militarilor și să se ofere sprijin adecvat pentru cei care se confruntă cu tulburări psihice. Au rezultat 4 morți, dintre care și atacatorul, și 30 de răniți.

Atacul armant de la Red Lake (2005)

Adolescentul Jeff Weise a comis nouă crime într-un atac armat. primele victime au fost bunicul lui și prietena acestuia, după care s-a dus în școala în care învățase înainte și a mai omorât alte șapte persoane. De asemenea, în acest caz au fost și cinci răniți.

Acest incident a avut loc într-o rezervație indiană, unde accesul la arme poate fi mai restricționat decât în alte zone. În total, în atacul armat din Red Lake au murit  10 persoane și au fost 5 răniți. Atacatorul de 16 ani s-a sinucis în urma atacului armat din Red Lake.

Masacrul GMAC - General Motors Acceptance Corporation( 1990)

Acest caz a avut loc într-un magazin de automobile din Jacksonville, Florida. Acest incident evidențiază necesitatea securizării locurilor de muncă și a protejării angajaților și clienților împotriva violenței armate. Au fost 10 morți și 4 răniți în masacrul din GMAC

James Edward Pough, în vârstă de 42 de ani, a deschis focul într-un birou al General Motors Acceptance Corporation înainte de a se sinucide. (Cu o zi înainte, Pough a ucis un proxenet și o prostituată și a rănit alte două persoane. Aceste victime nu sunt incluse în numărul crimelor în masă).

Masacrul din ziua comerțului din Atlanta (1999)

Atacul din Atlanta a avut loc într-un magazin de mobilă și ilustrează modul în care accesul la arme poate avea un impact devastator asupra comunităților și asupra evenimentelor obișnuite din viața de zi cu zi. În acest atac armat au murit 9 oameni și au fost 13 răniți.

Masacrul din Standard Gravure (1989)

Acest incident a avut loc în Old National Bank, o companie de tipar din Louisville, Kentucky. Masacrul arată necesitatea securității la locul de muncă și a intervenției rapide în cazurile de violență armată în mediul de lucru. În atacul armat din Standard Gravure  au murit 9 persoane și au fost 12 răniți.

Joseph T. Wesbecker, de 47 de ani, a omorât opt oameni la locul de muncă și după care s-a sinucis.

Atac armat la Colegiul Umpqua Community (2015)

Masacrul de la Colegiul Umpqua Community din Oregon subliniază importanța controlului armelor și a prevenirii accesului persoanelor cu probleme de sănătate mentală la arme de foc.

Chris Harper Mercer (26 ani) a deschis focul în Colegiul Umpqua Community. au fost raportate 9 decese și nouă răniți. Printre morți se numără și atacatorul, care s-a împușcat, după ce fusese rănit de polițiști.

Masacrul din Westroads (2007)

Această tragedie a avut loc într-un centru comercial din Omaha, Nebraska, subliniind nevoia de securitate sporită în locurile publice cu un număr mare de vizitatori. În mall-ul Westroads au fost nouă morți și patru răniți.

Robert A. Hawkins, în vârstă de 19 ani, a deschis focul în incinta centrului comercial, după care s-a sinucis.

Atacul armat de la Hartford (2010)

Acest atac a avut loc într-un magazin de distribuție de bere din Connecticut și evidențiază necesitatea protejării angajaților în locurile de muncă. În urma attacului din Hartford au murit 9 oameni și patru au fost răniți.

Omar S. Thornton, în vârstă de 34 de ani, lucra la distribuitorul de bere Hartford, unde avea mai multe rapoarte pentru disciplină. El a venit la sediu și a deschis focul de armă, după care s-a sinucis.

Atacul armat de la căminul Carthage (2009)

Robert Stewart, 45, a deschis focul de armă într-un cămin în care fosta lui soție lucrase. a fost împușcat și arestat de Poliție după atacul în care au murit opt oameni și alți șapte au fost răniți.

Acest incident tragic a avut loc în Carolina de Nord și subliniază importanța securității în locuințele comunitare și nevoia de a aborda problemele de sănătate mentală.

Atacul de la magazinul Welding, 1982 (8 morți, 3 răniți):

  • Acest atac a avut loc în Miami, Florida, și evidențiază impactul devastator al violenței armate în comunități și necesitatea intervenției rapide a forțelor de ordine.

Atacul de la Seal Beach, 2011 (8 morți, 1 rănit):

Incidentele tragice evidențiază necesitatea abordării problemei violenței armate dintr-o perspectivă amplă, inclusiv a reglementărilor privind armele de foc, gestionarea sănătății mentale și prevenirea radicalizării. Este important să se promoveze discuții deschise și soluții eficiente pentru a reduce riscul și impactul acestor evenimente devastatoare.

Atacurile armate din SUA: bază de date din 1982-2023, publicația Mother Jones

Baza de date a fost inițial concepută pentru a cuprinde informații privind incidentele petrecute între anii 1982 și 2012, iar, ulterior, a fost actualizată. Mai jos regăsiți cele mai importante atacuri armate din istoria Statelor Unite.

Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.97
  • USD 4.5
  • CHF 5.31
  • GBP 5.89
  • BGN 2.54
  • RUB 0.05
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti 31°C icon
  • Cluj-Napoca 28°C icon
  • Constanta 24°C icon
  • Iasi 28°C icon
  • Brasov 27°C icon
  • Timisoara 29°C icon
  • Craiova 28°C icon