Țeapa în numele Sephora de la început de an. Cum rămâi fără bani în cont după o plată de 11,69 lei: „Durează doar 30 de secunde”
Rețelele de socializare sunt pline de profile false, de conturi care vând promoții, conturi false care încurajează oamenii să dea click pe ofertele lor, să le distribuie și să le comande. Într-un timp foarte scurt, rămâi fără bani în cont. Cea mai nouă țeapă de început de an este cea în numele Sephora, o campanie în care este promovată o cutie magică, plină cu produse scumpe vândute de celebrul lanț de magazine, pe care o poți achiziționa doar cu 11,69 de lei, plata card. În realitate, Sephora nu are această ofertă, iar site-ul care promovează campania este sephoramarket.shop, nicidecum sephora.ro sau sephora.com.
Țeapa în numele Sephora de pe Facebook
Ioana Dobre a distribuit pe 31 decembrie 2024, ora 15:52, pe Facebook o postare în care promovează o campanie Sephora, iar mesajul pare cât se poate de real pentru unele persoane, căci sunt mulți cei care au fost interesați de această super ofertă.
„Sora mea lucrează la Sephora și mi-a spus că multe persoane nu știu că pot primi o cutie misterioasă cu produse cosmetice, ca parte a unui program special de loialitate de Anul Nou, completând un scurt sondaj.
Am încercat deja și am primit cutia mea cu produse! Voi atașa un video. Uitați-vă câte produse mi-au trimis!
Am plătit doar 11,69 lei pentru livrare. Voi lăsa în comentarii link-ul pe care mi l-a trimis sora mea pentru a completa sondajul. Durează doar 30 de secunde.
Am completat formularul de pe această pagină Nu cred că această ofertă specială de Anul Nou va fi disponibilă mult timp, așa că nu așteptați – completați sondajul acum. Distribuiți această postare prietenilor sau dați share!”, scrie Ioana Dobre.
Ioana Dobre este, în realitate, un profil fals de pe Facebook. În spatele contului este, de fapt, un chatbot. La o simplă căutare pe profilul pe profilul Ioanei putem vedea că imaginile au fost publicate pe Facebook în aceeași zi, tot atunci fiind creat și contul. Fotografiile cu tânăra din imagini sunt realizate, cel mai probabil cu inteligența artificială.
La puțin timp după postare, pentru a căpăta vizibilitate, au comentat și alte profile la fel de dubioase ca și Ioana Dobre. Mesajele sunt statice și se poate observa cu ușurință că, în realitate, sunt scrise de către boți. Toate persoanele din spatele profilelor care au scris comentarii la campania Sephora cu misterioasa cutie cu produse cosmetice sunt, de asemenea, boți. Nu sunt persoane reale, conturile fiind realizate, majoritatea, fie în aceeași zi, fie cu câteva zile sau luni înainte, cu postări din care îți poți da seama că lipsește emoția umană. Sunt însă și persoane care nu cunosc scam-urile online și parcurg merg mai departe pașii din marea ofertă de 11,69 lei.
Cum funcționează țeapa Sephora de pe Facebook
Utilizatorii Facebook care au citit postarea și au fost atrași de prețul mic al cutiei misterioase sunt tentați să dea click pe link-ul prezentat în ofertă.
După ce accesezi link-ul, apare un mesaj „BlakeFridaysale”, iar apoi apare un mesaj în care este prezentat prețul de 11,69 de lei, redus de la 746 de lei. După care urmează trei întrebări. Mai jos captură:
Întrebarea 1 din 3: Aveți o adresă valabilă în România?
Întrebarea 2 din 3: Ați participat la o promoție Sephora în ultimele 90 de zile?
Întrebarea 3 din 3: Alege-ți tipul de piele pentru a-ți personaliza cutia cu produse cosmetice potrivite.
Indiferent ce răspunsuri oferiți la întrebările de mai sus, ulterior apare mesajul de mai jos, cu felicitările de rigoare pentru „oportunitatea de a primit cutia misterioasă”.
După ce apăsați ok, pe ecran apar mai multe cutii Sephora, prima pe care o alegeți, indiferent care este, va fi întotdeauna goală, iar a doua sau a treia va fi câștigătoare. Mai jos captură:
Ultimul pas este trimiterea clientului către plată, care poate fi efectuată doar cu cardul. Pentru cei care doresc să intre în posesia cutiei misterioase trebuie să plătească exclusiv cu cardul bancar.
Problema în acest caz este că puteți rămâne fără bani pe card. Cum se poate întâmpla acest lucru? Odată ce ați introdus datele cardului, acestea ajung în posesia celor din spatele scam-urilor, care ulterior pot face cumpărături sau să facă transferuri bancare directe fără ca persoanele înșelate să știe.
Cum să eviți frauda online
Este foarte important să aveți notificările active. Nu toate persoanele au setat să primească mesaj pe telefon pentru tranzacțiile care se fac din conturile lor, cum, de altfel, nu toți posesorii de carduri au opțiunea de a accepta de pe telefon tranzacțiile din cont. De altfel, și dacă acceptați, toată schema fraudei este să fie salvate nr identificare, cod securitate, data expirare etc.
Cel mai indicat ar fi să folosiți carduri virtuale, de unică folosință pentru fiecare plată, în felul acesta evitați furtul cardului.
Întotdeuna când faceți o plată pe orice site online, asigurați-vă că site-ul prezintă informații coerente despre firma care se ocupă de acel site (contact, informații persoana juridica etc)
Țineți cont de faptul că toate siturile de SCAM au în general același atipar: REDUCERI EXTRAVAGANTE, COUNTDOWN CA EXPIRA OFERTA, SI RECENZII incredibile lăsate de profiluri care par reale.
NU-urile care îți pot salva datele sau cu alte cuvinte, CUM te poți proteja?
- NU răspunde la mesaje nesolicitate sau neașteptate. Dacă o cerere de contact apare pe neașteptate, cel mai bine este să îl eviți.
- NU instala aplicații și NU accesa site-uri la indicațiile persoanelor care te contactează telefonic sau îți transmit linkuri prin mesaje pe rețelele de socializare sau SMS.
- NU te loga în aplicația ING Home’Bank folosind un link primit pe SMS sau e-mail. Pentru protecția datelor tale, intră în Home’Bank numai din aplicația instalată pe mobil sau tastează într-o nouă pagina web adresa www.homebank.ro
- NU finaliza o operațiune până nu confirmi că este ceea ce îți dorești. Citește cu atenție SMS-urile cu mesajele primite de la bancă și asigură-te că autentifici/validezi oprerațiunea dorită.
- NU răspunde la apeluri din afara țării, mai ales dacă nu cunoști persoane din țările respective.
- NU te feri să fii suspicios. Solicită numele interlocutorului dacă susține că este un angajat al băncii și sună la bancă pe numărul de pe spatele cardului pentru a verifica.
- NU transfera sume de bani în așa-zise conturi seif pentru a le proteja.
- NU oferi informații personale sau date financiare.
- NU deschide atașamente, nu da click pe butoane sau pe link-urile primite de la persoane necunoscute și verifică întotdeauna că folosești o adresă securizată (https://ing.ro);
- NU accesa pagini web în care să îți introduci datele personale pe calculatoare instalate în locuri publice.
- NU uita că un card bancar este un instrument de plată și nu de încasare, așa că nu oferi detaliile cardului pentru încasări.
- NU aștepta să devii victima fraudei. Protejează-te învățând mai multe despre fraudă și despre cum să o raportezi, scrie ING.
Fii atent la link-uri
Nu oferi date ale cardurilor tale pe diferite pagini de internet pe care le-ai primit de la necunoscuti pe Whats App sau social media sau care nu par sigure. In general, procesatorii de plăți afișează simbolurile Verified by Visa sau Mastercard Secure pe pagina lor, iar o alta cheie este ca aceste site-uri sigure incep cu https://
Daca postezi anunturi de vanzare pe diferite pagini, nimeni nu ar trebui sa-ti ceara datele cardului pentru a-ti face o plata.
De asemenea nu te loga in BT24 sau NeoBT de pe alte linkuri decat cele de pe site-ul BT, scrie Banca Transilvania, care a postat și un ghid pentru a nu fi fraudat.