Sălile de jocuri de noroc ar putea să dispară din orașe dar rămân la un click distanță

2 minute
Publicat:
Autor: Redacția actualitate.net

Senatul a adoptat  o propunere de modificare a OUG 77/2009, care precizează locurile permise pentru jocuri de noroc și introduce noi restricții și cerințe pentru autorizare.

Conform proiectului, licența pentru jocuri de noroc se oferă pe baza populației localității, confirmată printr-o adeverință de la administrația publică locală, astfel încât să fie maxim un punct de lucru la fiecare 20.000 de cetățeni. Proiectul, inițiat de parlamentari PSD și aprobat de Senat, menționează că locația propusă trebuie să fie la o distanță de până la 50 m de granița localităților.

Operatorii din domeniul jocurilor de noroc trebuie să respecte noile regulamente în maxim 60 de zile după apariția legii în Monitorul Oficial. Camera Deputaților va discuta propunerea legislativă, având rolul decisiv în această situație.

Cât de mare este industria jocurilor de noroc în România?

Industria jocurilor de noroc ar oferi undeva la 45.000 de posturi de muncă și o contribuție de aproximativ 1% la PIB.

ONJN (Oficiul Național al Jocurilor de Noroc), entitatea  responsabilă pentru supravegherea și autorizarea sectorului jocurilor de noroc, are în evidență 12.000 de locații precum săli de pariuri sportive, păcănele, casino și loterie.

Sectorul online al jocurilor de noroc atrage un număr și mai mare de entuziaști. Conform datelor furnizate de asociațiile din sector, există aproape 400.000 de conturi active pe internet.

Dependența de jocuri de noroc, un pericol pentru societate

Dependența de jocuri de noroc este o afecțiune mintală cronică, comparabilă cu dependența de droguri sau alcool, deși este adesea mai puțin recunoscută ca atare. Deși multe persoane înțeleg și empatizează cu lupta împotriva dependenței de substanțe, ele tind să minimalizeze gravitatea dependenței de jocurile de noroc, considerând-o mai ușor de gestionat. Cu toate acestea, dependența de jocuri și cea de substanțe prezintă simptome similare, inclusiv rate ridicate de depresie, anxietate și tendințe suicidare. Cercetările arată că cei dependenți de jocuri de noroc au chiar cea mai înaltă rată de încercări de sinucidere comparativ cu alte forme de dependență.

În România peste 100.000 de oameni ar avea nevoie de consiliere de specialitate pentru tratarea dependeței legate de jocuri de noroc, conform euronews.ro

Deși numărul celor afectați este considerabil, sociologii afirmă că este dificil de determinat cu precizie. În pofida acestui fapt, guvernul, ca principal beneficiar și fără a promova suficiente campanii de conștientizare a riscurilor, obține anual aproximativ două miliarde de euro din această sferă.

Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine