Declarațiile ministrului de externe rus au creat tensiuni. Reacțiile MAE și NATO în cazul dronelor

3 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția Redacția

Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse, reprezentat de către Maria Zakharova, respinge acuzațiile României cu privire la dronele găsite pe teritoriul țării noastre. Oficialul avertizează asupra provocărilor și destabilizării Republicii Moldova.

Într-o intervenție televizată, Ministerul rus de Externe îndeamnă România să reflecteze la implicarea ei în escaladarea tensiunilor din regiune, menționând absența dovezilor clare referitoare la originea dronei descoperită pe teritoriul țării noastre. Potrivit informațiilor apărute în spațiul public, drona ar fi fost rusească.

Ministrul de externe rus, Maria Zakharova, critică atitudinea României

Reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat pentru RIA Novosti că autoritățile române nu dețin dovezi concrete că drona descoperită aparține Rusiei. Maria Zakharova, remarcând provocările în regiune, a subliniat că „dacă România ar fi fost îngrijorată enorm de toată aceasta situație, poate că s-ar fi comportat altfel".

Zakharova adaugă că România ar trebui să se concentreze mai mult asupra modului în care contribuie la escaladarea crizei și să evite provocările la frontieră și susținerea politicilor regimului Zelenski, care destabilizează securitatea în în zonă.

Într-o altă intervenție, reprezentantul Ministerului rus de Externe a condamnat acțiunile NATO, declarând că „exercițiile NATO de pe coasta de nord a Mării Baltice confirmă natura NATO ca organizație militară agresivă.”.

Până în prezent, reprezentanții Ministerului Afacerilor de Externe (MAE) de la București nu au oferit comentarii referitoare la acuzațiile din Moscova, însă au transmis un comunicat de presă cu privire la drona găsită pe teritoriul țării noastre.

„Ministerul Afacerilor Externe solicită ferm încetarea atacurilor repetate împotriva populației și a infrastructurii civile ucrainene și a escaladării iresponsabile de către Federația Rusă a situației de securitate inclusiv la frontiera dintre România și Ucraina și, totodată, cere respectarea normelor de drept internațional, inclusiv a inviolabilității spațiului aerian al României.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează condamnarea fermă a acestor atacuri ilegale, care încalcă normele de drept internațional și sunt considerate crime de război.

Ministerul Afacerilor Externe a informat și se consultă cu aliații NATO asupra evoluțiilor de la frontiera dintre România și Ucraina, inclusiv asupra incidentului de astăzi. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe îl va convoca de urgență pe șeful misiunii diplomatice a Federației Ruse.”, a transmis MAE român, miercuri, scrie Biziday.ro.

Reacția NATO, după ce bucăți de dronă au fost găsite pe teritoriul României

„Ambasadorul român i-a informat pe aliații NATO cu privire la atacurile dese ale Rusiei asupra infrastructurii portuare ucrainene în apropiere de România, în cadrul unei întâlniri obișnuite ale Consiliului Nord-Atlantic, miercuri.

El i-a informat pe aliați că fragmentele de drone similare celor folosite de Rusia au fost identificate pe teritoriu românesc pentru a treia oară. NATO este solidară cu aliatul nostru, România.

Secretarul General a vorbit cu președintele Iohannis în weekend. Continuăm să monitorizăm situația în legătură directă cu autoritățile române.”, a transmis purtătorul de cuvânt interimar al NATO, Dylan White.

Confruntări la granița cu România

Recent, porturile ucrainene situate la granița cu România au fost atacate, rănind șase civili. Conform surselor DIGI 24, la Reni, infrastructura portuară a fost vizată, cauzând pagube în gospodăriile locale.

Atacurile au fost extinse și spre est, în raionul Cetatea Albă, aproape de granița cu Republica Moldova. În timpul nopții, guvernatorul regiunii Odesa a alertat locuitorii să intre în adăposturi, sirenele fiind audibile și pe malul românesc al fluviului.

În același context, Ucraina a anunțat că a doborât 32 de drone lansate de Rusia asupra Odesei. Atacurile au afectat infrastructura portuară, rănind șapte persoane. Totodată, Ucraina a lansat un atac masiv asupra principalului port din Crimeea, Sevastopol, vizând șantierul naval al flotei ruse din Marea Neagră.

Ținta atacului ucrainean a fost șantierul naval al flotei ruse, rezultând în daune semnificative și 24 de victime.

Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.97
  • USD 4.47
  • CHF 5.3
  • GBP 5.91
  • BGN 2.54
  • RUB 0.05
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti 14°C icon
  • Cluj-Napoca 9°C icon
  • Constanta 16°C icon
  • Iasi 14°C icon
  • Brasov 8°C icon
  • Timisoara 14°C icon
  • Craiova 15°C icon