Protest antisemitism în Franța. Peste 180 de mii de oameni pe străzi: „Viețile evreilor contează”

5 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția Actualitate.net

Peste 180.000 de manifestanți au luat parte la un marș istoric împotriva antisemitismului în Franța, ca reacție la creșterea actelor antisemite în timpul conflictului dintre Israel și Hamas. Parisul a fost epicentrul evenimentului, iar personalități politice de rang înalt s-au alăturat protestului.

Președintele Emmanuel Macron a condamnat ferm antisemitismul și a susținut dreptul Israelului de a se apăra, însă a fost criticat pentru declarațiile sale anterioare privind încetarea focului în Gaza.

Marșul pentru împotriva Antisemitismului

Peste 180.000 de manifestanți s-au adunat în Franța pentru a denunța creșterea alarmantă a actelor antisemite în țară în contextul conflictului dintre Israel și Hamas. Cu o participare de aproximativ 105.000 de oameni, Parisul a găzduit cea mai mare mobilizare împotriva antisemitismului din Franța de la protestul împotriva profanării cimitirului evreiesc din Carpentras în 1990, potrivit postului de televiziune BFM TV.

Printre protestatarii din capitala franceză s-au numărat și premierul Elisabeth Borne și foștii președinți Francois Hollande și Nicolas Sarkozy. Aceștia au ținut un banner pe care scria „Pentru Republică, împotriva antisemitismului”, subliniind importanța unității împotriva urii și discriminării.

Cu toate acestea, manifestanții din orașele precum Nisa, Lyon și Marsilia au fost mai puțini, potrivit BFM TV. În total, peste 182.000 de persoane au participat la marșurile din întreaga țară, conform datelor furnizate de ministerul de interne.

Tensiunile au crescut semnificativ în Franța, în special în capitală, pe fondul conflictului din Orientul Mijlociu. Președintele francez Emmanuel Macron a atras atenția asupra creșterii incidentelor antisemite în țară și a catalogat resurgența acestora drept "insuportabilă".

Într-o scrisoare publicată în ziarul francez Le Parisien sâmbătă, Macron a condamnat ferm „resurgența insuportabilă a antisemitismului dezlănțuit.”.

Președintele Franței a subliniat că într-o singură lună au avut loc peste 1.000 de acte antisemite în Franța, cifră ce depășește de trei ori numărul incidentelor din întregul an precedent, scrie CNN.com.

Cu toate că nu s-a alăturat personal manifestării de duminică, președintele Macron și-a exprimat poziția într-o postare pe rețelele de socializare. El a subliniat că o Franță în care comunitatea evreiască trăiește cu teamă nu este o Franță autentică. Macron a pledat pentru toleranță și a afirmat că nu există loc pentru cei intoleranți în societate.

În cursul zilei de duminică, Macron și-a reiterat solidaritatea Franței cu Israelul, dar a fost criticat pentru declarațiile sale anterioare. Într-un interviu acordat BBC, el a susținut că încetarea focului în Gaza este "singura soluție" și a condamnat atacurile asupra civililor. Cu toate acestea, declarațiile sale au fost criticate de personalități importante din Israel.

Duminică, într-o convorbire telefonică cu președintele israelian Isaac Herzog,  Macron a subliniat dreptul Israelului de a se apăra „în conformitate cu dreptul umanitar internațional.”.

Președintele Franței a adăugat că amenințarea reprezentată de grupurile teroriste din Gaza trebuie eliminată, dar a subliniat necesitatea respectării dreptului umanitar internațional și protejării populațiilor civile.

Apelurile lui Macron pentru încetarea focului au avut un ecou internațional, ajungând până în Australia, unde ministrul de externe Penny Wong a luat notă de acestea și a subliniat importanța eforturilor pentru încetarea ostilităților. Cu toate acestea, Wong a atras atenția că o încetare a focului nu poate fi unilaterală, evidențiind faptul că gruparea militantă palestiniană Hamas, care a lansat atacurile împotriva Israelului, deține încă ostatici israelieni.

Proteste pro-palestiniene în Europa

În timp ce Franța a găzduit o manifestare imensă împotriva antisemitismului, manifestanți pro-palestinieni s-au adunat în diverse capitale europene pentru a-și exprima solidaritatea cu populația palestiniană din Gaza.

La Londra, aproximativ 300.000 de persoane au participat la un mare miting pro-palestinian sâmbătă, mărșăluind pe străzile capitalei britanice și cerând încetarea focului în Orientul Mijlociu. Cu toate că manifestația a fost în mare parte pașnică, au existat și incidente de violență.

În centrul Londrei, la Hyde Park Corner, poliția a avut o prezență intensă, iar manifestanții au scandat sloganuri precum "Palestina liberă, liberă" și "De la râu la mare, Palestina va fi liberă!". Autoritățile au raportat confruntări cu contra-protestatari și au intervenit pentru a calma spiritele.

La finalul marșului, un grup de aproximativ 150 de persoane a lansat artificii către poliție, iar câțiva ofițeri au fost loviți de acestea. Acest incident a dus la arestarea unor persoane, conform unui comunicat al poliției.

De asemenea, demonstrații pro-palestiniene au avut loc în Frankfurt, Barcelona și Bruxelles, cu participanți care au cerut încetarea ostilităților și susținerea drepturilor palestinienilor.

În concluzie, manifestarea masivă împotriva antisemitismului din Franța a reprezentat un semnal puternic al unității împotriva urii și discriminării. În același timp, protestele pro-palestiniene din diverse capitale europene au evidențiat sprijinul pentru populația palestiniană din Gaza și au subliniat necesitatea găsirii unei soluții pașnice în Orientul Mijlociu.

Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine