Directorul celui mai mare spital din Gaza: „Cine are nevoie de operație moare”

5 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția actualitate.net

Directorul Spitalului Al-Shifa din Gaza avertizează cu disperare că bebelușii prematuri sunt în pericol de a muri din cauza lipsei de resurse, în timp ce bombardamentele israeliene continuă să lovească. Spitalele se confruntă cu o criză umanitară gravă din cauza epuizării rezervelor de combustibil și a lipsei de electricitate.

Situația din Gaza este din ce în ce mai alarmantă

Situația critică la Spitalul Al-Shifa

Directorul celui mai mare spital din Gaza, Dr. Muhammad Abu Salmiya, trage un semnal de alarmă cu privire la situația disperată în care se află Spitalul Al-Shifa, unde bebelușii prematuri sunt înfășurați în folie de aluminiu pentru a-și menține căldura în timp ce resursele se epuizează rapid.

Situația a devenit critică în ultimele zile, pe măsură ce bombardamentele israeliene continuă să lovească Gaza, iar rezervele de combustibil sunt epuizate, lăsând unitatea medicală în incapacitatea de a funcționa normal. Personalul spitalului s-a luptat să mențină nou-născuții în viață după ce rezervele de oxigen s-au epuizat, iar condițiile din unitatea neonatală au devenit inumane.

Dr. Abu Salmiya a declarat că bebelușii prematuri au fost mutați cu mâna din incubatoarele lor într-o altă parte a spitalului, unde sunt înfășurați în folie de aluminiu și se încearcă să li se ofere căldura necesară cu ajutorul apei calde. Imaginile arată bebeluși grupați neajutorați într-un singur pat, într-o încercare disperată de a-i menține în viață.

Medicul a adăugat că mai mulți copii au murit în urmă cu o zi în unitatea de terapie intensivă și în camera nou-născuților, deoarece resursele medicale sunt epuizate, iar spitalele se confruntă cu o criză umanitară tot mai profundă.

Blocajul din Gaza și bombardamentele israeliene au avut un impact devastator asupra vieții civililor, iar spitalele, sistemele de apă, brutăriile și alte servicii esențiale sunt afectate de lipsa electricității și a resurselor. Situația de la Spitalul Al-Shifa este un exemplu concret al suferinței umane în mijlocul acestui conflict.

Spitalele, în imposibilitate de funcționare

Spitalul Al-Shifa nu este singurul afectat de această criză umanitară. Un alt mare spital din Gaza, Spitalul Al-Quds, a fost declarat "în afara serviciului" de către Societatea Semilună Roșie Palestiniană din cauza lipsei de combustibil și de energie electrică. Această situație disperată afectează grav posibilitatea spitalelor de a oferi îngrijiri medicale vitale pentru populația civilă.

Sălile de operație din Spitalul Al-Shifa nu mai funcționează din cauza lipsei de electricitate, ceea ce înseamnă că persoanele care au nevoie de intervenții chirurgicale urgente sunt în pericol de a muri. Directorul spitalului, Dr. Abu Salmiya, a subliniat că „oricine are nevoie de o operație moare, iar noi nu putem face nimic pentru el”. Situația este disperată, iar resursele medicale sunt epuizate.

Apelurile internaționale pentru încetarea focului

Pe măsură ce numărul tot mai mare de morți în rândul civililor din Gaza crește, apelurile internaționale pentru încetarea focului se intensifică. Liderii globali fac presiuni asupra Israelului să pună capăt bombardamentelor, iar mulțimi uriașe se adună în orașe din întreaga lume în solidaritate cu Palestina.

Cu toate acestea, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că singura încetare a luptelor pe care ar accepta-o este una în care ostaticii israelieni să fie eliberați. El susține că Hamas vrea să folosească orice pauză în lupte pentru a-și reface proviziile, iar Israelul nu va accepta acest lucru.

În acest context, trupele israeliene își continuă operațiunea terestră în Gaza, ceea ce agravează și mai mult situația umanitară în teritoriu. Civilii din Gaza sunt prinși în mijlocul acestui conflict devastator și se confruntă cu o criză umanitară fără precedent.

Disputa privind oferta de combustibil. Hamas ar bloca accesul

În ciuda ofertelor de ajutor cu combustibil din partea Israelului, directorul Spitalului Al-Shifa, Dr. Abu Salmiya, a explicat că personalul spitalului a fost prea speriat să primească acest combustibil, deoarece prezența tancurilor israeliene în zonă i-a intimidat.

Armata israeliană a declarat că a pus la dispoziție 300 de litri de combustibil la intrarea în spital, dar Hamas a blocat livrarea. Există acuzații reciproce între cele două părți cu privire la oferta de combustibil și refuzul de a permite livrarea acestuia.

Situat în mijlocul acestui conflict, populația civilă din Gaza se confruntă cu suferință și dificultăți inimaginabile, iar spitalele sunt incapabile să facă față numărului crescut de răniți și pacienți în condițiile actuale.

Această criză umanitară din Gaza subliniază necesitatea urgentă a unei încetări a focului și a eforturilor internaționale pentru a aduce ajutor și resurse în teritoriu, în scopul de a salva vieți și de a ameliora suferința populației civile afectate de conflictul israeliano-palestinian, scrie CNN.com.


Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine