Președintele țării, bun de plată. Klaus Iohannis pierde două case în Sibiu și trebuie să înapoieze statului român 260 de mii de euro
Klaus Iohannis a pierdut două case moștenite în Sibiu, locuințe care au revenit statului român, care a devenit moștenitor în urma deciziei instanței. De altfel, președintele României trebuie să înapoieze suma de 260.000 de euro tot statului roman, bani proveniți din chirii pentru unul dintre imobile.
Într-o decizie definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), președintele Klaus Iohannis a pierdut dreptul de proprietate asupra a două imobile din Sibiu și trebuie să restituie statului român suma de 260.000 de euro. Acești bani reprezintă chirii încasate în mod necuvenit de familia sa în urma utilizării unui imobil comercial, care a fost subiectul unor dispute juridice prelungite privind moștenirea.
Inițial, familia Iohannis a pierdut definitiv procesul la Curtea de Apel Brașov, iar contractul de vânzare-cumpărare a fost anulat.
Procesul a fost mutat de la Tribunalul Sibiu la Curtea de Apel Alba Iulia în aprilie 2017, la cererea Rodicăi Baștea, care a deschis o acțiune împotriva statului român în 2016.
În detaliu, instanțele de judecată au stabilit că aceste proprietăți au fost obținute pe baza unor documente de moștenire considerate nevalide. Rodica Baștea a pierdut la toate nivelurile de judecată, culminând cu decizia ÎCCJ de a respinge definitiv recursul ei, este decizia finală în acest dosar, dată miercuri 25 septembrie 2024.
„Respinge ca nefondat recursul declarat de recurenta-reclamantă Baştea Rodica împotriva deciziei nr. 1973 din 15 iunie 2023 a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia I civilă, în contradictoriu cu intimaţii-pârâţi Statul Român prin Municipiul Sibiu reprezentat de Primar şi Statul Român prin Ministerul Finanţelor. Definitivă.”, potrivit ÎCCJ.
Contestația în anulare formulată de familia Iohannis a fost respinsă de Curtea de Apel Pitești în februarie 2017, confirmând pierderea imobilului din centrul Sibiului.
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) are acum autoritatea de a înregistra cele două imobile pe numele statului și de a iniția procedurile necesare pentru recuperarea sumelor obținute din chirii.