Chirurgul criminal de mincinos: drumul plin de fraudă al doctorului ce a distrus conștient viața multor oameni

7 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția actualitate.net

Paolo Macchiarini, odinioară celebrat ca un chirurg inovator, a devenit una dintre cele mai controversate figuri din istoria medicală modernă. Povestea sa, un amestec de proceduri medicale revoluționare și un labirint de înșelăciuni, a șocat întreaga lume.

Născut în Italia în 1958, Macchiarini a câștigat faimă pentru lucrările sale în medicina regenerativă, în special pentru utilizarea scheletelor biologice și sintetice impregnate cu celule stem ale pacienților pentru transplanturi de trahee.


Cariera sa a luat o întorsătură dramatică când a fost acuzat că a efectuat operații experimentale neetice, ducând la decesul mai multor pacienți. Farmecul și carisma lui Macchiarini au jucat un rol crucial în ascensiunea și căderea sa.

A reușit să înșele mulți oameni, inclusiv colegii și numeroasele sale iubite, ducând o viață dublă plină de minciuni și fabricații.


Ascensiunea înșelătoare a chirurgului spre faimă

Călătoria lui Macchiarini a început cu promisiuni reale. Și-a obținut diploma de medic la Universitatea din Pisa și și-a continuat educația în Franța și Statele Unite.

Cariera sa timpurie a fost marcată de o serie de angajări la instituții prestigioase din Europa. În 2010, a fost numit profesor vizitator la Institutul Karolinska (KI) din Suedia, unde a început controversatele sale operații de transplant de trahee.


Un labirint de înșelăciuni medicale și personale

Căderea chirurgului a început cu dezvăluirea operațiilor sale experimentale, care au dus la decese și complicații severe pentru pacienții săi.

Metodele sale, inițial aclamate ca revoluționare, au fost în cele din urmă considerate neetice și lipsite de susținere științifică. În ciuda criticilor crescânde și a dovezilor tot mai mari de malpraxis, Macchiarini și-a menținut nevinovăția, atribuind eșecurile stadiului incipient al tehnologiei.

Macchiarini a se folosea fără scrupule de pacienții săi ca subiecți de test pentru metode chirurgicale neexperimentate și nesigure.

El a efectuat transplanturi de trahee folosind schelete biologice și sintetice impregnate cu celule stem ale pacienților, o procedură care nu fusese încă testată adecvat în studii clinice sau aprobată de comunitatea medicală.

Această abordare imprudentă a dus la consecințe dezastruoase. Peste șapte dintre pacienții lui Macchiarini au murit în urma acestor operații, suferind chinuri groaznice.

Aceste decese nu au fost doar o consecință a complicațiilor chirurgicale, ci și a faptului că Macchiarini și-a asumat riscuri imense fără a avea dovezi științifice solide care să susțină siguranța și eficacitatea metodelor sale.

Aceste acțiuni nu numai că au încălcat principiile etice fundamentale ale medicinei, dar au și arătat un dispreț profund pentru viața și bunăstarea pacienților săi. Practica lui Macchiarini de a efectua astfel de operații experimentale fără consimțământul informat al pacienților reflectă o neglijență criminală și o lipsă de respect pentru drepturile lor fundamentale.


Avea mai multe relații - inclusiv copii - în orașele și țările prin care umbla

Paralel cu înșelăciunile sale profesionale, Macchiarini a dus o viață personală complexă, marcată de relații cu mai multe femei simultan.


Paolo Macchiarini s-a implicat romantic cu producătoarea NBC News, Benita Alexander, în timpul producției unui documentar despre munca sa. Relația lor a început în 2013, în timp ce Alexander lucra la specialul NBC "Un salt al credinței", care prezenta realizările medicale revoluționare ale lui Macchiarini, cum ar fi primul transplant de organ sintetic din lume.

Relația lor s-a intensificat cu escapade romantice și cadouri de lux plănuind chiar și o nuntă fastuoasă cu invitați de seamă.

Paolo Macchiarini și Benita Alexander

Macchiarini pretindea că are conexiuni de nivel înalt cu diverși lideri mondiali și figuri influente. Printre cele mai notabile afirmații ale sale era că făcea parte dintr-un „grup extrem de secret de medici” care se ocupau de VIP-uri la nivel mondial. El i-a spus Alexandrei că a operat mai multe personalități proeminente, inclusiv pe Bill și Hillary Clinton, Împăratul Akihito al Japoniei și Președintele Obama.

Poate cea mai senzațională afirmație era presupusa sa relație apropiată cu Papa Francisc. Macchiarini i-a propus Alexandrei și a sugerat că nunta lor va fi oficiată de Papa Francisc însuși la Palatul Apostolic din Castel Gandolfo. El pretindea că este medicul personal al Papei și chiar a spus că Papa a fost de acord să faciliteze căsătoria lor, în ciuda complexităților legate de contextele lor religioase respective și de stările civile.

foto: vanity fair

Aceste afirmații au fost îmbogățite și mai mult cu detalii despre pregătirile pentru nuntă. Invitați de profil înalt, precum Vladimir Putin din Rusia, Obamas, Clintonii și Nicolas Sarkozy, se spunea că vor fi pe lista de invitați, iar celebrul cântăreț Andrea Bocelli urma să cânte la ceremonie. Planificarea nunții includea și detalii elaborate, cum ar fi o trăsură specială din partea Papei și catering de la un restaurant cu stea Michelin.


Una dintre relațiile lui Macchiarini era cu mama unui pacient care murise în urma unei intervenții chirurgicale condusă chiar de el.


În iunie 2016, poliția suedeză a deschis o anchetă asupra lui Paolo Macchiarini pentru posibilă ucidere din culpă. După o investigație de un an, biroul procurorului general a constatat că Macchiarini a fost neglijent în patru din cele cinci cazuri investigate, datorită utilizării unor dispozitive și proceduri neconfirmate științific, dar nu s-a putut dovedi o infracțiune, deoarece pacienții ar fi putut deceda și sub alt tratament.

În 2019, un tribunal italian l-a condamnat pe Macchiarini la 16 luni de închisoare pentru abuz în serviciu și falsificarea de documente. Cu toate acestea, ulterior a fost achitat de toate acuzațiile de către Curtea Supremă.

Pe 29 septembrie 2020, directorul Procuraturii Publice din Suedia, Mikael Björk, l-a inculpat pe Macchiarini, identificat de agenția de știri suedeză TT, pentru agresiune agravată. Acest lucru a urmat după redeschiderea anchetei în decembrie 2018, cu noi dovezi și interviuri în cinci țări. Inculparea a menționat „răniri fizice grave și suferințe mari” cauzate de operațiile efectuate de Macchiarini, care au fost considerate ca agresiune agravată. A fost condamnat pentru vătămare corporală, dar nu pentru agresiune, și inițial a primit o pedeapsă cu suspendare în iunie 2022.

Pe 21 iunie 2023, un tribunal de apel din Stockholm i-a mărit pedeapsa la doi ani și șase luni de închisoare pentru agresiune gravă împotriva a trei pacienți. Apelul lui Macchiarini la Curtea Supremă, care includea timp pentru prezentarea de noi dovezi, a fost respins pe 30 octombrie 2023.


Documentar pe Netflix

Bad Surgeon: este un serial documentar recent publicat pe Netflix care explorează povestea incredibilă a chirurgului Paolo Macchiarini.Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine