POT va fi dizolvat automat din Senat. Șapte deputați și cinci senatori au demisionat din partid VIDEO
Partidul Oamenilor Tineri (POT), condus de Anamaria Gavrilă, se confruntă cu un val masiv de demisii în Parlament, situație care va afecta viitorul formațiunii atât în Camera Deputaților, cât și în Senat. În doar două zile, 12 parlamentari și-au anunțat plecarea, acuzând un climat intern sufocant și o conducere autoritară.

Răzvrătire în Camera Deputaților și la Senat: parlamentarii părăsesc în bloc partidul
Într-o mișcare fără precedent pentru un partid parlamentar aflat la început de drum, Partidul Oamenilor Tineri pierde masiv din membri în doar 48 de ore. Șapte deputați au ales să demisioneze, șase dintre aceștia anunțând decizia în ședința de plen a Camerei Deputaților de miercuri, în timp ce un altul făcuse acest gest cu o zi înainte. Prin aceste plecări, grupul POT din Cameră rămâne cu 14 membri – peste pragul minim de 10 necesar pentru a funcționa în continuare ca grup parlamentar.
Mult mai dramatică este situația în Senat, unde cinci din cei șapte senatori ai POT au ales să-și depună demisiile. Dacă demisiile vor fi oficializate luni, 26 mai, așa cum este programat, grupul parlamentar al POT din Senat se va dizolva automat, pierzând astfel o parte din resursele financiare și logistice de care beneficia până acum.
Critici dure la adresa Anamariei Gavrilă: „Partidul și-a pierdut direcția”
Parlamentarii care au decis să plece din POT au invocat lipsa democrației interne și comportamentul autoritar al liderului de partid, Anamaria Gavrilă. Deputata Aurora Simu a declarat tranșant că nu au existat presiuni externe sau oferte irezistibile care să-i determine să plece, ci doar dezamăgirea profundă față de direcția în care merge partidul.
„Nu suntem plătiți de nimeni, nu suntem șantajați de nimeni, nu ne-a convins nimeni să plecăm într-o direcție sau alta. Sigur că apar oferte, dar noi am venit în Parlament cu niște idei în care credem și care, din păcate, au fost pierdute pe drum de partidul din care am făcut parte”, a declarat Aurora Simu.
Rămășițele partidului: Vela promite că nu cedează
Printre puținii care au rămas loiali formațiunii se numără senatorul Gheorghe Vela, liderul de grup al POT în Senat. Acesta a afirmat că, deși a visat la un proiect politic bazat pe valori suveraniste, nu intenționează să abandoneze partidul, chiar dacă va rămâne singur în Senat.
„Am crezut într-un vis frumos, cu toții – POT. Un partid suveranist. Mie mi-a fost drag, mi-am asociat imaginea cu el. Dar nu voi renunța, chiar dacă voi rămâne singurul senator. Nu-mi pasă!”, a declarat Vela.
Singura altă senatoare care nu și-a anunțat plecarea este Mariana-Vali Aldea, dar surse parlamentare sugerează că și aceasta ar putea evalua o astfel de decizie în zilele următoare.
Dizolvarea grupului parlamentar POT din Senat va avea consecințe imediate: formațiunea va pierde accesul la anumite resurse logistice și bugetare, va fi exclusă din procesul decizional al Biroului Permanent și va avea o vizibilitate mult redusă în activitatea parlamentară. Chiar dacă grupul de la Cameră se menține momentan, instabilitatea internă și acuzațiile de lipsă de democrație par să fi zdruncinat din temelii credibilitatea unui partid care, până recent, se prezenta ca o alternativă tânără și reformată pe scena politică.
Pentru Partidul Oamenilor Tineri rămâne de văzut dacă aceste pierderi vor putea fi reparate sau dacă formațiunea se îndreaptă spre o ireversibilă fragmentare.
Anamaria Gavrilă: „Puteți să aveți, poate, parlamentarii noștri, dar nu mă veți avea pe mine”
În replică, lidera Partidului Oamenilor Tineri a organizat o conferință de presă în care a încercat să minimalizeze amploarea plecărilor. Gavrilă a respins acuzațiile de autoritarism și i-a asemănat pe cei plecați cu „fiii risipitori”, sugerând că motivațiile acestora sunt superficiale și lipsite de onestitate.
„Nu știm jocuri de culise, nu știm diversiuni și nu știm minciuni. Poate că nu suntem perfecți, poate că nu răspundem perfect, nu ne comportăm ideal, însă vă asigur că nu știm decât să facem cât putem noi de bine, pentru că intenția asta este. De asta am intrat în Parlament și de asta ne-am lăsat viețile confortabile de acasă. ca să contribui.
Așadar, mulțumim mult celor 5,3 milioane de români. Îi asigurăm că vom duce această mișcare mai departe. POT are toată credibilitatea pentru ca să ducă această mișcare la cel mai înalt nivel. Asta vom face și deși astăzi unii dintre parlamentarii noștri care au intrat în Parlament pe listele POT au ales altă cale.
Noi îi vom privi ca pe fiii risipitori, pentru că am toată încrederea din experiența proprie pe care am avut-o din primul mandat, că după câteva luni nu știi ce este politica, ce este să fii în Parlament și cum arată cu adevărat o perspectivă politică și o carieră politică.
Mulțumesc mult celor care au ales să rămână alături de noi. Am primit foarte multă încredere, energie astăzi, pentru că încă din decembrie telefonul meu nu înceta să sune și să mi se spună că nu vor fi mandatele validate, că pleacă X. că pleacă Y, că l-au cumpărat pe X, l-au cumpărat pe Y.
Iar astăzi s-a întâmplat ceva extraordinar pentru esența partidului și anume știm exact oamenii care erau direcționați cu privirea în afara partidului și oamenii care erau direcționați înspre partid și înspre construcție. Am rămas cu aceștia și asta îmi va da mie încrederea să dau mai departe din ce avem de făcut, să creștem partidul și în niciun caz Ana Maria Gavrila nu poate și nu va fi al unui alt partid.
Puteți să aveți, poate, parlamentarii noștri, dar nu mă veți avea pe mine. Eu nu mă voi compromite și nu, dacă este să câștigăm, vom câștiga pe ideile noastre, oricât de naive, oricât de simple. oricât de neexperimentate, dar vor fi ale noastre. Nu vor fi strategiile unui alt partid, unor oameni care până acum nu au făcut în politică decât să aducă România unde este astăzi.
Ne pare rău pentru cei care au ales altă cale, însă noi suntem mai puternici. Mai puțini, dar mai puternici. Vreau să le mulțumesc și membrilor noștri care ne-au dat foarte multe mesaje. Deci susținere. Deci susținem Anamaria, susținem POT, vrem să creștem acest partid și asta vom face, vom construi. În continuare, aș vrea să spun că suntem aici să facem treabă.
Eu nu sunt cineva care să poartă ranchiuna sau răzbunare. După cum ați văzut, am putut să trec și peste faptul că am ieșit dintr-un partid, ca mai apoi, să susținem pentru o cauză mai mare și mai importantă decât noi, candidatul acelui partid.
Așadar, în continuare, ne suntem aici să colaborăm cu ceilalți români și să facem treabă pentru România. Dacă vom fi invitați la consultări la domnul președinte, vom merge. Pentru că este foarte important ca cei 5,3 milioane de români să fie reprezentați. Vocea lor să fie auzită, cererile lor. să fie auzite. Și noi asta vom face. Nu schimbăm direcția, nu ne compromitem, însă trebuie să depășim anumite momente și să fim pragmatici.
Am văzut-o ca o misiune pe termen lung, ca pe o misiune care trebuie să aducă toată România la un alt nivel. De aceea eu, când am fost neafiliată, nu am mers la niciun alt partid, deși fiți siguri că am avut toate ofertele să fiu președinte național de XYZ.
Nu am făcut asta pentru că eu nu mi-am dorit să mi-asigur doar mie un loc de parlamentar în noul mandat. Am vrut să aduc oameni noi și să schimbăm puțin Mediul din Parlament. Da. Asta am făcut. Nu. Eu cred că suntem un proiect nou. Un proiect nou nu poți să-l faci nici ca la carte, pentru că nu există carte și manual cum să faci un partid, cum să duci un partid în Parlament. Nu există manual. Nu există școală.
Și nici nu putem să facem un partid și să ne comportăm așa cum se comportă partidele vechi. Pentru că ele au un alt fundament. Ele au fost construite pe cadru instituțional, public instituțional, au fost construite de alte grupuri de interese și așa mai departe. Noi nu avem acest background. Așadar, tot ce am făcut, eu nu cred că sunt greșeli.
Americanul spune că dacă ai găsit o cală care să nu funcționeze, ai găsit o cală care să nu funcționeze. Nu înseamnă că ai făcut greșeli atât de-a timp cât tu ai avut toată intenția să faci un lucru foarte bun pentru toată lumea, nu pentru interesul tău personal. Așa că nu cred că s-au făcut greșeli.
Cred că puteam să fim mult mai buni. Da, toți tindem să fim perfecți și ideali. Însă, cred că toată lumea face „the best”, cel mai bun în mediul în care e, în stresul în care e.
Sunt mândră, atât de mândră de oamenii cu care ne-am ridicat la un nivel extraordinar, la orice provocare. Suntem o mână de oameni și am reușit să punem în secțiile de vot 16.000 de reprezentanți în doar câteva luni. Suntem cunoscuți peste tot în țară și în străinătate.
Este șansa noastră să construim acum și mai trainic. Nu sunt toți aici, sunt și plecați, sunt și online. Vă spun însă că 9 din cei 10 parlamentari care sunt pe grupul de conducere al partidului, care au fost în partid de 2 ani și de zile, niciunul n-a plecat. Așadar, oamenii care au muncit cel mai mult la acest partid, mă cunosc de cea mai lungă perioadă, ei sunt aici și nu au plecat.
Pentru noi este important să avem voce în Parlament, ceea ce vom avea, mandatele noastre vor fi aici și trebuie să ne concentrăm pe construcția partidului. Așa că suntem foarte bine, nu ne lipsește nimic.
De ce au plecat senatorii și deputații din POT
Eu cred că valorile lor s-au schimbat de duminică, adică de la rezultatul alegerilor. Pentru că până la rezultatul alegerilor de duminică existau niște liste de oameni pe care își dorea să-i pună în funcții. Și de duminică lista s-a schimbat în listă de cereri către partid. Și dacă partidul acum și aici nu se conformează, noi plecăm. Dar trebuie să înțelegeți un lucru.
Un partid este format în primul și în primul rând din membri. Un partid nu este format în primul și în primul rând din parlamentari. Dintre acești membri, unii dintre ei au privilegiu și onoarea să ajungă parlamentari și să servească cetățenilor în mod direct. Dar partidul în sine nu este doar parlamentar. Partidul în sine este la nivel național. Sunt sute de membri.
Sunt mii de oameni care așteaptă, pentru că noi nu am avut timp să procesăm înscrierile din noiembrie. Așa că noi avem foarte multă treabă. Într-un fel, pentru noi, echipa s-a închegat, pentru că altfel este comunicarea one-on-one cu o echipă mai mică și este foarte bine că acești oameni își petrec timpul concentrându-se pe ce trebuie făcut, nu seara prin restaurante, punând pe masă strategii și combinații cum au făcut ceilalți de săptămâni întregi. Îmi pare rău, dar să spui că s-au schimbat valorile de pe o zi pe alta, prea mare coincidență.
Eu am fost în Parlament patru ani de zile neafiliată. Am stat în spate acolo unde voi știți că sunt toți neafiliații. Eu i-am văzut tot timpul oameni din partide care se organizează, acum plecăm toți și a doua zi nu mai aveau curaj. Adică eu tot i-am lăsat, pentru că, pentru mine, sincer, sunt ca niște copii care încă nu știu despre ce este vorba. Și ăsta este adevărul, pentru că îl știu. Pentru că am fost în Parlament, știu ce am înțeles în primele trei luni, în primul an și ce o înțelegeam după patru ani în Parlament. Așadar, eu nu îi acuz. Le spun doar că da, cred că au fost influențați. Bineînțeles că alte găști din partidele mari își doresc acum să își negocieze pentru gașca lor cea mai bună părticică din guvernare. Și bineînțeles că pe altarul partidului se aduc sacrificii de genul am spart opoziția, ăia sunt mai puțini, ăla vine la noi. Dar asta va trece. Adică după ce aceste negocieri vor avea loc, oamenii vor fi consumabile. Adică câți dintre voi mai vedeți dintre neafiliații din mandatul trecut în Parlament? Foarte puțini.
Anamaria Gavrilă susține că cele 5,3 milioane de voturi luate de George Simion se datorează POT
Cum am făcut Partidul Cunoscut? Păi am făcut parte din cea mai mare mișcare de 5,3 milioane de voturi pe care le-am primit duminică. Eu cred că am făcut partidul cunoscut prin a aduce în atenția oamenilor ce vor cetățenii cu adevărat. Deci, da, nu ne puteți, știu că acolo merge, știu că, vai, dar câte inițiative ați făcut?
Nu am făcut foarte multe, pentru că scopul nostru a fost să ne salvăm democrația. Dacă tu n-ai democrație, poți să-ți faci câte proiecte vrei, pentru că nu ai cadru funcțional în care să funcționezi.
Nu, nu ne simțim vinovați de nimic, pentru că nu avem miză. Singura noastră miză este să realizez cu adevărat ceva pentru țară. Poate că nu credeți, dar noi chiar avem alte lucruri de făcut acasă, chiar am putea avea o viață mai confortabilă și o să continui să spun asta mereu.
Banii noștri din subvenție nu s-au epuizat așa pe tot felul de lucruri, sunt încă acolo, îi folosim cu chibzuială, avem respect pentru cetățeni, pentru banii cetățenilor, dar încercăm și noi să fim oameni.
Anamaria Gavrilă, despre acuzațiile membrilor POT care au plecat din partid pentru că nu au mai fost pro Georgescu
Deci ați văzut reacția colegilor. Ați văzut reacția? Nu. Astea sunt justificări. Înțelegeți? Justificări. Adică, întotdeauna, când mi-e rușină de ce fac, încerc să găsesc justificări. Uitați-vă, ați văzut reacția imediată a colegilor. Adică, dacă ar fi fost așa, ar fi fost o liniște. Chiar s-a întâmplat asta? Nu.
Eu am zis, în niciun caz. Sau să vii acum la microfon să spui că tu vrei să fii în Uniunea Europeană. Dar cine a zis că nu vrea să fie? Hai că eu am fost 15 ani în Uniunea Europeană, știu ce înseamnă.
Știu odată când am venit din Mexic și mi-am dat seama că Uniunea Europeană este ca o bijuterie în coroana planetei noastre. E ceva extraordinar. Dar să vii cu, adică, trebuia să și dea și jurământul de credință, să spună la microfon că asta este ca o pecetluire, să spui că tu ești cu Uniunea Europeană, ca să fim siguri că ești de al nostru, că nu ești de al lor. Adică nu suntem atât de naivi, dar noi nu ne uităm la asta, ne uităm chiar în față, pentru că avem mult de lucru.
Anamaria Gavrilă, despre contestația lui George Simion în privința rezultatului de la alegeri
Eu nu am fost candidatul, dar bineînțeles că noi nu puteam să facem contestație. Nu suntem noi, sunt oameni din administrația Trump care au acces la foarte multe informații care spun că, statistic vorbind, acest rezultat era imposibil. Acum, dumneavoastră gândiți și judecați, dar cred că contestația are, am și citit-o, cred că are niște argumente destul de puternice și dacă turul din decembrie, alegerile s-au anulat, cred că s-a mers pe aceleași argumente și cred că ar trebui foarte bine luată în serios. Dacă nu va fi bine luată în serios această contestare, cred că acest sistem va pierde și mai multă credibilitate. Să fim serioși. Din păcate, partea care a câștigat îi lipsește credibilitatea. Poate să fie ma și legitimitatea. Noi am zis de la bun început că aceste alegeri sunt ilegitime.
Am susținut totuși un candidat și am fost foarte transparent și clar. Am susținut un candidat pentru restabilirea democrației în România. Așa că da, eu cred că această contestație trebuie luată în serios, pentru că de prea multe ori, în ultimele șase luni, a fost părtinitor și dubla măsură. Unii au fost judecați într-un fel, alții în alt fel. Se pare că după aceleași standarde, dar nu sunt aceleași standarde. Ar fi bine să fie luată în serios, ar fi bine ca acest fondator al Telegramului să fie chemat la audieri. Hai să facem totul ca la carte. Dacă vrei să fii cu adevărat legitim, treci prin procesul ăsta.
Anamaria Gavrilă despre cazul Pavel Durov
Domnul Pavel Durov are și cetățenie franțuzească. Dacă domnul Pavel Durov nu era destul de, nu știu, politically correct, european, spuneți-i cum vreți, eu nu cred că primea cetățenia francesă, da?
Eu mă uit la domnul Durov ca cetățean francez. Prin asta puteți să vă uitați la domnul Durov ca cetățean rus, nu știu, sau ca cetățean al Emiratelor Arabe, am înțeles că are și această cetățenie. Așadar, eu mă uit întotdeauna care e miza, care era miza pentru el. Care era miza pentru el personal sau care era miza pentru cei din administrația Trump?
Cred că ei spun același lucru pe care și noi îl vedem. Mulți oameni nu înțeleg cum s-a ajuns la acest rezultat. Acceptăm situația. Pentru că în lipsa unor dovezi concrete încă, acceptăm situația și trebuie să mergem mai departe. Și dacă moare cineva, Din păcate, trebuie să mergem mai în general. În general, trebuie să fiu foarte atent. Doamne ferește, da. Deci, în general, viața continuă și trebuie să mergem mai departe.