Marcel Ciolacu pleacă, PSD se clatină: ziua care poate schimba partidul din temelii. Cine preia frâiele PSD?
Consiliul Politic Național al PSD s-a reunit marți într-un moment de tensiune majoră, având pe agendă atât demisia lui Marcel Ciolacu de la conducerea formațiunii, cât și decizia strategică privind poziționarea partidului față de viitorul guvern: continuarea la putere sau trecerea în opoziție. Marcel Ciolacu a demisionat, în cele din urmă, din fruntea partidului.

Marcel Ciolacu și-a informat colegii înainte, într-o întâlnire informală desfășurată luni seară la Vila Lac, că va renunța la funcția de președinte al partidului. Este a doua oară când face un astfel de gest, după ce, în noiembrie 2024, a ratat calificarea în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.
Liderii locali cer schimbări radicale
Unul dintre cei mai vocali critici ai actualei conduceri, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a lansat un apel dur pentru o resetare totală. Acesta susține că întreaga echipă de conducere a PSD trebuie să plece, considerând-o responsabilă pentru rezultatele slabe și pentru deciziile controversate din ultimele luni.
„Toată conducerea trebuie să plece. Au contribuit cu toții la situația în care a ajuns partidul și, implicit, țara. Dacă PSD merge tot așa, se va autodistruge”, a declarat Toma într-un interviu la Antena 3.
Primarul buzoian a criticat și decizia partidului de a adopta o poziție neutră în turul întâi al alegerilor prezidențiale, afirmând că apelul tacit la vot pentru George Simion a fost o eroare politică majoră. Potrivit acestuia, Ciolacu „ar fi putut fi azi președintele României” dacă nu ar fi susținut acea direcție.
Negrescu, o variantă pentru viitorul PSD?
În contextul vacanței de putere care se prefigurează, numele mai multor lideri au fost vehiculate pentru preluarea conducerii partidului: Sorin Grindeanu, Daniel Băluță, Bogdan Ivan și Victor Negrescu. Toma respinge ideea ca cineva din actuala echipă să conducă partidul și îl indică pe Negrescu drept o posibilă soluție din rândul unei generații mai tinere, cu experiență europeană. În cele din urmă, s-a decis ca Sorin Grindeanu să preia interimar conducerea PSD.
Negrescu, europarlamentar și vicepreședinte al Parlamentului European, a declarat luni că este necesară o regândire profundă a modului în care PSD face politică, pentru a recâștiga încrederea publicului și a influența pozitiv deciziile publice.
„Este important să fim credibili și să răspundem așteptărilor cetățenilor. Trebuie un dialog, nu o luptă pentru putere”, a subliniat el, evitând să comenteze în mod direct posibila rămânere a lui Ciolacu la șefia partidului.
PSD, între guvernare și opoziție
În plan politic, partidul trebuie să decidă dacă va face parte din viitoarea coaliție de guvernare, în contextul în care președintele ales, Nicușor Dan, a anunțat că își dorește un executiv sprijinit de toate partidele pro-occidentale – PSD, PNL, UDMR, USR și grupul minorităților.
„Pentru moment nu e clar în ce direcție vrea să meargă PSD. E nevoie de clarificări interne. Mi-aș dori ca PSD să facă parte dintr-un guvern pro-occidental solid”, a declarat Nicușor Dan.
În același timp, el a exclus posibilitatea unei formule în care PSD să pretindă postul de premier, reiterând că Ilie Bolojan rămâne o opțiune favorită pentru Palatul Victoria.
Presiuni externe pentru rămânerea la guvernare
În afara partidului, mai multe voci importante cer PSD să nu se retragă. Fostul președinte Traian Băsescu a avertizat că o eventuală trecere în opoziție ar putea duce la destrămarea formațiunii, argumentând că social-democrații trebuie să-și asume responsabilitatea pentru situația economică și bugetară actuală.
„Dacă refuză guvernarea, PSD se destramă. Opoziția ar fi un semn de lașitate, nu de maturitate”, a spus Băsescu la Digi24.
Și senatorul liberal Vasile Blaga a subliniat că un guvern minoritar sprijinit din umbră de PSD ar transmite publicului un semnal de șantaj politic și instabilitate.
Decizia de marți ar putea veni cu o reconfigurare profundă a scenei politice. Rămâne de văzut dacă PSD va alege să își asume guvernarea într-un moment dificil din punct de vedere economic sau dacă va merge pe varianta opoziției, riscând însă pierderea influenței politice și posibile fracturi interne.