Klaus Iohannis a promulgat legea care scapă de închisoare evazioniștii. Cât de mare este suma prejudiciului admis

3 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția actualitate.net

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea nr. 241/2005, propusă în trecut și de PSD, care scapă de la închisoare evazioniștii.

article img

Președintele României, Klaus Iohannis. Sursa foto: știrileprotv.ro

Modificarea legii pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale a fost promulgată, miercuri, în Parlament, de către șeful statului. Așadar, potrivit noilor reglementări, persoanele care fac evaziune fiscală până la suma de 100.000 de euro nu mai merg la închisoare, însă doar cu o condiție.

Evazioniștii trebuie să plătească prejudiciul de până la 100.000 de euro pentru a scăpa de pedeapsa cu închisoarea. Este o condiție cu care și PSD a venit în trecut, în modificarea legii, care a fost declarată constituțională în februarie.

(Citește și: 31 de români în arestul poliției spaniole după ce au prezentat teste PCR false la ieșirea din țară)

Fostul deputat PSD Cătălin Rădulescu este primul care a propus actul normativ cu modificarea legii pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, în 2018.

Legea a fost sesizată la CCR de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţiile Unite, de Guvernul României şi de Avocatul Poporului. Curtea Constituțională a decis că legea este constituțională.

INFRACȚIUNI CARE SE PEDEPSESC DE LA 3 LA 10 ANI:

 • constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat, ori compensări datorate bugetului general consolidat.
 • constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă asocierea în vederea săvârşirii acestor fapte. 

Infracțiuni care se pedepsesc de la 2 la 8 ani și interzicerea unor drepturi, sau cu amendă:

 • ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile;
 • omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile sau în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;
 • evidenţierea în actele contabile sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale sau evidenţierea altor operaţiuni fictive;
 • alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau alte mijloace de stocare a datelor;
 • executarea de evidenţe contabile duble, folosind înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor;
 • sustragerea de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictivă sau declararea inexactă cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate;
 • substituirea, degradarea sau înstrăinarea de către debitor ori de către terţe persoane a bunurilor sechestrate în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală şi ale Codului de procedură penală".

Amendă în cazul unu prejudiciu de până la 100.000 de euro

 • în cazul săvârşirii unor astfel de infracţiuni de evaziune fiscală, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă.
 • dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amenda.
 • dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseşte, făcându-se aplicarea dispoziţiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare.

Legea a fost adoptată de Camera Deputaţilor pe 19 decembrie 2018, însă a fost atacată de PNL, PMP şi USR la Curtea Constituţională, care a admis obiecţiunile de neconstituţionalitate. La reexaminarea legii, ca urmare a deciziei CCR, deputaţii au adoptat unele amendamente, introducând pedeapsa amenzii, alternativ cu pedeapsa cu închisoarea, în cazul unor infracţiuni de evaziune fiscală, scrie hotnews.ro.

Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine