fb pixel

Gamerii din Europa lansează petiția „Stop Distrugerii Jocurilor Video!” – necesită 1 milion de voturi pentru a fi prezentată Comisiei Europene

4 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Alex Hortopan Alex Hortopan

O inițiativă cetățenească europeană intitulată „Stop Destroying Videogames” („Stop distrugerii jocurilor video”) a fost lansată recent, având drept scop protejarea jocurilor video și a drepturilor consumatorilor din Uniunea Europeană.

Imagine articol

Inițiativa, propusă de un grup de cetățeni europeni, cere editorilor de jocuri video să mențină jocurile într-o stare funcțională chiar și după ce suportul oficial a fost retras.


Industria jocurilor video, evaluată la sute de miliarde de euro, a înregistrat o practică tot mai frecventă: multe jocuri sunt concepute pentru a depinde de o conexiune la serverele editorului pentru a funcționa.

Atunci când editorul oprește suportul pentru aceste jocuri, ele devin inoperabile, lăsând jucătorii fără acces la produsele pentru care au plătit.

Această practică sfidează drepturile de bază ale consumatorilor și distruge lucrări creative unice, similar cu distrugerea unei cărți, a unui film sau a unei piese muzicale.

Inițiativa evidențiază faptul că, în alte industrii, nu este normal ca o companie să distrugă un produs după ce acesta a fost vândut consumatorilor, iar legislația actuală nu oferă protecție adecvată în acest context.


Inițiativa solicită ca editorii care vând sau licențiază jocuri video către consumatorii din Uniunea Europeană să fie obligați să lase jocurile într-o stare funcțională.

Mai exact, se dorește prevenirea dezactivării de la distanță a jocurilor de către editori fără a furniza anterior mijloace rezonabile care să permită continuarea funcționării acestora fără implicarea editorului.

Inițiativa subliniază că nu se urmărește dobândirea drepturilor de proprietate intelectuală asupra jocurilor video, ci doar asigurarea faptului că acestea rămân jucabile. Editorii nu ar fi obligați să furnizeze resurse pentru jocuri odată ce au încetat suportul post-vânzare, ci doar să le lase într-o stare funcțională.


Inițiativa invocă articolul 17 §1 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, care protejează dreptul la proprietate, argumentând că dezactivarea jocurilor de la distanță fără soluții de continuitate echivalează cu privarea cetățenilor de bunurile lor fără o compensație justă.

De asemenea, sunt invocate articolele 12, 114 §3 și 169 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene, subliniind obligația Uniunii de a proteja interesele consumatorilor și de a asigura un nivel ridicat de protecție în toate politicile și activitățile sale.


Imagine articol

Există deja editori care au demonstrat că este posibil să întrerupă suportul pentru jocuri într-un mod responsabil. De exemplu, jocuri precum „Gran Turismo Sport” (Sony), „Knockout City” (Electronic Arts) și „Mega Man X DiVE” (Capcom) au fost gestionate astfel încât jucătorii să poată continua să le joace chiar și după ce suportul oficial a fost retras.


Pentru ca inițiativa cetățenească europeană să fie prezentată Comisiei Europene, este necesară strângerea unui milion de declarații de susținere din cel puțin șapte țări membre ale Uniunii Europene.

Susținătorii sunt invitați să își exprime sprijinul pentru a contribui la protejarea drepturilor consumatorilor de jocuri video din întreaga Europă.


Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.97
  • USD 4.48
  • CHF 5.32
  • GBP 5.89
  • BGN 2.54
  • RUB 0.05
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti 14°C icon
  • Cluj-Napoca 11°C icon
  • Constanta 16°C icon
  • Iasi 9°C icon
  • Brasov 7°C icon
  • Timisoara 20°C icon
  • Craiova 16°C icon