Care este secretul din spatele jocurile mobile multiplayer?

4 minute
Publicat:
Autor: Alex Hortopan

Te-ai întrebat vreodată dacă adversarii tăi în jocurile mobile "multiplayer" sunt cu adevărat oameni reali? S-ar putea să fii surprins să afli că în spatele competițiilor aprige și duelurilor electrizante se ascunde adesea o lume de simulări și algoritmi sofisticați.


Crezi că joci împotriva unor adversari reali în jocul tău mobil favorit? Ei bine, s-ar putea să fie doar o iluzie. Multe jocuri mobile care pretind că oferă experiențe multiplayer de fapt nu fac acest lucru. Haideți să aflăm cum și de ce se întâmplă acest lucru.


Multiplayer în jocurile de pe telefon: real sau fals?

În unele jocuri populare, jucătorii cred că interacționează cu adversari umani. Însă, în multe cazuri, acești "adversari" sunt de fapt NPC-uri (caractere controlate de computer) sau acțiuni preînregistrate preluate din jocurile anterioare ale altor utilizatori.

Aceste jocuri folosesc tehnici sofisticate pentru a crea impresia unui joc multiplayer:

  1. Nume și avatare simulate: Numele și avatarele par reale, dar sunt generate automat.
  2. Interacțiuni care par reale: Jocul răspunde la acțiunile tale într-un mod care pare uman și imprevizibil.
  3. Clasamente: Acestea impresia unei comunități active.

De ce folosesc multe dintre jocurile mobile "fake multiplayer"?

Dezvoltatorii aleg să simuleze multiplayer-ul din mai multe motive:

  • Costuri reduse: Crearea unei platforme multiplayer reală este costisitoare.
  • Experiență constantă pentru jucător: Fiecare jucător găsește un "adversar" oricând, menținând jocul atractiv.
  • Controlul dificultății: Dezvoltatorii pot ajusta dificultatea pentru a menține jucătorii motivați.

Cum poți să-ți dai uneori cu ușurință dacă jocul este cu adevărat multiplayer

O metodă simplă pentru a testa dacă un joc pe mobil pretinde în mod fals că este "multiplayer" este să pui telefonul în modul avion în timpul jocului. Iată cum funcționează:

Pentru a descoperi dacă un joc pe mobil este cu adevărat multiplayer sau doar simulează această experiență, există un truc simplu pe care îl poți încerca: folosirea modului avion pe dispozitivul tău mobil în timpul jocului. Procesul este destul de simplu și direct. În timp ce joci, activează modul avion al telefonului tău. Acest pas va deconecta dispozitivul de la orice rețea wireless sau date mobile, izolându-l efectiv de internet.

Dacă jocul continuă să funcționeze normal după ce ai activat modul avion și "adversarii" tăi par să joace ca și cum nimic nu s-ar fi schimbat, atunci este foarte probabil ca jocul să nu fie un multiplayer real. Într-un joc multiplayer adevărat, lipsa unei conexiuni la internet ar trebui să cauzeze o întrerupere sau cel puțin să afecteze experiența de joc, deoarece nu mai poți interacționa cu serverele de joc sau cu alți jucători în timp real.

După ce ai făcut acest test, dezactivează modul avion pentru a reconecta telefonul la internet și observă cum reacționează jocul. Dacă observi că jocul începe să se actualizeze sau să se comporte diferit după reconectare, acesta poate fi un semn că jocul are anumite funcționalități care depind de o conexiune la internet.

Această metodă oferă un mod rapid și ușor de a verifica dacă un joc pe mobil este sincer în privința naturii sale multiplayer. Totuși, merită menționat că acest test nu este absolut; unii dezvoltatori de jocuri pot incorpora funcționalități care permit continuarea jocului în modul offline, chiar și în cadrul modurilor care par a fi multiplayer.

De notat că în unele cazuri, dezvoltatorii de jocuri merg chiar mai departe în simularea experienței multiplayer, introducând mecanisme sofisticate care detectează starea conexiunii la internet a jucătorului. Aceste sisteme pot forța o „deconectare” falsă în joc atunci când detectează că dispozitivul a pierdut accesul la internet.


Practica de fake-multiplayer poate duce la sentimente de înșelăciune printre jucători.

Înțelegerea că nu joci împotriva unor persoane reale poate afecta încrederea și satisfacția.

Pe de altă parte, dacă jocul este distractiv și jucătorii înțeleg natura sa, poate fi considerat un aspect acceptabil al designului de joc.

Așadar, data viitoare când vei deschide un joc mobil "multiplayer", gândește-te dacă adversarii tăi sunt cu adevărat umani. Această descoperire poate schimba modul în care percepi și te bucuri de jocurile pe mobil.


Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine