Cele mai neobișnuite tradiții de Halloween din întreaga lume

5 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția Redacția

Tradițiile de Halloween din întreaga lume au devenit indispensabile. În timp ce americanii sunt renumiți pentru costumațiile haioase în diferiți monștri și celebrul trick-or-treating (n.r. colindatul din casă în casă pentru bomboane), sunt și alte țări care au dus sărbătoarea la un alt nivel. Vă prezentăm cele mai interesante tradiții de Halloween din întreaga lume.

article img

Halloween-ul, una dintre cele mai importante sărbători de pe glob. Foto - Daniel Lincoln - Unsplash

Cele mai neobișnuite tradiții de Halloween din întreaga lume

Tradițiile de Halloween se respectă în mai toată lumea. Deși considerată o sărbătoare pâgână, având la bază, de fapt, moartea a sute de oameni acuzați de vrăjitorie din secolul XVI-XVII, în prezent, oamenii consideră ziua de 31 octombrie una haioasă, plină de misticism și controverse.

Halloween-ul este o sărbătoare preluată de popoare de pe tot globul pământesc, o sărbătoare de origine celtică. Ea a devenit populară în secolul XIX-lea, răspândită de  imigranții irlandezi din S.U.A (n.r. Statele Unite ale Americii).

1. Samhain - Irlanda și Scoția

Deși mulți cred că sărbătoarea Halloween-ului a luat naștere în Statele Unite, istoria ne spune că Irlanda este, de fapt, locul în care a pornit nebunia modernului Halloween. Ritualurile celtice și păgâne din trecut, dar și festivalul  Samhain/Samhuinn, au apărut cu mii de ani în urmă. În Scoția și Irlanda, oamenii sărbătoresc Halloween-ul cu focuri, jocuri și mâncare tradițională, cum ar fi barmbrack, o prăjitură de fructe irlandeză care conține monede, nasturi și inele pentru ghicit.

2. Ziua Morților - Mexic

Ziua Morților (n.r. Día de los Muertos) se sărbătorește în Mexic și în anumite zone din America Latină pe 1-2 noiembrie. Este vorba de un omagiu adus morților, iar în aceste zile se consideră că Porțile Raiului se deschid la miezul nopții pe 31 octombrie. În această zi, se spune că sufletele copiilor se întorc pe Pământ pentru a se reuni cu familiile lor timp de 24 de ore. Astfel, în noaptea de 31 octombrie până la finalul zilei de 1 noiembrie sunt comemorați copiii, iar pe 2 noiembrie coboară sufletele adulților din cer pentru a se alătura festivităților.

3. Ziua lui Dracula - România

Este cunoscută peste tot în lumea povestea contului Dracula, care era vampir și atrăgea oamenii în castelul său, pe care îi storcea de sânge. Așadar, la Castelul Bran din Brașov, Transilvania, se sărbătorește Halloween-ul, dar și în restul țării. în realitate, totul este un mit, iar Vlad Țepeș este un fost domnitor al Țării Românești, care trăgea oamenii în țeapă. Contele Dracula este un personaj ficțional, creat de Bram Stoker, iar datorită cărții țara noastră a devenit cunoscută în toată lumea, dar și vizitată de oameni de peste tot în lume.

Vlad Țepeș, în realitate, nu a locuit niciodată în Castelul Bran. Monumentul a fost construit de către Dominic de Habsburg în 1377.

„Vlad Tepeş, prinţul valah, domn peste castelul, azi ruină, din Principatul Valahia. Cum Castelul Bran este singurul din Transilvania care corespunde descrierii lui Bram Stoker, lumea întreagă se referă la el ca fiind Castelul lui Dracula. În capitolul 2 al romanului “Dracula”, la ziua de 5 mai, autorul înfăţişează castelul contelui ca fiind aşezat pe marginea unei teribile prăpastii brăzdate când şi când de crăpături profunde – un hău străbătut de fire argintii, de râuri traversând pădurile prin defileuri adânci”, se arată scris pe site-ul Castelului Bran.

„Bram Stoker nu a vizitat niciodată România. În descrierea imaginarului Castel al lui Dracula, el pleacă de la o prezentare a Castelului Bran disponibilă în Anglia sfârşitului de secol XIX. Într-adevar, castelul, aşa cum apare el în gravura tipărită în prima ediţie a romanului “Dracula”, seamănă izbitor de bine cu Castelul Bran, si numai cu acesta. De altfel, se bănuieşte că pentru a descrie plăsmuitul Castel al lui Dracula, Stoker a folosit ilustraţia Castelului Bran din lucrarea lui Charles Boner "Transylvania: Its Product and Its People", (London; Longmans, 1865).”, mai menționează Castelul Bran pe site-ul oficial.

De altfel, în România, se mai sărbătorește și Ziua Morților sau Luminația, pe 2 noiembrie. În noaptea dintre 1 noiembrie spre 2 noiembrie se spune că sufletele morților vizitează lumea celor vii, după ce porțile dintre cele două lumi se deschid.  Oamenii merg la biserică, se roagă, aprind lumânări și dau de pomană.

4. Parada Kawasaki - Japonia

Pasionații de Halloween din Japonia sărbătoresc de 21 de ani fiecare sfârșit de octombrie. În jur de 4000 de oameni vin anual în Japonia pentru Festivalul Kawasaki. Sărbătoarea este considerată una dintre cele mai cunoscute și mai mari din zona Tokyo, Japonia. Nu oricine poate să ia parte la eveniment. Parada Kawasaki are un set de reguli și standarde stricte pentru participare. Se solicită participarea, plata unei taxe înainte de paradă, cu vizionarea exclusiv gratuită a întregului festival.

5. Pangangaluluwa - Filipine

Pangangaluluwa este o tradiție în Filipine în care copiii merg costumați din ușă în ușă, unde cântă și cer rugăciuni pentru cei blocați în purgatoriu. În timp ce ritualurile au fost din ce în ce mai înlocuite de diferite obiceiuri de-a lungul anilor, unele orașe lucrează pentru a revigora Pangangaluluwa ca mod de a menține tradiția vie și ca o strângere de fonduri locală.

6. Festivalul fantomei înfometate - Hong Kong

În a 15-a zi a celei de-a șaptea luni lunare, care este în jurul mijlocului lunii august până la mijlocul lunii septembrie, în Hong Kong se sărbătorește Festivalul fantomei înfometate. În mai multe părți din Asia de Est, oamenii cred că spiritele se agită în această perioadă a anului și încep să colindă lumea. Festivalul este o modalitate de a „hrăni” aceste spirite atât cu mâncare, cât și cu banii de care au nevoie pentru viața de apoi. Tradiția face parte dintr-o sărbătoare mai lungă de o lună, cu obiceiuri în care sunt incluse arderea lampioanelor și împărțirea mâncării.

7. Pitru Paksha - India

În India se sărbătorește Pitru Paksha timp de 16 zile, în timpul celui de-al doilea Paksha din luna lunară hindusă Bhadrapada. În religia hindusă, se crede că atunci când o persoană moare, Yama, zeul hindus al morții, își duce sufletul în purgatoriu, unde își va găsi ultimele trei generații ale unei familii. În timpul lui Pitru Paksha, sufletelor li se permite să se întoarcă pe Pământ și să fie alături de familiile lor.

8. Dzien Zaduszny - Polonia

La începutul lunii noiembrie, în Polonia, oamenii vizitează cimitirele și își omagiază morții.  Se aduc lumânări, flori și ofrande. Se fac rugăciuni pentru cei decedați, iar a doua zi se organizează o masă pentru sufletele celor morți.

9. Festivalul Awueu Odo - Nigeria

Festivalul Awuru Odo marchează întoarcerea la viață a prietenilor și a membrilor familiei care au plecat dintre cei vii. Sărbătorea durează aproximativ 6 luni și este marcată de concerte muzicale și cu măști, după care morții să se întoarcă în lumea spiritelor Deși Festivalul Odo este un ritual important, se întâmplă o dată la doi ani, când se crede că spiritele se vor întoarce pe Pământ.

10. Pchum Ben - Cambogia

Această sărbătoare este marcată de la sfârșitul lunii septembrie până la mijlocul lunii octombrie. Familiile budiste se adună pentru Pchum Ben, o sărbătoare religioasă pentru a le aduce un omagiu morților. Oamenii oferă în dar alimente precum orezul dulce lipicios și fasolea înfășurată în frunze de banană. Se vizitează templele pentru a oferi coșuri de flori ca o modalitate de a respecta strămoșii lor decedați. Este, de asemenea, un moment în care bătrânii sunt sărbătoriți.

Sursa: mentalfloss.com, Daniel Lincoln/Unsplash

Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.98
  • USD 4.77
  • CHF 5.37
  • GBP 5.98
  • BGN 2.54
  • RUB 0.05
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti -1°C icon
  • Cluj-Napoca -5°C icon
  • Constanta 1°C icon
  • Iasi -1°C icon
  • Brasov -2°C icon
  • Timisoara -2°C icon
  • Craiova -1°C icon