Descoperire: 15 analgezice din farmaciile românești care pot provoca moartea. Printre ele, și algocalminul

5 minute
Publicat:
Autor: Daria Andries

Agenția Europeană a Medicamentului e posibil să scoată de pe piață 15 medicamente care sunt folosite ca analgezice, dacă Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) dovedește că aceste pastile cauzează moartea. Printre cele mai cunoscute astfel de analgezice se numără Algocalminul, Piafenul, Novocalminul sau Algozonul.



Românii sunt obișnuiți să ia pastile precum beau apă. Fie că vorbim o banală durere de cap, indispoziție sau o răceală mai puternică, dacă nu iau antibiotic la voia întâmplare, atunci se tratează cu analgezice. Cel mai popular medicament analgezic folosit la noi în țară este algocalminul, care este folosit de generații întregi de români, iar de câteva zeci de ani au mai apărut și piafenul sau novocalminul.

Aceste medicamente, aparent inofensive, conțin metamizol, un analgezic care ar fi periculos și ar cauza moartea. Finlanda susține că mai multe persoane care au fost tratate cu metamizol au decedat, lucru care a dus la o anchetă în această direcție. A fost sesizată și Agenția Europeană a Medicamentului, care este în plină investigație în ceea ce privește analgezicul despre care se spune că pune viața în pericol.

View this post on Instagram

A post shared by Știrile Kanal D (@stirilekanaldro)

Românii își procură aceste medicamente analgezice de la farmacii, de unde, în principiu, ar trebui să le ia cu rețetă prescrisă de un medic.

Pe lângă Algocalmin, Piafen, Novocalmin și Algozon, alte 11 analgezice riscă să fie scoase de pe piață și chiar interzise în întreaga Europă.

Finlanda a făcut o sesizare către Agenția Națională a Medicamentului cu privire la un număr mare de morți, persoane decedate după ce au fost tratate cu metamizol. Potrivit sesizării Finlandei, metamizol poate provoca agranulocitoză, afecțiune care poate duce la moarte.

Se scoate de pe piață algocalminul? Reacția lui Rafila

În acest moment, România așteaptă un răspuns de la Agenția Europeană a Medicamentului, care investighează cazul deceselor din Finlanda în ceea ce privește metamizolul.

„Agranulocitoza pe care acest medicament o produce în cazuri foarte rare – între unul la 10.000 și unul la 100.000 de cazuri – era o reacție adversă cunoscută, care apare deja în prospectul medicamentului. Știți bine că orice produs farmaceutic are și efecte adverse.

Metamizolul este autorizat și se folosește în 18 țări din Uniunea Europeană, printre care și România. Este folosit de foarte mult timp. Nu cred că are rost să inducem panică în acest moment.”, a declarat Alexandru Rafila.



Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine