VIDEO Ce este Oxicodona, drogul analgezic folosit de Vlad Pascu și prietena lui. Se găsește în farmacii, provoacă dependență și moarte

2 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția actualitate.net

Într-un clip devenit deja viral pe Youtube în care protagoniști sunt Vlad Pascu și prietena lui, care se filmează în timp ce consumau droguri, cei doi tineri explică cum ei sunt consumatori de oxicodonă. Explicăm ce este oxicodona și cât de periculoasă este pentru organismul uman, dacă este folosită necorespunzător. În cazul celo doi tineri, întrebarea este cine le oferea aceste medicamente, mai ales că oxicodona se eliberează doar cu prescripție medicală.

Din cauza potențialului său de a provoca dependență și supradozaj, oxicodona trebuie administrată cu prudență și doar sub supravegherea unui medic. Folosirea inadecvată a oxicodonei poate duce la respirație lentă, supradozaj și moarte. Este, de asemenea, asociată cu o serie de efecte secundare, precum somnolență, amețeală, constipație și greață.

De asemenea, este important de menționat că vânzarea sau distribuirea oxicodonei fără prescripție medicală este ilegală în multe țări.

Oxicodona este un analgezic din gama opioidelor, adesea folosit în gestionarea durerilor acute sau cronice, variind de la moderată la severă. Aceasta face parte din familia medicamentelor opioide, care mai include morfină, codeină și fentanil. Astfel de medicamente sunt cunoscute pentru eficacitatea lor în alinarea durerii, dar, totodată, pentru potențialul lor de a crea dependență și supradozaj.

Oxicodona, origini, chimie și acțiune

Istoria oxicodonei se întinde până în începutul secolului XX, când a fost dezvoltată pentru prima dată în Germania. Structura sa chimică este similară cu aceea a altor opioide. Modul în care oxicodona interacționează cu receptorii opioizi din sistemul nervos central este esențial pentru efectele sale analgezice.

Oxicodona acționează prin legarea de receptorii opioizi specifici din creier, măduva spinării și alte părți ale corpului. Când aceasta se leagă de acești receptori, are loc o scădere a perceperii durerii. Aceasta inhibă transmiterea impulsurilor dureroase și, totodată, influențează regiunile cerebrale responsabile de percepția durerii.

Administrare și Forme Disponibile

Există diverse forme de administrare a oxicodonei: tablete cu eliberare imediată sau prelungită, soluții orale și preparate injectabile. Tabletele cu eliberare prelungită sunt destinate să ofere alinare pe termen lung și trebuie luate exact așa cum sunt prescrise. Modificarea modului de administrare, cum ar fi sfărâmarea sau mestecarea, poate duce la eliberarea rapidă a unei doze mari, creând riscul unui supradozaj.

Efecte Adverse și Riscuri

Deși oxicodona este eficientă în tratamentul durerii, ca orice medicament, poate avea efecte secundare. Cele mai comune includ amețeli, somnolență, constipație, greață și vărsături. Riscul de dependență și supradozaj sunt preocupări mari în ceea ce privește utilizarea acestui medicament. Respirația lentă sau superficială este un semn alarmant de supradozaj și necesită atenție medicală imediată.

Odată cu utilizarea prelungită, pacienții pot dezvolta toleranță, ceea ce înseamnă că va fi necesară o doză mai mare pentru a obține același efect analgezic. De asemenea, întreruperea bruscă a medicamentului poate duce la simptome de sevraj, cum ar fi anxietate, transpirații, insomnie și tremurături.

Este vital ca pacienții să fie conștienți de riscurile asociate cu oxicodona și să o folosească doar așa cum este prescrisă de medic. Se recomandă evitarea combinării oxicodonei cu alte substanțe, cum ar fi alcoolul sau sedativele, deoarece combinația poate amplifica efectele depresive asupra sistemului respirator.

Cu toate acestea, când este folosită corect și sub supravegherea atentă a unui medic, oxicodona poate oferi o alinare semnificativă a durerii pentru mulți pacienți care altfel ar suferi. Ca orice medicament, beneficiile sale trebuie să fie mereu echilibrate cu potențialele riscuri.

Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine