Ineficientă! Substanța folosită de milioane de români în lupta împotriva răcelilor, sinuzitelor, gripei sau rinitelor alergice funcționează ca o pastilă placebo - studiu

3 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția actualitate.net

Expertii FDA (n.r. The Food and Drug Administration - agenție a Statelor Unite din domeniul medical) declară ineficient decongestionantul bazat pe fenilefrina, o substanță populară folosită în mai multe tipuri de medicamente care tratează congestia nazală din sinuzita acută și cronica, răceli, gripă, rinite alergice acute și cronice.

Fenilefrina, prezentă în multe medicamente, precum Sudafed și Dayquil, dar și altelte, este acum sub semnul întrebării după rezultatelor recente, care ar putea influența deciziile producătorilor de medicamente.

Fenilefrina, între eficacitate și percepție

Într-o lume în care medicamentele fără prescripție sunt o soluție rapidă pentru multe dintre problemele noastre de sănătate, eficacitatea lor devine esențială. Un grup de experți de la Food and Drug Administration (FDA) pune la îndoială eficacitatea fenilefrinei.

Conform studiului furnizat de FDA, fenilefrina nu pare a fi mai eficientă decât o pastilă placebo. Această concluzie a fost votată în unanimitate de grupul de experți. Această substanță este frecvent găsită în medicamentele destinate combaterii congestiei nazale, fiind un ingredient principal în produse cunoscute ca Sudafed și Dayquil, printre altele.

Pe site-ul Farmaciei Tei am găsit câteva dintre produsele care conțin fenilefrina.

În SUA, popularitatea fenilefrinei ca și decongestionant a crescut semnificativ după o lege din 2006 care a restricționat accesul la pseudoefedrina. Pseudoefedrina, un precursor pentru producerea de metamfetamină, a fost înlocuită astfel cu fenilefrina în multe medicamente.

Cu toate acestea, nu este prima dată când eficacitatea fenilefrinei este pusă la îndoială. În 2007 au existat discuții legate de potențiala sa ineficiență în tratarea bolilor. Chiar și atunci, FDA a decis să păstreze medicamentele pe piață, așteptând cercetări suplimentare.

Recentele descoperiri ar putea avea implicații semnificative pentru producători precum Johnson & Johnson și Bayer. Dacă FDA decide să acționeze pe baza acestei recomandări, aceste companii ar putea fi nevoite să retragă medicamentele pe cale orală care conțin fenilefrină.

Dar ce înseamnă aceasta pentru consumatori? Deși grupul de experți a făcut această recomandare, decizia nu este obligatorie pentru FDA. Cu toate acestea, cu mai multe studii indicând că fenilefrina nu oferă beneficii semnificative față de o pastilă placebo, poate fi doar o chestiune de timp până când aceste medicamente vor dispărea de pe rafturi, scrie eu.app.com.

În România, fenilefrina este folosită în mai multe medicamente, dar iată cum este prezentată această substanță aprobată de Agenția Națională a Medicamentelor de la noi din țară.

Fenilefrina este un simpatomimetic, regăsit în medicamentele ce țintesc sistemul nervos simpatic vegetativ. Este un agonist pentru receptorii alfa adrenergici și prezintă o minimă activitate stimulativă la nivel central.

Funcționează ca un decongestionant nazal datorită capacității sale de a induce vasoconstricție, minimizând astfel edemul și inflamația în zona nazală.

Fenilefrina este indicată pentru ameliorarea congestiei nazale cauzate de sinuzită, fie acută sau cronică, răceală, gripă și rinite alergice, atât acute cât și cronice.

Dacă aveți afecțiuni cronice sau dacă simptomele se înrăutățesc sau persistă, este esențial să consultați un medic. În orice caz, fenilefrina sau orice tip de medicament este important să-l folosiți după recomandarea unui medic.

Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine