Cum poți să-ți dai seama dacă suferi de endometrioză, afecțiunea care provoacă infertilitate și dureri infernale. Dr. Mitroi Gabriel: „Este o patologie extrem de complexă. Diagnosticarea ei necesită investigații specifice”

7 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Larisa Ciută

Dr. Mitroi Gabriel Costin este medic primar specializat în Obstetrică și Ginecologie, cu aptitudini în chirurgia (oncologică) ginecologică, uroginecologie și în chirurgia laparoscopică, care, de altfel, se numără printre cei mai buni doctori ginecologi din România. Dr. Mitroi Gabriel este, de altfel, specializat în endometrioză, afecțiuniunea de care suferă tot mai multe femei în întreaga lume, dar și de la noi din țară: endometrioza.

Dr. Mitroi Gabriel. Foto: Facebook
  • La nivel global, peste 176 de milioane de femei aflate la vârsta reproductivă suferă de endometrioză.
  • Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 1 din 10 femei din România suferă de endometrioză.
  • Contactat de Actualitate.net, Dr. Mitroi Gabriel Costin a răspuns la câteva întrebări esențiale cu privire la endometrioză: ce este, cum o depistăm, care este simptomatologia bolii, dacă este important să ne schimbăm stilul de viață și care este tratamentul cel mai potrivit în cazul acestei afecțiuni.

Dr. Mitroi Gabriel Costin: „Adenomioza (endometrioza în peretele uterului) este o altă formă de endometrioză cu o incidență foarte mare în rândul femeilor”

  • Cum ne putem da seama că suferim de endometrioză, dacă, totuși, după un control medical, ginecologul ne spune că nu avem nimic? Foarte mulți medici nu sunt specializați pe acest domeniu, iar România încă nu este la un nivel de cunoaștere foarte mare. Care sunt simptomele cele mai evidente ale bolii?

Dr. Mitroi Gabriel Costin: „Cel mai frecvent simptom al bolii este durerea. Fie că vorbim de durere la menstruație, fie că durerea pelvină apare și în afara menstrei, este rezonabil și chiar indicat să suspectăm în primul rând endometrioza și apoi alte patologii.

Dificultatea diagnosticării vine din puținele informații disponibile despre boală și amploarea ei. Endometrioza este o patologie extrem de complexă, iar diagnosticarea ei necesită investigații specifice, dar și un nivel de experiență pe care doar exclusivitatea în tratarea ei ți-o poate oferi.

În primul rând, există mai multe feluri de endometrioză: superficială – leziuni minime, ovariană-endometrioame, profundă-leziuni la nivelul organelor din pelvis.

Diagnosticul endometriozei se pune în urma unei anamneze detaliate, a consultului clinic ce include tușeu vaginal și ecografie intravaginală și RMN cu protocol de endometrioză efectuat de către un radiolog familiarizat cu boala.”

Un medic ginecolog chirurg, ce cunoaște manifestările bolii și cele mai frecvente localizări, va efectua tușeul vaginal știind foarte bine care sunt zonele cele mai afectate de endometrioză.

Ecografia transvaginală va oferi un diagnostic destul de precis în ceea ce privește endometrioza ovariană, cu aceeași condiție, ca medicul să cunoască aspectul specific endometrioamelor.

Durerea ciclică (se accentuează în preajma menstrei) este un alt indiciu important ce trebuie să ne ducă cu gândul la endometrioză. Simptomele digestive ce nu se ameliorează în urma tratamentelor specifice pentru afecțiuni digestive sunt, de asemenea, o indicație destul de clară pentru a ridica suspiciunea de endometrioză cu implicare intestinală.

Balonarea, constipația, diareea, durerea peristaltică, durerea la micțiune, durerea la contact sexual, durere în perioada ovulației, dar și disconfortul la nivelul vezicii urinare și a rinichilor, sunt printre simptomele frecvente ale endometriozei profunde.

Din păcate, acest tip de endometrioză este dificil de identificat în cadrul unui consult ginecologic, dacă nu există o frecvență ridicată a cazurilor cu care medicul se confruntă.

De asemenea, este foarte important de menționat faptul că adenomioza (endometrioza în peretele uterului) este o altă formă de endometrioză cu o incidență foarte mare în rândul femeilor.

Adenomioza poate fi decelată cu acuratețe mare în cadrul consultului, cu ajutorul ecografiei transvaginale. Printre simptomele adenomiozei se numără: durerea severă la menstruație, flux menstrual abundent, durere lombară, durere ce se lasă pe picior, disconfort digestiv.

  • Femeile diagnosticate cu endometrioză trebuie să-și schimbe stilul de viață? Este vorba să renunțe la efort, să nu mai facă sport, să își schimbe obiceiurile alimentare sau să renunțe la anumite vicii sau mici plăceri ocazionale, cum ar fi alcoolul sau fumatul? Cum ar trebui să arate alimentația unei femei bolnave de endometrioza?

Dr. Mitroi Gabriel Costin: Deși nu există un conses asupra cauzelor endometriozei, iar un tratament eficient în afara celui chirurgical încă nu s-a descoperit, este rezonabil de presupus faptul că un stil de viață sănătos și echilibrat aduce beneficii.

Sportul nu trebuie exclus, din contra, este indicat să ne menținem activi. Dieta ce a căpătat o popularitate din ce în ce mai mare, denumită ”antiinflamatorie”, reduce simptomatologia digestive și uneori chiar și pe cea dureroasă pentru anumite paciente.

Însă, endometrioza se asociază frecvent cu alte patologii, precum boli autoimune și digestive, astfel încât, pot exista intoleranțe alimentare (de care pacienta poate să nu fie conștientă) ce sunt rezolvate odată cu eliminarea anumitor alimente.

În mod sigur fumatul și excesul de alcool nu aduc beneficii, mai ales atunci când există o predispoziție pentru anumite afecțiuni.

  • Care este tratamentul cel mai specific în cazul femeilor cu endometrioză? Se poate vindeca cu anticoncepționale, atunci când este vorba de chisturi cu profil endometriozic? Care este cel mai de succes tratament de îndepărtare al țesuturilor de endometrioză?

Dr. Mitroi Gabriel Costin: Singurul tratament eficient, care poate scădea semnificativ rata de recidivă, este cel chirurgical, cu condiția ca abordarea să fie una radicală, cu excizia completă a leziunilor de endometrioză.

În ceea ce privește endometrioza ovariană, ea poate fi ținută sub control prin tratament hormonal cu anticoncepționale. Însă, nu putem vorbi de vindecare. Odată întrerupt tratamentul, de cele mai multe ori observăm o evoluție a bolii.

Tratamentul pentru endometrioză, fie că vorbim de endometrioame, fie că vorbim despre endometrioză profundă se decide în funcție de particularitățile fiecărui caz. Intervenția chirurgicală este, din păcate, singura abordare ce se poate numi tratament în adevăratul sens al cuvântului.

Atenție însă!

O intervenție chirurgicală corectă presupune excizia (înlăturarea prin secționare) țesuturilor de endometrioză în profunzime. Ablația este o tehnică ce presupune arderea la suprafață a leziunilor.

Această procedură nu înlătură boala, deoarece implanturile endometriozice rămân în țesuturi, provocând aceeași simptomatologie. Ablația este aproape o garanție a necesității unei viitoare intervenții chirurgicale.

Chirurgia endometriozei presupune, de foarte multe ori, abordare multidisciplinară. Atunci când leziunile se regăsesc pe alte organe din pelvis, în afara sistemului reproducător, este necesară intervenția mai multori specialități medicale, în cadrul aceleiași intervenții.

În acest fel, pacienta beneficiază de toate gesturile chirurgicale necesare, într-o singură intervenție. Este important de știut faptul că, doar o echipă ce efectuează constant și aproape exclusive intervenții chirurgicale pentru endometrioză va efectua intervenția corect, adică va îndepărta în siguranță și în profunzime toate implanturile de endometrioză, indiferent de localizarea lor în pelvis.

Referindu-ne la chirurgia endometriozei ca la tratament spunem, de fapt, că o intervenție corect efectuată scade foarte mult șansele de recidivă. Din păcate, endometrioza are caracter recidivant, iar în unele cazuri, poate reapărea chiar și după o intervenție efectuată în cadrul unui centru specializat.

  • Cum putem afla dacă avem predispoziție la endometrioză? Există teste genetice care pot depista boala? Care este factorul declanșator al bolii?

Dr. Mitroi Gabriel Costin: „Din păcate nu există teste genetice și nici cunoștințe referitoare la factori declanșatori. Acestea sunt aspecte supuse în continuare studiului. Ce putem spune cu destul de multă siguranță este că endometrioza are un caracter genetic și ereditar. Astfel, ea se poate moșteni pe linie maternă.”

  • Care sunt pașii pe care trebuie să-i urmeze o pacientă în cazul în care a fost diagnosticată cu endometrioză?

Dr. Mitroi Gabriel Costin: „În primul rând trebuie să știe exact care este extensia bolii, dacă este predispusă la complicații. Pacienta trebuie să primească o conduită medicală, care poate fi: expectativa, monitorizare, tratament hormonal sau chirurgical.

Consultul de specialitate este primul și cel mai important pas.”

Dr. Mitroi Gabriel. Foto: Facebook
​Dr. Gabriel Mitroi este medic primar specializat în obstetrică-ginecologie și supraspecializat în tratamentul chirurgical al endometriozei și al oncologiei ginecologice. S
​Dr. Gabriel Mitroi a înființat Bucharest Endometriosis Center.
Dr. Gabriel Mitroi este absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, promoţia 2003, fiind primul din generația sa care a intrat la Facultatea de Medicină, ulterior intrând tot primul și la rezidențiat, realizat la Spitalul de Urgenţă Floreasca şi la Spitalul Universitar de Urgență din București.
Dr. Gabriel Mitroi colaborează cu mai multe clinici și spitale, printre care Medlife și Wellborne.


Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine