„Am păcălit influenceri să promoveze BRÂNZA REGELUI”. Alina Ceușan, Oana Roman, Ioana Grama, Faiăr, Caludisky, dar și alte vedete din online au acceptat să promoveze un produs neverificat

9 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția Redacția

Trăiască „brânza regelui” de la Curtea Regală a României! Să fii influencer e treabă serioasă, căci multe persoane care te urmăresc te iau drept exemplu. De cele mai multe ori, chiar exemplu în privința produselor pe care le promovezi pe social media. Influencerii din România, dar și din toată lumea, primesc gratis sau pe bani foarte multe produse și servicii. Dar cât de serioși sunt influencerii din țara noastră în ceea ce privește produsele pe care le primesc? Ei bine, Andrei Petroff, un youtuber român, a demonstrat că promovarea în mediul în online se face fără ca influencerii să verifice sursa produselor. De aici, cele mai multe „scamuri”din online. Asta-i muncă de reporter, dar făcută de un om de marketing.

„Brânza regelui” a fost promovată de influenceri
„Brânza regelui” a fost promovată de influenceri

Youtuberul  Nicknamedpete a realizat o investigație de 10, astfel că s-a transformat în călugăr și le-a oferit „brânza regelui” mai multor influenceri de top din România. Unii au acceptat să promoveze produsul, alții nu.

În imaginea de mai jos vedeți lista cu unii dintre cei mai cunoscuți influenceri din mediul online. Dintre aceștia, youtuberul  Nicknamedpete spera ca măcar opt dintre ei să accepte „brânza regelui” de la Curtea Regală. Ce să vezi, s-a întâmplat!

Lista inițială cu influenceri care au primit propunerea de a promova „brânza regelui” de la Curtea Regală a României
Lista inițială cu influenceri care au primit propunerea de a promova „brânza regelui” de la Curtea Regală a României

„Brânza regelui” de la Curtea Regală a României, promovată de influenceri

Printre personajele care au acceptat „onoarea” de a promova pe canalul lor de Youtube „brânza regelui” - „brânza Regelui Carol al III-lea” se numără Alina Ceușan, Ioana Grama, Oana Roman, Gabriel MG, Claudisky, Ana Morodan, Flick Dna. Rimă, Faiăr și Theo Zeciu.

Influencerii care au acceptat să promoveze „brânza regelui” - „brânza Regelui Carol al III-lea” de la Curtea Regală a României
Influencerii care au acceptat să promoveze „brânza regelui” - „brânza Regelui Carol al III-lea” de la Curtea Regală a României

„Deși Iana Grama și Alina Ceușan au avut bunăvoința să-mi răspundă, ambele locuiesc în Cluj, iar această cutie s-ar dezintegra pe un drum de 400 de kilometri, așa că, cu părere de rău pentru cele două, o să le înlocuiesc cu doi oameni cărora nu le-am trimis e-mail-uri, dar cărora le știu deja adresele. Faiăr și Selly.”, spune Youtuberul  Nicknamedpete pe platforma video.

Pe youtube, tânărul Andrei Petroff cu haine de călugăr a publicat și imagini, dar și momente din videourile în care influencerii, printre care Ana Morodan, Oana Roman, Faiăr sau Claudisky, sunt măguliți de onoarea de a promova pe canalele lor de Youtube sau pe Instagram/Facebook/TikTok „brânza regelui”. Entuziasmul îl puteți auzi în videoul de mai jos.

Cum au fost păcăliți influencerii să promoveze „brânza regelui” - „brânza Regelui Carol al III-lea” de la Curtea Regală a României

Youtuberul Nicknamedpete a povestit cum s-a petrecut întreaga strategie de marketing și cât de e ușor i-a fost să ajungă pe canalele de promovare ale celor mai mari influenceri din mediul online.

Andrei Petroff s-a gândit să inventeze un produs „care să fie interesant și un produs care să țină de foame”. Așadar, el s-a gândit să spună că este „Curtea Regală a României”, a nu se confunda cu instituția „Casa Regală a României” sau „Familia Regală a României”, lucru pe care și youtuberul îl menționează în clipul publicat. Enunțăm că nu există „Curtea Regală a României”, ceea și Andrei spune. Evident, influencerii n-au mai verificat acest aspect. Dar s-au grăbit să publice entuziasmați pe social media clipuri sau mesaje despre „brânza regelui” - „brânza Regelui Carol al III-lea”.

Așadar, „brânza Regelui Carol al III-lea”, produs promovat de către Andrei către influenceri. Este adevărat că totul a fost bine plănuit. Vă spunem imediat și în ce context.

Numele Carol al III-lea este atribuit lui Charles al III-lea, regele Marii Britanii, tradus astfel în limba română. Lucru care s-a întâmplat și cu Regina Marii Britanii, cunoscută în România ca Elisabeta a II-a, nu Elisabeth. Așadar, pentru că am lămurit și acest aspect, să lămurim și continuarea subiectului nostru, despre cum au fost păcăliți influencerii să promoveze „brânza regelui” - „brânza Regelui Carol al III-lea”.

„Regele Angliei, Charles al III-lea, pe care îl și salut pe această cale, ar fi primit, aparent, dar de botez această brânză de la enclavă de călugări din vecinătatea satului Viscri (n.r. locul unde regele deține mai multe proprietăți).

Folosind aceeași metodă străveche, Mânăstirea Cloaștef (n.r. mânăstirea nu există, dar nici acest aspect nu a fost verificat) ar fi maturat încă un lot aniversar, menit să celebreze cei 75 de ani în viață ai domnului Charles, împliniți chiar acum, în noiembrie (n.r. Regele Charles e născut pe 14 noiembrie 1948).

Pe scurt, sunt Curtea Regală a României și trimit pachete cu brânză de călugăr.”, spune Andrei Petroff pe Youtube.

Ulterior, Andrei, care este informatician, creator de conținut și om de marketing, a creat un produs cap coadă. Astfel, el a căutat un produs care să se potrivească pe deplin cu denumirea. Brânza perfectă nu a fost găsită în Piața Obor, deși acolo spera să o găsească, așa că a ales brânza camembert, varianta de 7 lei, care conținea și mucegai, produsă în Polonia. „Cea produsă în Franța costa 40 de lei, asta, în schimb, e doar 7 lei”.

„Am ales acest tip de lactat pentru că are mucegai pe el și mi se pare amuzant. Pe lângă asta, mă ajută foarte tare logistic, pentru că, deși vine în această cutiuță de carton branduită, brânza este împachetată într-o folie nondiscriptivă. Așa că am să confecționez propriul ambalaj, fără riscuri ca influencerii care o mănâncă să facă hepatită de la mâinile mele.”

Așadar, brânza a fost împăturită într-o hârtie simplă, maro, legată cu sfoară și închisă cu sigiliu. Pentru ca marketingul să fie făcut ca la carte, Andrei a pus în aplicare următoarele: produsul promovat - „brânza regelui” - „brânza Regleui Carol al III-lea”, însoțit de următoarele

  • o sticlă de vin roșu. „Am cumpărat aceste mini sticluțe de vin roșu merlot românesc, am citit pe net că, cică, ar merge bine cu brânza camembert. Și, până la urmă, cine nu s-ar bucura dacă ar primi niște alcool pe moca.”
  • o scrisoare personalizată, cu un mesaj impresionant de la „Curtea Regală a României. „Pentru scrisori am cumpărat această hârtie scumpă. 90 de bani bucata. Nu m-am jucat. Sunt Curtea Regală a României, nu un brand oarecare”
  • o cutie în care să fie trimise produsele. „Pentru cutie am căutat pe Google  cutie de lux, am găsit una care are o singură recenzie, că miroase urât. Miroase ca aftershave-ul unui bărbat de 70 de ani. Nici nu se închide corect, dar, într-un mod absolut neaticipat, cartonul șubred pe care stă acest satin este deja pretăiat în forma unei sticle de vin și în forma unui obiect circular. Chiar de mărimea unei brânze. O fi ea chicioasă, dar e perfectă”
Plan de marketing pentru influencerii care au promovat „brânza regelui” - „brânza Regelui Carol al III-lea”
Plan de marketing pentru influencerii care au promovat „brânza regelui” - „brânza Regelui Carol al III-lea”

Apoi, Andrei Petroff a realizat o adresă de mail, trimisă la mai mulți influenceri, însă nu toți au acceptat sau răspuns la mail. Dintre cei care au primit e-mail-ul, doar opt au răspuns afirmativ. Vedetele din online au primit e-mail-ul de la șeful de cabinet Marcel Sebastian. Cum au reacționat influencerii vedeți în videoul postat de Andrei.

Motivul pentru care Andrei Petroff a ales să păcălească influencerii

„Sunt Andrei Petroff, cunoscut pe internet ca nicknamedpete. Am publicat acum câteva zile un video pe canalul meu de YouTube în care arăt cum am păcălit o mână de influenceri să promoveze un produs inventat de mine, numit "Brânza Regelui". În mai puţin de 48 de ore, video-ul s-a viralizat şi a generat peste 100 de mii de vizualizări.

Adevărul pe care l-am constatat, şi de la care a plecat această idee, e că influencerii din România au promovat şi continuă să promoveze tot ce le trece prin cale, indiferent de impactul negativ pe care reclama lor îl poate avea asupra urmăritorilor care o văd. Am văzut toţi scandalul companiei de cosmetice Plush Bio. Acum vorbim toţi despre cel al caselor de pariuri.

Pare că nu se mai termină şirul de poveşti cu influenceri care aleg să dea credibilitate unor ţepe, sau să convingă copii să devină victime ale unei industrii care are ca scop crearea de dependenţi şi stoarcerea ultimilor bani pe care îi au în buzunar.

Scopul nu a fost şi nu este să îmi bat joc de nişte oameni. Le-am dat toate oportunităţile să se prindă că ce le-am trimis nu era un produs real — dacă dădeau un search pe Google şi-ar fi dat seama că “Şeful de cabinet” nu apare nicăieri, că blazonul nu e cel real, că adresa de e-mail nu e una oficială, că brand-ul “Curtea Regală a României” nu există.

Nici nu mai zic de faptul că au citit cu voce tare şi cu asumare că provenienţa brânzei e de la o mănăstire şi că se numeşte “Brânza Regelui”.

Cred că este responsabilitatea lor, a tuturor oamenilor care aleg să promoveze brand-uri şi produse, să facă un research minim înainte să vorbească în faţa a sute de mii de oameni.

Evident, să îşi marcheze toţi publicitatea, lucru pe care nici un promotor al brânzei nu l-a făcut, nici măcar cu un (p) sau un #gifted la finalul unui text kilometric. Şi măcar să îşi ceară scuze când calcă pe bec, nu să se dea victime. Pot doar să mă gândesc la ce ar fi făcut reclamă dacă îi şi plăteam.”, a declarat el pentru paginademedia.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.97
  • USD 4.48
  • CHF 5.29
  • GBP 5.89
  • BGN 2.54
  • RUB 0.05
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti 30°C icon
  • Cluj-Napoca 26°C icon
  • Constanta 26°C icon
  • Iasi 26°C icon
  • Brasov 25°C icon
  • Timisoara 18°C icon
  • Craiova 22°C icon