Hai cu bicla în Turcia! Prinde loc la cel mai tare eveniment destinat cicliștilor. Descoperă trasee, locuri noi, istoria și gastronomia din Izmir

Publicat:
4 minute

Conferința va avea loc la Izmir în Turcia între 11 și 13 octombrie 2023. Acest eveniment îi va pune la un loc pe toți actorii din industria europeană a turismului pe bicicletă.

Izmir este oraș care se remarcă în continuare prin vestigiile sale antice, litoralul frumos și prin numeroasele sale rute pentru ciclism în peisaje naturale Conferința EuroVelo este organizată pentru a dezvolta rețeaua europeană de trasee cu Bicicleta iar profesioniștii din domeniu care vor participa la această conferință vor fi cazați la Izmir, unde vor avea ocazia de a vedea și de a experimenta serviciile și privilegiile pe care le oferă un hotel certificat drept „bike friendly”.

Evenimentul are o tradiție care datează încă din anul 2012 și este desfășurată semestrial într-o țară diferită. Totuși, în 2023 va fi lansat ca un eveniment anual ca urmare a interesului crescut din partea participanților.

În vecinătatea conferinței este traseul EuroVelo 8 cunoscut și sub numele de Traseul Mediteranei. Traseul EuroVelo 8 care începe din regiunea Andaluzia, Spania, leagă coasta mediteraneană a Franței, Italie și a Peninsulei Balcanice de Turcia, printr-o rută care include orașe și locații precum Dikili, Bergama, Aliağa, Foça, İzmir, Balıklıova, Alaçatı, Çeşme Sığacık și Selçuk. Cicliștii pot trece pe lângă două situri emblematice din Patrimoniul UNESCO (Ephesus și Pergam) pe secțiunea Izmir din ruta EuroVelo 8.

Interacțiunea dintre patrimoniul Turciei și cicliști va fi în centrul atenției. Evenimentul organizat la Izmir se remarcă ca fiind drept cel mai important pentru ciclo-turismul European.

Pentru că acest eveniment se concentrează pe dezvoltarea turismului durabil pe bicicletă, conferința reunește toate părțile interesate printre care se află și experți în domeniu și reprezentanți ai asociațiilor internaționale de ciclism, operatori de turism cu Bicicleta, reprezentanți ai universităților și mediul academic din turism, autorități publice, transportul public sau HoReCa.

Tema conferinței este „Ciclismul

Conferința va da o nouă perspectivă asupra patrimoniului” și va oferi un program care se concentrează pe panouri publicitare, dialoguri și asupra schimbului de informații cu privire la viitorul turismului cu Bicicleta și pe modalitățile de a experimenta, promova și conserva patrimoniul pe două roți.

Vor avea loc sesiuni, ateliere și evenimente sociale care vor oferi o perspectivă asupra rețelelor de piste de ciclism și a turismului cu Bicicleta iar participanții vor învăța cele mai bune practici.

Organizatorii își doresc ca prin acest eveniment să crească gradul ce conștientizare pentru cultura ciclismului și al turismului din Turcia care se aliniază în mod direct cu turismul durabil.

Vor avea loc vizite tehnice unde oamenii vor vedea cum este pe traseul EuroVelo 8 și vor avea ocazia să descopere, istoria și gastronomia din Izmir. Ministerul Culturii și Turismului din Turcia, Agenția pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului din Turcia (TGA) și Federația Europeană a Cicliștilor (ECF) împreună cu Municipalitatea Metropolitană de la Izmir și cu părțile locale interesate, sunt organizatorii acestui eveniment.

O experiență unică de ciclism pe un traseu care leagă istoria de natură EuroVelo este o rețea internațională de pionierat pentru ciclism care conectează continentul European combinând 17 trasee distincte de ciclism pe distanțe lungi. Această rețea este administrate de ECF și constă în itinerarii care susțin criteriile ecologice și durabile de viață adesea preferate de turiști și localnici motivați să călătorească cu Bicicleta.

EuroVelo cultivă turismul cu bicicleta în orașele de pe traseele sale și contribuie la infrastructura pentru bicicletă, la transportul cu bicicleta și la cultura ciclismului. Turcia a devenit deja foarte populară pentru turismul cu bicicleta și este o țară faimoasă la nivel international în ceea ce privesc traseele de ciclism.

Traseul Mediteranei are o lungime de 500 de km prin Izmir și pleacă din Spania și trece prin Italia Slovenia, Croația, Muntenegru, Albania, Grecia, Turcia (Izmir) și Cipru (11 țări în total). Când se intră în Turcia, prima oprire are loc la portul Dikili din Izmir, la km 45 unde este orașul antic Pergam de pe Lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO.

Traseul trece apoi prin locuri frumoase din și în Izmir iar printre acestea se numără Paradisul Păsărilor, Karșiyaka, Alsancak, Seferihisar, Sigacik, Urla, Alacati și se termină la Efes. Traseele de ciclism din Turcia nu se limitează doar la Izmir. Țara oferă un potențial unic de turism cu bicicleta în cadrul locației sale geografice distinctive și a prezentărilor sale istorice.

Turcia are multe rute special create pentru vizitatorii care doresc să exploreze moștenirea culturală a țării, natura neatinsă și centrele de turism alternativ pe pedale.

Ruta europeană a pădurilor laterale a fost creată pentru bicicliștii rutieri de la Istanbul; traseele care trec prin Köyceğiz - Ortaca – Dalaman sunt concepute pentru mountain bike-uri și bicicletele electrice. Ruta ”Lycian Way” – Plaja Maden din districtul Kemer din Antalya este un loc care merită vizitate iar traseul care leagă Valea Güvercinlik de Muzeul din aer liber de la Göreme combină frumusețile naturale ale Capadociei.

Despre Federația Europeană a Cicliștilor (ECF)

A fost fondată în 1983 iar Federația Bicicliștilor Europei este o asociație independentă non-profit cu sediul la Burxelles, dedicate realizării unui circuit pentru ciclism mult mai bun pentru toți cetățenii Europei.

Are peste 60 de organizații membre în peste 40 de țări și reunește mișcările cicliste europene într-o singură voce dedicată societății civile de la nivel paneuropean și este totodată cea mai cunoscută și mai mare organizație de advocacy pentru bicicliști din lume.

EuroVelo încorporează traseele de biciclete naționale și regionale existente și planificate într-o singură rețea European. Este o rețea de 17 trasee de ciclism de lungă distanță care leagă și unește continental European. Traseele pot fi utilizate de cicloturiști și de localnicii care fac călătorii zilnice.

Poți să ne urmărești pe Facebook și Instagram.

Mai multe pentru tine