Așa arată închisoarea lui Stalin -„Lupul polar” din Siberia. Aici a murit Aleksei Navalnîi, în „cușca de beton” de peste -25 de grade, unde era udat cu apă rece dacă se mișca

11 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Alexandra Marin

Aleksei Navalnîi (47) a murit în condiții inumane, după mai multe zile de detenție în închisoarea „Lupul polar” din Siberia, un penitenciar de pe vremea stalinistă, unde cei mai îngrozitori criminali sunt torturați și sfârșesc pe scaunul electric, bătuți sau ținuți în celule minuscule în care wc-ul este înlocuit cu o gaură, scrie Dailymail.co.uk.

Aleksei Navalnîi a murit în condiții inumane
  • Opozantul rus Aleksei Navalnîi a murit în condiții brutale în penitenciarul FKU IK-3, o închisoare din Siberia numită și „Lupul polar”.
  • În penitenciarul în care a murit Aleksei Navalnîi sunt ținuți peste 1000 de criminali ruși, care sunt ținuți în celule mizerabile, unde sunt torturați în cel mai crunt mod posibil.
  • Printre cele mai nemiloase pedepse din închisoare pentru pușcăriași sunt scoaterea afară la -25 de grase Celsius pentru 40 de minute și udați dacă se mișcă.
Sursa foto: Dailymail.co.uk. Pentru a viziona mai multe fotografii cu închisoarea din Siberia dați click pe imagine

Aleksei Navalnîi a murit în chinuri groaznice în închisoarea stalinistă

Aleksei Navalnîi și-a petrecut ultimele zile din viață în penitenciarul de maximă siguranță din Rusia, poate unul dintre cele mai dure din lume.

Opozantul rus a murit în timpul unei condamnări de 19 ani pentru gesturi extremiste. Aleksei Navalnîi se afla încarcerat în penitenciarul FKU IK-3, unde se aflau și alți condamnați politic care nu s-au supus regimului Putin și au îndrăznit să-l conteste.

„Lupul polar” este o închisoare realizată de Stalin în perioada anilor 1960 și este considerată una dintre cele mai dure din Rusia, dar și din lume.

Penitenciarul este localizat la 1900 kilometri de Moscova, capitala Rusiei, în Cercul Artic, unde temperaturile sunt peste -25 de grade.

Aleksei Navalnîi a fost transferat în decembrie în penitenciarul FKU IK-3, după un drum de 20 de zile, dintr-o altă închisoare aflată mult mai aproape de Moscova.

Potrivit mărturiilor deținuților din închisoarea în care a murit Aleksei Navalnîi, aceștia erau supuși unor metode de tortură inimaginabile, pentru a se simți fără speranță, dar și pentru a elimina orice dorință de a se mai împotrivi regimului lui Putin. Închisoarea din Kharp, parte din Serviciul Federal de Penitenciare din Rusia, are o capacitate de până la 1085 de prizonieri.

Potrivit avocaților lui Aleksei Navalnîi, gărzile din închisoare au făcut tot posibilul pentru a distruge sănătatea fizică și psihică a opozantului rus, lucru care s-a și întâmplat, până la urmă, prin metode de tortură extrem de dificile și incompatibile cu viața.

Vadim Kobzev, unul dintre avocații lui Aleksei Navalnîi, a declarat că acesta slăbise șapte kilograme în închisoare și a fost infectat intenționat cu o viroză respiratorie luată în camera de tortură, unde era deseori ținut la - 25 de grade. Opozantul rus trebuia să stea nemișcat timp de 40 de minute, altfel începea tortura. Chiar și simplul gest de a-și freca mâinile pentru a se încălzi îi făcea pe gardieni să-l ude din cap până în picioare.

De altfel, avocatul a mai menționat că Aleksei Navalnîi nu a primit medicamentele necesare pentru afecțiunea de care suferea, ci a fost tratat cu doze mari de antibiotice pe care nu ar fi trebuit să le folosească.

Mărturii din închisorile lui Putin din Rusia. Cum erau tratați deținuții

O altă fostă deținută politic, Olga Romanova, a confirmat aceste metode de tortură, despre care a declarat că sunt greu de suportat și cei mai mulți deținuți mureau în urma relelor tratamente.

„Primăvara era un nou tip de tortură. Țânțarii și muștele, tot felul de insecte care erau pe tot corpul tău, în timp ce nu aveai voie să te miști, pentru că iar erai udat.”, a declarat Olga la Radio Free Europe.

Închisoarea este localizată la 60 de kilometri de Cercul Arctic. Colonia penitenciară Khrap „Lupul polar” a fost fondată în 1960 în sistemul gulag stalinist, care a fost un lagăr de muncă, iar întreaga zonă a fost construită de condamnații de la acea vreme. Închisoarea se afla în Iamalo-Neneţia, Siberia.

Alexei Navalnîi a fost arestat în 2021, după ce a revenit din Germania, unde a supraviețuit otrăvirii cu noviciok. Ulterior, el a fost dus în lagărul din Siberia.

„Sunt fericit că am ajuns, este ziua cea mai bună din ultimele luni. Aici e casa mea. Nu mă tem, pentru că știu că am dreptate, știu că dosarele mele penale sunt fabricate, iar ceea ce mi s-a întâmplat sunt încercări de a mă speria și intimida. Voi trece de controlul de pașapoarte, voi ieșit din aeroport și voi merge acasă.”, spunea Navalnîi chiar la revenirea în Rusia, declarații date pe aeroport.

Regimul Putin îl acuza pe Alexei Navalnîi pentru delapidare, pentru că ar fi folosit fonduri de 4,7 milioane de dolari din donații pentru organizațiile sale politice și interese personale. El mai fusese condamnat și pentru fraudă și nerespectarea condiţiilor de eliberare condiţionată pentru o altă condamnare.

În august 2023, Navalnîi  a fost primit 19 ani de închisoare pentru „fondarea și finanțarea unei organizații extremiste”, scrie Digi24.ro.

În urma anunțului că Alexei Navalnîi a murit în închisoare au fost organizate proteste în Rusia, iar 102 persoane au fost arestate în Moscova, Sankt Petersburg, Krasnodar, Tver, Taganrog, Nijni Novgorod, Rostov pe Don și Murmansk, potrivit BBC Rusia.Nu se știu foarte multe informații despre cum sunt ținuți deținuții în celulele de detenție, cu excepția mărturiilor despre camerele de tortură menționate de foștii prizonieri. Totodată este puțin probabil ca aceștia să primească haine corespunzătoare pentru a îndura temperaturile îngrozitoare.

În ianuarie, Navalnîi a făcut o serie de glume sarcastice pe Telegram cu privire la condițiile în care este ținut.

„Nimic nu te revigorează mai mult decât o plimbare în Yamal la 6:30 dimineața. Chiar și la această temperatură, poți merge mai mult de o jumătate de oră doar dacă pot să-ți crească un nou nas, noi urechi și noi degete.”, a scris el despre condițiile de -25 grade Celsius. Un cal mort ar îngheța în 15 minute. Avem nevoie de un elefant aici, un elefant fierbinte, unul prăjit.”, a scris Aleksei Navalnîi, care arăta că nu cedează presiunilor.

Foști deținuți din unități similare au povestit, de asemenea, cum șocurile electrice și bătăile sunt frecvent aplicate de gardieni.

Cineastul ucrainean Oleh Sentsov, care a fost încarcerat la închisoarea IK-8 „Ursul polar” timp de cinci ani, a spus că „de îndată ce treci pragul, te anunță că te afli într-un purgatoriu unde nu ai niciun drept și nu ai cui să te plângi.”


„Bătăile, umilințele, șocurile electrice și ducerea prizonierilor în carcera întunecoasă, unde erai ținut gol sau în haine ude nu sunt cele mai îngrozitoare pedepse. Poți fi ținut într-o cutie de fier în poziție fetală, unde cu greu poți respira și trebuie să urinezi pe tine. De altfel, te amenință regulat că te violează atunci când te agresează.”, a mai spus Oleh Sentsov.

Aleksei Navalnîi era pedepsit și pentru că se spăla pe mâini mai devreme cu șase minute

În Colonia Penitenciară nr. 6, unde Navalnîi a fost deținut anterior, violurile și violențele în care au fost implicați deținuții sunt ceva obișnuit, în timp ce gardienii erau sadici fără remușcări. Aici, Aleksei Navalnîi era pedepsit pentru diferite infracțiuni, printre care: o dată pentru că s-a spălat pe mâini cu șase minute mai devreme decât era programat și, cu o altă ocazie, pentru că și-a desfăcut nasturele de sus al cămășii.

Aleksei Navalnîi a fost închis din ianuarie 2021, iar cu câteva ore înainte să fie anunțată moartea sa, opozantul rus anunța pe Twitter că a fost din nou pedepsit și dus în carceră.

Potrivit site-ului SOTA, Aleksei Navalnîi a fost supus unei ședințe de judecată, după ce a avut o altercație cu un gardian din penitenciar care a vrut să-i confiște stiloul, după care opozantul rus a anunțat că a primit 15 zile de izolare.

„Închisoarea Yamal a decis să doboare recordul lui Vladimir de a linguși și de a face pe plac autorităților de la Moscova. Tocmai mi-au dat 15 zile de izolare. Aceasta este a patra tură de izolare în mai puțin de două luni de când sunt la ei.”, a adăugat Aleksei Navalnîi pe Twitter - X.

Izolarea însemna să fie dus în camera de tortură, o „cușcă din beton de 3,5 metri pe 3,5 metri, având ca toaletă doar o gaură în pământ.

Aleksei Navalnîi slăbise și suferea de o infecție pulmonară contactată după ce ofițerii de penitenciare l-au forțat să împartă celula cu un vagabond care suferea de o afecțiune respiratorie contagioasă, după care ar fi refuzat să-l trateze corespunzător când s-a îmbolnăvit.

„După o plimbare în districtul autonom Iamalo-Neneția, Navalny s-a simțit rău și aproape imediat și-a pierdut cunoștința. Paramedicii au declarat decesul deținutului.”, au transmis autoritățile penitenciare din Rusia.

În iunie 2023, Aleksei Navalnîi anunța o campanie agresivă împotriva lui Putin.

„Vom desfăşura o campanie electorală împotriva războiului. Şi împotriva lui Putin. Exact aşa. O campanie lungă, tenace, epuizantă, dar fundamental importantă, prin care vom întoarce oamenii împotriva războiului.”, scrie Libertatea.ro.


Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

Cât de mult s-a schimbat viața Gianinei Corondan, prezentatoarea cu ochi de cristal Divertisment
Cât de mult s-a schimbat viața Gianinei Corondan, prezentatoarea cu ochi de cristal
120 de ani s-au scurs în 10 luni. Podul de la Brăila de jumătate de miliard de euro intră iar în reparații Actualitate
120 de ani s-au scurs în 10 luni. Podul de la Brăila de jumătate de miliard de euro intră iar în reparații
România, ca în Vestul Sălbatic. Tânăr din Baia Mare, împușcat în stradă de un adolescent de 16 ani Actualitate
România, ca în Vestul Sălbatic. Tânăr din Baia Mare, împușcat în stradă de un adolescent de 16 ani
Cum reacționează Israelul după atacul Iranului. Liderii lumii condamnă: „Este o escaladare gravă a situației, în niciun caz acceptabilă, de înțeles sau de tolerat” Actualitate
Cum reacționează Israelul după atacul Iranului. Liderii lumii condamnă: „Este o escaladare gravă a situației, în niciun caz acceptabilă, de înțeles sau de tolerat”
15 aprilie, ziua în care s-a născut marele Leonardo da Vinci. A fost acuzat de sadomie, iar Freud l-a făcut homosexual.
Pictorul renascentist a avut o dorință neobișnuită la moartea sa Interesant
15 aprilie, ziua în care s-a născut marele Leonardo da Vinci. A fost acuzat de sadomie, iar Freud l-a făcut homosexual. Pictorul renascentist a avut o dorință neobișnuită la moartea sa
Motivul pentru care emisiunea „În gura presei” a fost scoasă din grila de programe. Reacția lui Mircea Badea: „Atac ilegal și neprovocat” Actualitate
Motivul pentru care emisiunea „În gura presei” a fost scoasă din grila de programe. Reacția lui Mircea Badea: „Atac ilegal și neprovocat”
Kate Middleton, diagnosticată cu o nouă afecțiune, după ce a aflat că suferă de cancer Actualitate
Kate Middleton, diagnosticată cu o nouă afecțiune, după ce a aflat că suferă de cancer
Adevărul despre românul din Tecuci care îi spală mașinile Regelui Charles. Cine este, de fapt, Eugen Tudose: „De la 12 până la 14 ani am trăit fără curent electric” / „În Londra am dormit două săptămâni într-o stație de mijloc de transport”. Exclusiv Actualitate
Adevărul despre românul din Tecuci care îi spală mașinile Regelui Charles. Cine este, de fapt, Eugen Tudose: „De la 12 până la 14 ani am trăit fără curent electric” / „În Londra am dormit două săptămâni într-o stație de mijloc de transport”. Exclusiv
VIDEO Șase morți în urma unor înjunghieri în masă. Un bebeluș de 9 luni și mama lui, tăiați. Liderii din întreaga lume, inclusiv Regele Charles și Papa de la Roma, îngroziți: „A fost un carnagiu” Actualitate
VIDEO Șase morți în urma unor înjunghieri în masă. Un bebeluș de 9 luni și mama lui, tăiați. Liderii din întreaga lume, inclusiv Regele Charles și Papa de la Roma, îngroziți: „A fost un carnagiu”