Aproape o treime dintre personale bolnave de COVID-19 se întorc în spital
Aproape un sfert din persoanele internate cu COVID-19 se întorc în spital în cel mult 4 luni de la externare iar o persoană din 8 moare, conform unui studiu ce a urmărit evoluția a 47.780 persoane din Marea Britanie, publicat de către bmj.com
Efectul pe termen lung al infecție provocate de Coronavirus - Sars-CoV-2 - devine din ce în ce mai îngrijorător pentru societatea medicală iar doctorii recomandă și cer monitorizarea pacienților pentru mai mult timp după externarea din spital.
Este cunoscut că virusul provoacă probleme serioase plămânilor însă acesta ar putea afecta serios și celalte organe precum inimă , ficat sau rinichi.
În efectuarea studiul au fost implicați cercetători de la Universitatea din Londra și Universitatea Leicester cât și de la Oficiul Național de Statistică din Regatul Unit.
Aceștia au urmărit spitalizările, decesele și dezvoltarea de boli ale diverselor organe la pacienții externați cât și la un grup de control din populația generală.
După 140 de zile de monitorizare s-a observat că aproape o treime din persoanele incluse în studiu au fost reinternați în spital iar 1 din 8 persoane au murit în acest timp.
"Este clar că aceasta este mai mult decât o boala benignă și că pacienții externați după infecția cu covid-19 trebuie motorizați constant pentru a putea observa posibile probleme cât mai rapid", spune dr. Amitava Banerjee, Institutul de Informatică Sanitară, Colegiul Universitar din Londra.
Conform studiului creșterea riscului pentru pacienții externați nu a fost uniformă pentru toate grupurile etnice și nu a fost limitat la persoanele în vârstă.
Rata de complicații produse de infecție, după externare, a fost mai mare la pacienți sub 70 de ani (față de cei peste 70 de ani) cu un procent ridicat observat de asemenea și la grupurile etnice altele decât albe.
Citește și: mRNA-ul, tehnologie ce stă la baza unora dintre vaccinurile anti-covid, are potențial imens și după COVID-19