Alexander McQueen, huliganul modei britanice și sinuciderea de pe 11 februarie. Ce au descoperit anchetatorii la locul morții

6 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Larisa Ciută

Alexander McQueen, un nume sinonim cu inovația în moda britanică și internațională, a lăsat o amprentă inegalabilă în industrie prin abordările sale revoluționare și colecțiile care au sfidat convențiile. Născut la Londra și începând ca ucenic pe Savile Row, McQueen a crescut rapid prin rândurile modei, ajungând designer principal la Givenchy și ulterior fondând propriul brand recunoscut la nivel global.

Alexander McQueen, copilul teribilist al modei
  • Distins cu numeroase premii și onoruri, inclusiv titlul de Comandor al Imperiului Britanic, McQueen a combinat tehnologia de vârf cu arta tradițională a croitoriei, creând spectacole de modă memorabile și colecții care au provocat și inspirat.
  • Alexander McQueen, născut într-o familie modestă cu șase copii din Londra, și-a descoperit pasiunea pentru modă la o vârstă fragedă, alegând să se dedice artei vestimentare prin renunțarea la studii și începând o ucenicie pe renumita Savile Row.
  • Talentul său natural și dedicarea pentru meșteșug l-au condus rapid spre cele mai înalte sfere ale modei. Inspirat de teatru și de bogăția culturală a Londrei, McQueen a reușit să-și facă un nume în industrie, colecția sa de absolvire fiind achiziționată integral de Isabella Blow, o figură influentă care l-a ajutat să-și lanseze cariera și cu care a fost chiar bun prieten. Culmea, Isabella a murit tot prin sinucidere.


Alexander McQueen, un titan al modei, de la ucenicie la legendă

Ascensiunea lui McQueen la statutul de designer principal pentru Givenchy din 1996 a marcat începutul unei ere noi pentru casa de modă, perioadă în care creativitatea sa neîngrădită a fost etalată prin colecții care au redefinit estetica brandului.  Colaborarea a încetat în martie 2001. În timp ce colabora cu Givenchy, Alexander McQueen și-a creat propriul brand de îmbrăcăminte. Datorită talentului său, grupul Gucci a achiziționat 51% din brandul Alexander McQueen. În cadrul Gucci, McQueen era și director de creație.

Deși McQueen și-a exprimat în mod deschis frustrările legate de limitările creativității sale în cadrul Givenchy, această experiență l-a ajutat să-și contureze și mai mult viziunea unică, care a fost apoi pe deplin exprimată prin marca sa proprie, Alexander McQueen.

Cunoscut pentru abordările sale provocatoare și excentrice, McQueen a folosit podiumul de modă ca pe un spațiu de exprimare artistică, explorând teme complexe și adesea controversate.

De la includerea modelului Aimee Mullins, cu proteze sculptate din lemn, la prezentările spectaculoase care combină tehnologia avansată cu teatralitatea, McQueen a demonstrat că moda este nu doar o formă de artă, ci și un comentariu social puternic. A fost, de altfel, primul designer din lume care a folosit manechine din India în prezentările din Anglia.

Pe parcursul carierei sale, McQueen a fost distins cu numeroase premii care reflectă impactul său asupra modei și culturii. De patru ori câștigător al premiului British Designer of the Year și recunoscut internațional prin premiul CFDA, McQueen a fost, de asemenea, onorat cu titlul de Comandor al Imperiului Britanic pentru serviciile aduse industriei modei.

Alexander McQueen a fost cu adevărat un designer adorat și „purtat” de personalități precum Nicole Kidman, Penelope Cruz, Sarah Jessica Parker, Rihanna, Lady Gaga, Ayumi Hamasaki sau Björk, care au adus piese vestimentare în clipurilor lor.

Alexander McQueen și-a deschis în 2007 buticuri în Londra, New York, Los Angeles, Milano și Las Vegas

Alexander McQueen a luptat ani buni cu depresia. Moartea mamei sale i-a pus capac

Viața personală a lui McQueen, marcată de deschiderea sa privind orientarea sexuală și relațiile sale, a fost la fel de colorată și complexă ca și creațiile sale. În ciuda provocărilor personale și profesionale, McQueen a continuat să inoveze și să inspire, până la moartea sa prematură în 2010. Moartea sa a lăsat un gol în lumea modei, dar moștenirea sa continuă să influențeze și să inspire designeri și admiratori deopotrivă.

Alexander McQueen și-a asumat orientarea sexuală, iar relațiile lui intime au fost de multe ori subiectul ziarelor de scandal. Designerul a fost găsit fără suflare în garderoba sa (dresing), iar anchetorii au luat atunci în calcul sinuciderea, după ce aau găsit și un bilețel de adio.

Alexander McQueen a murit la 41 de ani pe 11 februarie 2010, la 9 zile după moartea mamei sale, care decedase de cancer la 75 de ani.

„Vă rog să aveți grijă de câinii mei. Îmi pare rău, vă iubesc. Lee”. -  a scris Alexander McQueen pe biletul de adio.

Potrivit medicilor legiști, Alexander McQueen a murit prin asfixiere, după ce s-a spânzurat, însă înainte să comită gestul tragic a înghițit un “cocktail mortal” din  cocaină, somnifere și calmante.

Alexander McQueen suferea de depresie și anxietate, iar în mai și iulie 2009 a avut două episoade de supradoză.

În urma trecerii sale în neființă, comunitatea modei și-a exprimat admirația și respectul prin diverse tributuri și evenimente, inclusiv expoziții memorabile și colecții dedicate. Muzeul Metropolitan de Artă din New York a găzduit expoziția "Savage Beauty", care a atras un număr record de vizitatori, demonstrând impactul și importanța lui McQueen în istoria modei.

Alexander McQueen a fost mai mult decât un designer; a fost un vizionar care a schimbat fața modei prin curajul său de a explora și de a împinge limitele. Moștenirea sa continuă să inspire și să provoace, amintindu-ne că moda este o formă de artă care reflectă complexitatea și frumusețea experienței umane.


Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

Cât de mult s-a schimbat viața Gianinei Corondan, prezentatoarea cu ochi de cristal Divertisment
Cât de mult s-a schimbat viața Gianinei Corondan, prezentatoarea cu ochi de cristal
120 de ani s-au scurs în 10 luni. Podul de la Brăila de jumătate de miliard de euro intră iar în reparații Actualitate
120 de ani s-au scurs în 10 luni. Podul de la Brăila de jumătate de miliard de euro intră iar în reparații
România, ca în Vestul Sălbatic. Tânăr din Baia Mare, împușcat în stradă de un adolescent de 16 ani Actualitate
România, ca în Vestul Sălbatic. Tânăr din Baia Mare, împușcat în stradă de un adolescent de 16 ani
Cum reacționează Israelul după atacul Iranului. Liderii lumii condamnă: „Este o escaladare gravă a situației, în niciun caz acceptabilă, de înțeles sau de tolerat” Actualitate
Cum reacționează Israelul după atacul Iranului. Liderii lumii condamnă: „Este o escaladare gravă a situației, în niciun caz acceptabilă, de înțeles sau de tolerat”
15 aprilie, ziua în care s-a născut marele Leonardo da Vinci. A fost acuzat de sadomie, iar Freud l-a făcut homosexual.
Pictorul renascentist a avut o dorință neobișnuită la moartea sa Interesant
15 aprilie, ziua în care s-a născut marele Leonardo da Vinci. A fost acuzat de sadomie, iar Freud l-a făcut homosexual. Pictorul renascentist a avut o dorință neobișnuită la moartea sa
Motivul pentru care emisiunea „În gura presei” a fost scoasă din grila de programe. Reacția lui Mircea Badea: „Atac ilegal și neprovocat” Actualitate
Motivul pentru care emisiunea „În gura presei” a fost scoasă din grila de programe. Reacția lui Mircea Badea: „Atac ilegal și neprovocat”
Kate Middleton, diagnosticată cu o nouă afecțiune, după ce a aflat că suferă de cancer Actualitate
Kate Middleton, diagnosticată cu o nouă afecțiune, după ce a aflat că suferă de cancer
Adevărul despre românul din Tecuci care îi spală mașinile Regelui Charles. Cine este, de fapt, Eugen Tudose: „De la 12 până la 14 ani am trăit fără curent electric” / „În Londra am dormit două săptămâni într-o stație de mijloc de transport”. Exclusiv Actualitate
Adevărul despre românul din Tecuci care îi spală mașinile Regelui Charles. Cine este, de fapt, Eugen Tudose: „De la 12 până la 14 ani am trăit fără curent electric” / „În Londra am dormit două săptămâni într-o stație de mijloc de transport”. Exclusiv
VIDEO Șase morți în urma unor înjunghieri în masă. Un bebeluș de 9 luni și mama lui, tăiați. Liderii din întreaga lume, inclusiv Regele Charles și Papa de la Roma, îngroziți: „A fost un carnagiu” Actualitate
VIDEO Șase morți în urma unor înjunghieri în masă. Un bebeluș de 9 luni și mama lui, tăiați. Liderii din întreaga lume, inclusiv Regele Charles și Papa de la Roma, îngroziți: „A fost un carnagiu”