15 aprilie, ziua în care s-a născut marele Leonardo da Vinci. A fost acuzat de sadomie, iar Freud l-a făcut homosexual. Pictorul renascentist a avut o dorință neobișnuită la moartea sa

7 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Alexandra Marin

Leonardo da Vinci a fost unul dintre cei mai importanți oameni din istoria lumii, fiind un artist, inventator, inginer, om de știință, anatomist și multe altele. Nașterea sa este estimată în jurul anului 1452 în Vinci, istoricii spunând că data precisă ar fi 15 aprilie. Leonardo s-a născut într-o localitate din regiunea Florenței, în Italia. Da Vinci a devenit rapid unul dintre cei mai cunoscuți și respectați artiști ai Renașterii italiene, dar a depășit cu mult limitele artei în timpul vieții sale.

Imagine articol


Viața lui Leonardo da Vinci a fost fascinantă și plină de inovație. A fost educat în atelierul lui Andrea del Verrocchio, unul dintre cei mai faimoși artiști florentini ai vremii. Încă din adolescență, Leonardo s-a remarcat prin talentul său excepțional în desen și pictură.

Pe lângă arta sa remarcabilă, Leonardo da Vinci a fost un inventator prolific și un observator pasionat al lumii din jurul său. Printre cele mai cunoscute invenții ale sale se numără schițele pentru aparate de zbor, precum avioanele și elicopterele. De asemenea, a proiectat și construit mașini de război, poduri și sisteme de irigații.

Însă, poate cel mai cunoscut dintre toate lucrările lui da Vinci este Gioconda - „Mona Lisa". Această capodoperă a fost finalizată în jurul anului 1506 și rămâne una dintre cele mai fascinante și intrigante picturi din istorie. Expresia enigmatică a femeii din tablou și maestria tehnică a lui Leonardo au inspirat oamenii de-a lungul secolelor. Nici acum nu se știe cine este femeia pictată de Leonardo, mai multe teorii cu privire la identitatea modelului fiind lansate până acum.

Leonardo da Vinci a fost și un pionier în domeniul științific. Observațiile sale asupra anatomiei umane au fost de o importanță deosebită, culminând cu celebra sa lucrare „Anatomia lui Leonardo da Vinci”, în care a documentat în detaliu structura corpului uman prin desene precise și analize meticuloase.

În timpul vieții sale, Leonardo da Vinci a fost un cercetător neobosit și un spirit curios, mereu în căutare de noi cunoștințe și descoperiri.

Leonardo avea un mod neobișnuit de a scrie, astfel că el folosea mâna stângă pentru scriere, de la dreapta la stânga. Acest tip de scriere se numește scriere „speculară” și poate fi citit foarte greu fără oglindă. Dexonline i-a adus un omagiu lui Leonardo, iar utilizatorii site-ului pot citi articole scrise în stilul lui da Vinci.

Imagine articol

Ultima dorință a lui Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci a lucrat în ultimii ani din viață pentru regele Francisc I al Franței, care a recapturat orașul Milano în 1515.

În 1516, regele îi oferă lui da Vinci o casă pe măsură, astfel că pictorul renascentist se stabilește la Clos Lucé (Cloux), care se afla chiar lângă Château d'Amboise, o reședință regală.

Leonardo da Vinci a locuit acolo cu ucenicul său Francesco Melzi, care primea de la celebrul pictor suma de 10,000 de scuzi italieni.

Celebrul inventator a murit pe 2 mai 1519 la Clos Lucé, cu regele Francisc I ținându-l de mână, însă informația nu este confirmată pe deplin de istorici.

În ultimele sale zile pe acest pământ, Leonardo da Vinci a dorit să fie spovedit și împărtășit de un preot, după care și-a exprimat ultima dorință pe patul de moarte.

Astfel, pictorul a ținut ca la înmormântarea sa să fie condus pe ultimul drum de 60 de cerșetori, toți plătiți dinainte pentru acest lucru.

Moștenitorul principal al lui Leonardo da Vinci a fost ucenicul lui Melzi, care a stat cu el până la final. Tânărul a moștenit picturile, desenele, biblioteca, uneltele și tot ce ține de lucrurile personale ale pictorului rinascentist, dar și bani.

De altfel, Leonardo da Vinci le-a lăsat moștenire fostului său ucenic, Giacomo Caprotti da Oreno (n.red Salai), și lui Battista di Vilussis, un umil servitor al său, câte jumătate din via sa. Frații și restul familiei au intrat în posesia mai multor terenuri, iar o servitoare a primit o pelerină neagră, cu marginea îmblănită, pentru o apariție notabilă la înmormântare.  Leonardo da Vinci își are locul de veci în Capela Saint-Hubert din Franța.

Leonardo da Vinci și misterul sexualității sale. Sigmund Freud l-a făcut homosexual

Leonardo da Vinci nu a lăsat manuscrise, jurnale sau scrieri care să identifice detalii despre viața intimă a pictorului renascentist. Cu toate astea, de-a lungul timpului, sexualitatea marelui inventator a fost pusă sub semnul întrebării.

Unul dintre cei care l-au analizat pe Leonardo da Vinci a fost chiar psihanalistul Sigmund Freud.

Celebrul psihanalist german a analizat o notă a lui da Vinci care a fost tradusă cam așa: „ ... printre primele amintiri din copilărie, mi se pare că eram așezat în leagăn și un vultur (în italiană nibbio) a venit la mine, mi-a deschis gura cu coada, și m-a lovit cu ea de mai multe ori peste buze...”, ceea ce l-a făcut pe Freud să creadă că Leonardo a fost un homosexual pasiv, cu mențiunea că da Vinci făcea referire la actului sexului oral, scrie Wikipedia.

Însă eseul lui Sigmund Freud din 1910 a fost contestat de către specialiștii italieni, care au spus că „nibbio” mai înseamnă și zmeu, pasăre, astfel că teoria psihanalistului s-a dovedit a fi nulă, iar asta pentru că homosexualii pasivi erau doar ucenicii, dar și că mama artistului nu poate să-i ofere astfel de fantezii, fiind o femeie cu o educație precară de la țară, care l-a crescut până la cinci ani.

Freud a interpretat că da Vinci ar fi vizualizat „relația dintre mamă și pruncul alăptat, similară cu o felație”.

Cu toate astea, au existat indicii cum că Leonardo da Vinci ar fi fost homosexual. Pe lângă faptul că toți ucenicii lui erau tineri și frumoși, în 9 aprilie 1476 a existat un denunț în care ucenicul Jacopo Saltarelli era acuzat că ar fi întreținut relații sexuale cu bărbați și că ar fi practicat sexul în forme „mizerabile”.

În denunț era menționată sadomie, cum că Saltarelli a practicat actul cu patru persoane, printre care și Leonardo da Vinci. La acea vreme, sadomia era pedepsită cu moartea prin arderea pe rug.

Saltarelli se prostitua și cu puțin timp înainte de acest proces un alt bărbat fusese condamnat pentru sadomie. Ce-i drept, foarte multe persoane din vremea respectivă recurgeau la acuzații de sadomie pentru a terfeli imaginea unei persoane sau pentru a o da jos de la putere, mai ales că dovezile erau greu de dobândit.

Până la urmă, dosarul în care Leonardo da Vinci a fost implicat a fost clasat, iar asta, din câte au arătat jurnalele vremii, datorită familiei de Medici, de care artistul era apropiat. De altfel, se consideră și că denunțul ar fi fost un atac la celebra familie din Florența.

Elizabeth Abbott, scriitoare și istoric, a enunțat în lucrarea sa „History of Celibacy” că Leonardo da Vinci e posibil să fi fost homosexual, iar asta din cauza procesului de sadomie în care a fost implicat și care l-ar fi marcat pe viață, astfel că pictorul ar fi recurs la castitate până la finalul vieții.

Alte lucruri care ar fi dus la concluzia că da Vinci era homosexual sunt următoarele:

  • faptul că Leonardo a avut doi ucenici care i-au stat alături până la final: Gian Giacomo Caprotti da Oreno și Contele Francesco Melzi, care au și moștenit parte din avere, dar și care erau tineri și frumoși, crescând alături de el de mici.
  • de altfel, majoritatea picturilor lui da Vinci sunt cu bărbați goi, în care sunt evidențiate organele genitale. Însă, la acea vreme, mai toți artiștii realizau astfel de opere, fie erau despre bărbați goi, că vorbim de sculpturi sau picturi, sau icoane. Un exemplu realizat de Leonardo este pictura cu Sf. Ioan Botezătorul, intitulată „The Incarnate Angel”, realizat în cărbune și ținut în prezent la Muzeul Luvru. Pictura arată un înger cu penisul în erecție.
  • un alt tablou intens comentat este „Cina cea de taină”, unde personajul din dreapta lui Iisus Hristos apare cu sexul nedefinit.
  • da Vinci nu a fost căsătorit niciodată și a fost înconjurat doar de către bărbați.
  • pictura Monalisei se crede că ar fi de fapt varianta lui feminină sau chiar ar fi vorba de ucenicul său, Giacomo Caprotti da Oreno.

Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.98
  • USD 4.77
  • CHF 5.37
  • GBP 5.98
  • BGN 2.54
  • RUB 0.05
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti 5°C icon
  • Cluj-Napoca 2°C icon
  • Constanta 13°C icon
  • Iasi 6°C icon
  • Brasov 8°C icon
  • Timisoara 3°C icon
  • Craiova 5°C icon