Scrolling-ul pe TikTok sau alte rețele de socializare, efecte devastatoare asupra creierului. Bianca Adam, influencer și studentă la Psihologie: „ îți dereglează foarte tare nivelul de dopamină și te face să te simți plictisit de viață, nu ai motivație”

Publicat:
5 minute
Autor: Redacția

Scrolling-ul la nesfârșit, cunoscut și sub numele de "doomscrolling," poate avea efecte negative semnificative asupra stării noastre de spirit și sănătății mintale.De altfel, acest obicei de a petrece tot mai mult timp pe ecrane, pe care le derulăm și derulăm pentru o perioadă lungă de timp,  poate provoca depresie, anxietate, iar pe termen lung poate avea efecte toxice asupra creierului uman.

Acest obicei poate avea un impact semnificativ asupra sănătății noastre mentale. Un aspect important al acestui obicei este modul în care poate crea un cerc vicios. Informațiile negative pot deturna atenția și memoria noastră, consumându-ne resursele cognitive care ar putea fi folosite în alte moduri. Acest lucru ne poate face să ne simțim tot mai dezamăgiți și neputincioși, ceea ce, la rândul său, duce la gânduri negative și la o percepție distorsionată a realității.

Efectele scrolling-ului asupra creierului

Scrolling-ul la nesfârșit poate afecta negativ și atenția noastră. Acest obicei poate duce la niveluri crescute de stres și poate afecta performanța noastră în diverse activități.

Este important să găsim modalități de a ne relaxa și de a ne detensiona în mod pozitiv. Pauzele în care facem activități plăcute, cum ar fi cititul, vizionarea unui film amuzant sau practicarea mindfulness-ului, pot ajuta la reducerea efectelor negative ale scrolling-ului.

Pentru a gestiona acest obicei și impactul său trebuie să găsim un echilibru între informațiile pe care le consumăm și momentele de relaxare. Tehnologia poate influența negativ atenția noastră, dar putem dezvolta strategii pentru a evita distragerea.

Dacă scrolling-ul continuă să afecteze negativ viața ta, contactarea unui psiholog clinician poate fi o soluție benefică. Terapia cognitiv-comportamentală poate ajuta la reducerea acestui obicei și la gestionarea efectelor sale asupra stării tale de spirit.

În lumea modernă, cu mulți stimuli și foarte multe informații, trebuie să identificăm obiectivele noastre și să dezvoltăm strategii pentru a le atinge, evitând distragerea. Trebuie să găsim modalități de a rămâne pozitivi și rezistenți în fața provocărilor globale dificile, pentru a putea contribui la rezolvarea lor.

Așadar, scrolling-ul  la nesfârșit poate avea un impact semnificativ asupra creierului și stării de spirit. Cu ajutorul unor strategii adecvate și a unui echilibru între informație și relaxare, putem gestiona acest obicei și ne putem proteja sănătatea mintală într-o lume plină de stimuli și provocări.

Bianca Adam: „Eu trebuie să-mi pun timer pentru a nu folosi aplicațiile la nesfârșit”

Despre acest lucru au vorbit într-un vlog și Bianca Adam și Cristian Șimonca, cunoscut pentru blogul său, celebrul „Blogul lui Otravă”.

„Cred că informațiile care se implantează în mintea copiilor când sunt mici sunt esențiale. Cred că este regula de bază a creșterii unui copil, deși nu este ceva ce mă interesează pe mine în mod special acum. Dar sunt la psihologie și mă pasionează foarte tare să analizez mințile oamenilor acum și chiar mă gândesc să-mi dau licența pe tema asta. Ori pe obsesia asta dată de dopamina dată de scrolling. Încă mă gândesc ce să aleg”, a spus Bianca Adam în podcastul Urban Flex cu Otravă.

„Obsesia asta este deja trecută în dicționarilor bolilor mintale. E deja subiect de studiu. Scrolling-ul îți creează shot-uri de dopamină atât de multe și de nenaturale  pe care le-ai avea într-o perioadă foarte lungă de timp, făcând task-uri reale, tu ți le dai pur și simplu din scrolling pentru că vezi niște lucruri colorate sau pe cineva care aruncă sticle pe scări și ți se pare satisfăcător. Toate astea îți dereglează foarte tare nivelul de dopamină și ulterior te face să te simți plictisit de viață, nu ai motivație. Afectează foarte tare.”, a spus Bianca Adam, influenceră și studentă la Psihologie.

„Mă simt așa constant. Eu trebuie să-mi pun timer pentru a nu folosi aplicațiile la nesfârșit, pentru că nu-mi dau seama. Devine o depedență și e atât de silențioasă că nici nu ne dăm seama de ce avem anumite stări atunci când le avem. Iar generația mea, toți sunt supuși la aceeași problemă. Crede-mă, până și cei mai feriți de social media și stau mult la țară, conectați cu natura, caprele, tot pe TikTok sunt.”, a mai spus Bianca Adam.

Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine