Investiția în imobiliare ar putea să nu fie o idee bună pe termen lung în contextul declinului demografic

6 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția actualitate.net

În lumea investițiilor, sectorul imobiliar a fost istoric considerat un refugiu sigur. "Nu se mai produce teren," a îndrumat mulți să-și investească banii în locuințe, așteptându-se la un profit garantat. Cu toate acestea, studii recente, în special unul concentrat pe experiența Japoniei, sugerează că acest lucru s-ar putea să nu fie întotdeauna cazul, în special în regiunile care se confruntă cu un declin al populației.

ilustrație actualitate.net


Asimetria prețurilor  locuințelor și declinul populației

Un studiu bazat pe dinamica pieței imobiliare din Japonia a arătat o relație asimetrică între prețurile locuințelor și schimbarea populației. Acest lucru înseamnă că prețurile locuințelor tind să scadă mai accentuat în timpul declinurilor populației decât să crească în timpul creșterilor populației. Pentru un investitor, acest lucru ar putea însemna pierderi mai mari decât câștiguri în zonele cu populație în scădere.

Durabilitate locuințelor: O sabie cu două tăișuri

Casele sunt construite să reziste. Această durabilitate, deși de obicei este văzută ca un avantaj, poate fi dăunătoare în zonele cu o populație în scădere. Cu oferta de locuințe rămânând relativ neschimbată și cererea scăzând drastic, apare o situație de suprasaturare. Această suprasaturare duce la o scădere pronunțată a prețurilor locuințelor, care poate fi devastatoare pentru investitorii imobiliari.

Diviziunea Rural-Urban

Cazul Japoniei dezvăluie o pierdere mai acută a populației în zonele rurale comparativ cu centrele urbane. Ca urmare, regiunile rurale înregistrează o scădere mai drastică a prețurilor locuințelor. Scăderea prețurilor în aceste zone poate duce la o intensificare a exodului populației, creând un cerc vicios dăunător pentru investitorii în locuințe.

Mărirea discrepanțelor regionale

Schimbările demografice în curs, cu mai mulți oameni preferând locuințele urbane în detrimentul celor rurale, pot exacerba disparitățile regionale. Deși zonele urbane ar putea încă să ofere unele oportunități de investiții, zonele rurale se confruntă cu provocări amplificate. Investiția în astfel de regiuni ar putea duce la stagnarea sau chiar la deprecierea valorilor proprietății.

Reevaluarea strategiilor de investiții

Pentru cei care iau în considerare sectorul imobiliar ca o investiție, este esențial să țină cont de tendințele populației în regiune. Zonele cu populații stabile sau în creștere ar putea oferi încă un randament bun. Cu toate acestea, regiunile cu populații în scădere, în special cele unde declinul este accentuat, ar putea prezenta riscuri semnificative.


Un viitor sumbru pentru România?

ilutrație actualitate.net

Declinul populației României este un subiect care a captat atenția multor specialiști. Datele de la INS arată o tendință de creștere constantă a populației din 1930 până în 1990, cu o inflexiune notabilă în 1967, anul în care s-a născut prima generație de "decreței", datorită interdicției avorturilor impuse de Ceaușescu în 1966. Această măsură a avut consecințe grave, atât în ceea ce privește explozia nașterilor, cât și tragediile femeilor care au recurs la avorturi ilegale.

O altă schimbare majoră a apărut în 2002, când s-a introdus conceptul de "populație rezidentă" în statistici, referindu-se la persoanele care locuiesc efectiv în România. Până în 2022, populația României a scăzut la nivelul din 1966, având puțin peste 19 milioane de locuitori.

Cu toate acestea, numărul nou-născuților a avut o evoluție diferită de populație. Deși în perioada interbelică se nășteau anual aproape un milion de copii, acest număr a scăzut constant după război, ajungând la un minim în 1966. Cu toate acestea, 1967 a fost un an record, cu peste 527.000 de nașteri. Totuși, în următoarele decenii, numărul nou-născuților a continuat să scadă.

Situația demografică actuală este preocupantă. În 2023, s-au născut doar puțin peste 73.000 de copii, cel mai mic număr din ultimii 145 de ani. Estimările arată că, în ritmul actual, populația României ar putea scădea la 16 milioane până în 2050 și chiar la 8 milioane până în 2100. Chiar și cu o creștere semnificativă a ratei natalității, este puțin probabil ca populația să depășească 20 de milioane în 2100.

Specialiști, precum profesorul Vasile Ghețău, consideră că declinul demografic este inevitabil și că o creștere a natalității ar putea doar să încetinească acest proces, dar nu să îl oprească. El subliniază că problemele demografice ale României sunt complicate de ratele ridicate de mortalitate și de poziția nefavorabilă a țării în UE în ceea ce privește speranța de viață.


Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

Lovitură pentru Cristina Cioran. Decizia judecătorilor a doborât-o. Mesajul îngrijorător al prezentatoarei TV pe Instagram: „Lasă, mami, că suntem noi două, cât mai suntem împreună...” Actualitate
Lovitură pentru Cristina Cioran. Decizia judecătorilor a doborât-o. Mesajul îngrijorător al prezentatoarei TV pe Instagram: „Lasă, mami, că suntem noi două, cât mai suntem împreună...”
Cât de mult s-a schimbat viața Gianinei Corondan, prezentatoarea cu ochi de cristal Divertisment
Cât de mult s-a schimbat viața Gianinei Corondan, prezentatoarea cu ochi de cristal
120 de ani s-au scurs în 10 luni. Podul de la Brăila de jumătate de miliard de euro intră iar în reparații Actualitate
120 de ani s-au scurs în 10 luni. Podul de la Brăila de jumătate de miliard de euro intră iar în reparații
România, ca în Vestul Sălbatic. Tânăr din Baia Mare, împușcat în stradă de un adolescent de 16 ani Actualitate
România, ca în Vestul Sălbatic. Tânăr din Baia Mare, împușcat în stradă de un adolescent de 16 ani
Cum reacționează Israelul după atacul Iranului. Liderii lumii condamnă: „Este o escaladare gravă a situației, în niciun caz acceptabilă, de înțeles sau de tolerat” Actualitate
Cum reacționează Israelul după atacul Iranului. Liderii lumii condamnă: „Este o escaladare gravă a situației, în niciun caz acceptabilă, de înțeles sau de tolerat”
15 aprilie, ziua în care s-a născut marele Leonardo da Vinci. A fost acuzat de sadomie, iar Freud l-a făcut homosexual.
Pictorul renascentist a avut o dorință neobișnuită la moartea sa Interesant
15 aprilie, ziua în care s-a născut marele Leonardo da Vinci. A fost acuzat de sadomie, iar Freud l-a făcut homosexual. Pictorul renascentist a avut o dorință neobișnuită la moartea sa
Motivul pentru care emisiunea „În gura presei” a fost scoasă din grila de programe. Reacția lui Mircea Badea: „Atac ilegal și neprovocat” Actualitate
Motivul pentru care emisiunea „În gura presei” a fost scoasă din grila de programe. Reacția lui Mircea Badea: „Atac ilegal și neprovocat”
Kate Middleton, diagnosticată cu o nouă afecțiune, după ce a aflat că suferă de cancer Actualitate
Kate Middleton, diagnosticată cu o nouă afecțiune, după ce a aflat că suferă de cancer
Adevărul despre românul din Tecuci care îi spală mașinile Regelui Charles. Cine este, de fapt, Eugen Tudose: „De la 12 până la 14 ani am trăit fără curent electric” / „În Londra am dormit două săptămâni într-o stație de mijloc de transport”. Exclusiv Actualitate
Adevărul despre românul din Tecuci care îi spală mașinile Regelui Charles. Cine este, de fapt, Eugen Tudose: „De la 12 până la 14 ani am trăit fără curent electric” / „În Londra am dormit două săptămâni într-o stație de mijloc de transport”. Exclusiv