Update: Cutremurul din Maroc: peste 800 de oameni au murit

Publicat:
3 minute
Autor: Redacția

Un cutremur puternic de 6,8 grade a afectat Marocul vineri seară, provocând moartea a peste 800 de persoane și deteriorând clădirile din Marrakech. Bilanțul inițial anunța sub 300 de morți.


Update:


Acesta a fost cel mai puternic seism din acea zonă în ultimul secol. Epicentrul a fost în munții Atlas, aproape de Marrakech.

Mulți oameni au dormit pe străzi, temându-se de replici, și au fost făcute apeluri pentru donarea de sânge. Majoritatea victimelor au fost în zone montane greu accesibile, iar echipele de salvare au avut probleme în a ajunge la ele. Forțele Armate Marocane au cerut precauție din cauza posibilelor replici.

foto: twitter.com (X)

Seismul a avut loc puțin după ora 11 p.m., ora locală, cu epicentrul în munții Atlas, la aproximativ 72 de kilometri sud-vest de Marrakech, un oraș cu aproximativ 840,000 de locuitori. Majoritatea victimelor s-au înregistrat în provincia Al Haouz, situată la vest de epicentru și la sud de Marrakech.

În orașul Marrakech, ce este sit din Patrimoniul Mondial UNESCO, unii locuitori au fost răniți pe măsură ce clădirile și zidurile orașului au fost deteriorate de către cutremur.

Posibilitatea de replici la cutremur ar fi mică

Directorul Institutului Național de Geofizică al Marocului , Nacer Jabour, a exclus posibilitatea unor replici în următoarele ore după cutremurul care a lovit Marocul această vineri, conform lematin.ma

Ce înseamnă un cutremur de aproape 7 grade pe scara Richter?

Scara Richter este o metodă folosită pentru a măsura cât de puternic este un cutremur și a fost creată în 1935 de către Charles F. Richter.

Scara Richter măsoară energia eliberată de un cutremur prin compararea amplitudinii undelor seismice. Cu cât numărul este mai mare pe scara Richter, cu atât cutremurul este mai puternic.

Scara Richter este logaritmică și nu crește ca o scară obișnuită (1, 2, 3, 4...). Dacă un cutremur are magnitudinea 5, nu înseamnă că e doar cu un pas mai puternic decât unul de 4. De fapt, e de 10 ori mai mare în mișcare și de aproape 32 de ori mai puternic în forță. Deci, chiar și o mică schimbare în număr poate însemna un cutremur mult mai puternic.


În România cel mai mare cutremur a avut loc pe 4 martie 1977 și a avut o magnitudine de 7,4 pe scara Richter. Cutremurul a afectat grav Bucureștiul, capitala țării, precum și alte zone din România cu peste 1500 de clădiri grav avariate și peste 1500 de morți.


Recent, pe 21.08.2023, la ora 00:39:28 (ora României), un cutremur cu magnitudinea de 4.6 pe scara Richter s-a produs în Oltenia, Gorj, având epicentrul în apropiere de municipiul Târgu Jiu, la o adâncime de 10 km. Seismul a fost resimțit în orașe precum Sibiu, Alba Iulia, Petroșani și Slatina.

Acest cutremur urmează unor alte seisme semnificative, cel mai puternic având loc pe 14 februarie cu o intensitate de 5,7, tot în Gorj.

Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine