Ultimul bilanț: Cutremurul din Maroc a făcut peste 2.000 de victime

2 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția Actualitate.net

Bilanțul deceselor cauzate de cutremurul puternic din Maroc a crescut, depășind 2.000 de persoane. Primele bilanțuri indicau un număr considerabil mai redus.

Peste 1.400 au suferit răni grave, în principal în zonele situată la sud de Marrakech.

Regele Mohammed VI a anunțat trei zile de doliu național și furnizează asistență supraviețuitorilor. Cutremurul de magnitudine 6,8 a afectat Marrakech și mai multe alte orașe, cu rapoarte despre distrugerea totală a unor sate întregi în regiunile montane. Cea mai mare distrugere a fost observată în provincia Al Haouz, urmată de Taroudant, în timp ce orașul protejat de UNESCO din Marrakech a suferit, de asemenea, daune semnificative.

Palatul regal a anunțat că steagurile de pe clădirile publice vor fi coborâte în bernă timp de trei zile. Regele a ordonat armatei să ajute la salvare, iar marocanii donează sânge pentru a ajuta victimele. Acesta a fost cel mai grav cutremur de la cel din Agadir din 1960, care a ucis peste 12.000 de persoane.  

Sprijin internațional, inclusiv din partea ONU, Spaniei, Franței și Israelului, a fost promis.

În ciuda tensiunilor trecute, Algeria oferă ajutor deschizându-și spațiul aerian pentru zborurile umanitare. Mulți au fost prinși din cauza cutremurului, apărând povești despre oameni care ajută la eforturile de salvare și relatări personale despre pierderi.


Autoritățile române sunt pregătite să ofere asistență

Marcel Ciolacu,  pe Twitter (X):  

"Urmând cutremurul devastator din 🇲🇦Maroc, autoritățile 🇷🇴române sunt în contact strâns cu autoritățile marocane și sunt gata să ofere ajutor. Gândurile mele se îndreaptă către victime și familiile îndurerate, precum și către curajoșii salvatori care lucrează contra-cronometru.".

Imagini din dronă arată dimensiunea dezastrului din sudul Marocului

Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine