ActualitateDivertismentStil de viațăTehnologieInteresant

Pediatrul Mihai Craiu avertizează! Medicamentele care le pot face mai mult rău celor mici. La repezeală, unii medici recomandă aceste pastile

Publicat:
6 minute

În contextul creșterii alarmante a cazurilor de îmbolnăviri acute, gripă sau răceli puternice, cu febră și tuse, medicul pediatru Mihai Craiu subliniază pericolul administrării greșite a antibioticelor, în special la copii.

Mihai Craiu avertizează în privința medicamentelor date

Spitale pline cu copii bolnavi și recomandări greșite în privința medicașției

Explicând riscurile utilizării nejustificate a acestor medicamente în cazul virozelor, dr. Craiu atrage atenția asupra necesității evaluării corecte și a reevaluării pacienților, mai ales în contextul aglomerărilor la urgente.

În această perioadă, România se confruntă cu un adevărat val de îmbolnăviri, situație care a generat o îngrijorare majoră în rândul profesioniștilor din domeniul sănătății, în special pentru medicul pediatru Mihai Craiu de la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu“ din București.

Prin intermediul paginii sale de Facebook, Spitalul Virtual pentru Copii, dr. Craiu a explicat că majoritatea acestor cazuri sunt, de fapt, viroze, care reprezintă aproximativ 80% din totalul îmbolnăvirilor din sezonul epidemiologic curent.

Medicul a avertizat asupra tendinței alarmante de prescriere a antibioticelor în cazuri unde acestea sunt inutile și chiar dăunătoare. Această practică este adesea adoptată în situații de urgență, unde medicii aleg să recomande antibiotice "defensiv", pentru a evita complicațiile.

Un aspect esențial ridicat de dr. Craiu este acela că antibioticele ar trebui prescrise exclusiv în cazul bolilor bacteriene. Lucru important pentru evitarea rezistenței la antibiotice și a efectelor secundare nejustificate. În contextul aglomerației din spitale și centrele de urgență, medicii sunt adesea presați să ofere soluții rapide, dar este vital să se prioritizeze o diagnosticare corectă și un tratament adecvat fiecărui caz.

„Și pentru că uneori este mai simplu să prescrii o rețetă cu antibiotic unui copil febril, decât să argumentezi clar și riguros de ce acesta este inutil și, posibil, dăunător în cazul dat.
Deseori, în cazul unor aglomerații mari la Urgențe, se trece pe modul de medicină <defensivă>. Și apar recomandări de tipul <dacă fiul/fiica dvs mai face febră și peste trei zile puteți să dați acest antibiotic de pe rețetă>.
Sfatul corect ar fi: <Dacă mai are febră peste trei zile trebuie să reevaluăm copilul și, eventual, să facem analize>. Ar trebui să dăm antibiotice DOAR în boli bacteriene”, a avertizat dr. Mihai Craiu.

Când ar trebui să ne îngrijoreze tusea la copii

De asemenea, pediatrul a abordat și problema comună a tusei la copii, în contextul variațiilor mari de temperatură. El a clarificat că un episod de tuse care durează peste patru săptămâni este considerat anormal și necesită atenție medicală. Totuși, în cazurile obișnuite de viroză, tusea poate persista până la două-trei săptămâni, fiind o parte normală a procesului de vindecare.

În ceea ce privește tratamentul tusei, dr. Craiu a subliniat că majoritatea antitusivelor sunt ineficiente, făcând referire la o metaanaliză care a evaluat eficacitatea acestora. El a avertizat că, în unele cazuri, aceste medicamente pot chiar să facă mai mult rău decât bine.

„Cât timp este de așteptat să tușească un copil după o viroză obișnuită? În medie două săptămâni. Și 25% din copii ar putea tuși trei săptămâni. Anormal este un episod de tuse care durează peste patru săptămâni. Ce putem face pentru tuse? Majoritatea antitusivelor nu fac nimic semnificativ. O dovedește o metaanaliză clasică. Asta în cazul în care nu fac rău. Sau chiar foarte rău.”, a explicat dr. Mihai Craiu.

Mesajul pediatrului Mihai Craiu este unul de prudență și evaluare corectă în tratamentul îmbolnăvirilor acute, mai ales în cazul copiilor, abordare esențială pentru a asigura nu doar sănătatea pacienților pe termen scurt, dar și pentru a preveni problemele pe termen lung asociate cu utilizarea nejustificată a antibioticelor.
Ne găsești și aici: Google News Google Play

Mai multe pentru tine

Tehnologie
„Cognify”, închisoarea viitorului. Cum vor fi torturați criminalii în penitenciarul AI. Infractorii sunt eliberați după doar câteva minute în locul sentințelor de zeci de ani
Actualitate
Elena Lasconi, primar reales în Câmpulung Muscel și noua șefă USR: „Numai mamă să nu fii. Am ajuns să o trăiesc și pe asta”
Tehnologie
Înspăimântător sau nu? Cum arată robotul japonez cu fața din celule umane
Actualitate
Povestea tinerilor dintr-un sat din Vrancea care au devenit milionari în euro. Cum au reușit, de fapt, să devină atât de bogați?: „Am băut apa aceleiași cișmele, nu aveam apă curentă atunci în casă”
Interesant
Trecutul neștiut al soției lui Edi Iordănescu, antrenorul de fier al Naționalei
Interesant
Angela Similea, ruinată din cauza datoriilor. Tragedia care a marcat-o pe viață
Divertisment
Tatăl lui George Burcea i-a crestat capul cu cuțitul mamei actorului. Clipe înfiorătoare în familia fostului soț al Andreei Bălan
Actualitate
Bianca Drăgușanu, dezvăluiri în premieră despre relația cu Alex Bodi: „El a fost sprijin pentru mine în perioada asta”
Divertisment
Alex Bodi s-a despărțit de Ema Uta. Milionarul s-a împăcat cu Bianca Drăgușanu. Exclusiv