fb pixel

Cazul dr. Flaviei Groșan: În România știința și justiția funcționează pe simpatie

4 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția Redacția
article img

Mihai Gâdea și Flavia Groșan, foto: antena3.ro

Președintele Colegiului Medicilor Bihor, Carmen Pantiș, declara luni, 22 Martie 2021, că audierea medicului Flavia Groșan a fost "o discuție" în care medicul "și-a exprimat dragostea față de pacienți" iar decizia Comisiei de Etică a fost să nu o sancționeze pentru că schema de tratament pe care o folosește pentru tratarea pacienților COVID "își are rolul ei și locul ei".

Cine este Flavia Groșan?

Flavia Groșan este un medic pneumolog ce a stârnit controverse cu tratamentul său pentru tratarea COVID-19 cât și părerile categorice legate de procedurile specifice de prevenire a răspândirii virusului folosite în lume.

Medicul declara inclusiv că lockdown-ul și masca nu sunt utile , conform antena3.ro:

Eu zic că lockdown-ul nu face bine, eu zic că masca nu face bine. Eu aș fi mers pe varianta englezească cu imunizarea de turmă. Am fi scăpat… Eu vorbeam și cu pacienții, Dumnezeu a lăsat orificiile astea, de ce le blocăm? Tot întreb… ne-au scăzut imunitatea în ultimul hal, d-aia nu mai știm ce e gripă, ce e viroză, ce e COVID. Nu mai știm nimic. Imunitatea noastră e prăbușită. Statul în casă, masca și aici am ajuns…”

"Varianta englezească cu imunizarea de turmă" s-a dovedit în schimb ca fiind o greșeală strategică făcută de Marea Britanie la începutul pandemiei.

Strategia britanică a fost schimbată total în 2021 când au fost implementate perioade lungi de lockdown în mai multe regiuni din Regatul Unit.

Conform BBC.com perioada de lockdown este încă activă iar restricțiile rămân în vigoare, cel puțin parțial, până în 21 Iunie 2021. În UK restaurantele și terasele exterioare sunt închise până pe 12 Aprilie 2021.

Tratamenul minune al Medicului Flavia Groșan

Flavia Gorșan susține că protocolul medical activ în spitale "ucide" pacienți iar oxigenul medical în cantități mari provoacă edeme cerebrale și că pacienții COVID-19 cu saturație de oxigen în sânge de 80% pot să se trateze acasă.

„Nimic fără Dumnezeu. Iar eu consider că schema mea de tratament este minunată. Ea trebuie explicată fiecărui pacient în parte. Este incredibilă. Am avut grijă de ea să nu fie distrusă, să nu fie batjocorită." declara medicul într-un interviu cu Mihai Gâdea la antena3.ro

"Schema mea este minunată. Cheia rămâne la mine." spunea Flavia Groșan.

"Obiectivul meu de la începutul pandemiei a fost ca niciun pacient să nu ajungă pe mască de oxigen, nu intubat, pe mască. Şi nu a ajuns. Eu mă duc pe medicaţia mea clasică, ieftină, care include şi Claritromicină, un antibiotic ce face parte din grupa antibioticelor macrolide."

"Eu am lucrat în nişte studii clinice foarte interesante pe pneumonii şi acolo am învăţat despre tropismul viral al Claritromicinei, acolo am învăţat rolul antiinflamator al Claritromicinei, pe care nu îl are niciun antibiotic, şi de 10 ani lucrez cu acest antibiotic în pneumonii virale şi atipice. Pe mine m-a prins perfect pandemia şi m-am dus ca şi tratament etiologic pe Claritromicină. Sigur că pe lângă acest antibiotic mai sunt câteva tratamente adjuvante, că ea singură nu face faţă. Este o schemă de tratament care îmi aparţine", a declarat dr. Flavia Groşan în presă.

Groşan susţine că în spitale au loc decese ale pacienţilor bolnavi de covid-19 deoarece li se administrează oxigen, ceea ce provoacă edeme cerebrale.

De asemenea, aceasta a susținut că administrarea de Kaletra şi Codeină este "o mare greșeală" și chiar că ar cunoaște asistente care au sfătuit pacienții, contrazicând medicii, să nu ia aceste medicamente, conform hotnews.ro

Decizia Colegiului Medicilor Bihor legată de cazul medicului Flavia Groșan

În urma afirmațiilor publice ale medicului Groșan, Colegiul Medicilor Bihor s-a autosesizat, iar medicul a fost chemat la audieri, Luni 22 Martie 2021.

Audierile au durat aproximativ o oră timp în care dr. Flavia Groșan a discutat cu comisia de etică, s-au clarificat aspecte legate de etica și deontologia medicală.

Carmen Panțis, Președintele Colegiului Medicilor Bihor, preciza că medicul nu este investigat pentru malpraxis și a fost chemat strict pentru audieri iar că acesta va continua să trateze pacienții în același fel iar cazurile mai grele vor fi îndrumate spre spitalele unde există analize mai complexe și tratament de suport.

Potrivit bihon.ro, Carmen Pantiș declara: "Acest val imens de simpatie confirmă că tratamentele doamnei doctor sunt bune. Am rugat-o să-și exprime anumite rețineri legate de colegii din spital și dânsa ne-a spus că nu există elemente de neîncredere legate de activitatea din spital".

„În concluzia discuției cu doamna doctor, aceasta nu primește nicio sancțiune și această autosesizare a Colegiului Medicilor Bihor s-a terminat astăzi (luni 22 Martie 2021), în acest punct, fără ca doamna doctor să primească sancțiuni”, a conchis președintele Colegiului Medicilor Bihor.

Știința și justiția nu pot funcționa conceptual pe simpatie

Medicul orădean, Flavia Groșan, susține că a tratat până la 1000 de pacienți COVID și că toți au scăpat de spitalizare.

article img

Declarațiile Medicului sunt cel puțin în contradictoriu cu procedurile specifice în comunitatea medicală și științifică unde există pași clari ce trebuie urmați pentru testarea și urmărirea corectă a rezultatelor unui tratament.

În plus declarațiile de acest fel, din partea unui Medic, sunt foarte periculoase și pot influența negativ și foarte ușor opinia populație generale.

Printre primi pași atunci când se dezvoltă o nouă terapie este efectuarea studiu restrâns cu un grup ce primește terapia dezvoltată, un grup ce primește o terapie clasică și un grup de control, ce primește un placebo (nici o terapie activă).

Aceste grupuri nu sunt informate de tratamentul primit, practic terapie fiind făcută în "orb" pentru a nu influența în nici un fel rezultatul.

După obținerea rezultatelor acestea trebuie analizate de un corp independent care într-un final să ajungă la o concluzie bazată pe datele adunate din studiu.

Doar dupa toți acești pași se poate considera că o terapie este sigura și mai important eficienta si poate fi inclusă in protocolul recomandat general.

Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.97
  • USD 4.5
  • CHF 5.31
  • GBP 5.89
  • BGN 2.54
  • RUB 0.05
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti 19°C icon
  • Cluj-Napoca 16°C icon
  • Constanta 19°C icon
  • Iasi 16°C icon
  • Brasov 14°C icon
  • Timisoara 17°C icon
  • Craiova 20°C icon