Cum reacționează Israelul după atacul Iranului. Liderii lumii condamnă: „Este o escaladare gravă a situației, în niciun caz acceptabilă, de înțeles sau de tolerat”

Publicat:
6 minute

Israelul cântărește răspunsul după ce Iranul a lansat un mai multe drone și rachete. Cabinetul de război israelian se va reuni astăzi pentru a evalua răspunsul la atacul Iranului, anunță CNN.



Cabinetul de război al Israelului se reunește astăzi, la ora locală 14:00, pentru a discuta răspunsul la atacul fără precedent al Iranului de sâmbătă seara, a declarat un oficial israelian pentru CNN.

O ședință a cabinetului de război care a durat ore întregi s-a încheiat duminică seară fără a se lua o decizie cu privire la modul de răspuns.

Cabinetul este hotărât să acționeze, dar nu a decis încă asupra momentului și nici ce acțiune vor lua în urma atacului.

Ministrul israelian al cabinetului de război, Benny Gantz, a declarat anterior că Israelul va „cere un preț de la Iran într-un mod și într-un moment care ne convine”.

Dar președintele israelian Isaac Herzog a declarat pentru Wolf Blitzer de la CNN că țara nu caută război după atacul Iranului și că „este nevoie de echilibru în această situație”.

Germania avertizează Iranul împotriva unei noi escaladări în Orientul Mijlociu

Cancelarul german Olaf Scholz a avertizat Teheranul împotriva unei noi escaladări în Orientul Mijlociu, după atacul Iranului asupra Israelului. Scholz a declarat că atacul „este o escaladare gravă a situației și nu este în niciun caz acceptabilă, de înțeles sau de tolerat.”.

„Condamnăm cu fermitate atacul iranian și avertizăm împotriva oricărei alte escaladări. Iranul nu trebuie să continue pe această cale. În același timp, este absolut clar pentru noi că suntem solidari cu Israelul, care are tot dreptul de a se apăra după atacul teribil al Hamas asupra cetățenilor israelieni din octombrie anul trecut.”, a spus el.

Mai mulți soldați israelieni, răniți în explozie. Țările africane sunt îngrijorate

Patru soldați au fost răniți în timpul operațiunilor de peste noapte în apropierea graniței de nord a Israelului, a anunțat armata acestuia. Unul dintre soldați a fost grav rănit, potrivit armatei. Doi soldați au avut răni moderate, iar un alt soldat a fost rănit ușor în urma unei explozii de origine necunoscută, a precizat aceasta.

De altfel, în urma evenimentelor, mai multe țări africane și-au exprimat îngrijorarea după atacul Iranului asupra Israelului.

Africa de Sud a precizat că toate părțile trebuie „să evite orice act care ar putea escalada tensiunile într-o regiune deosebit de fragilă” și a îndemnat lumea să nu uite războiul din Gaza.

„Africa de Sud a subliniat în permanență că, indiferent dacă statele consideră că utilizarea forței este legală, nu este niciodată înțelept să se recurgă la război, deoarece, în mod inevitabil, oamenii obișnuiți sunt cei care suportă consecințele conflictului.”, a declarat Departamentul său pentru Relații și Cooperare Internațională.

Nigeria a cerut Iranului și Israelului „să dea dovadă de reținere” și „să evite un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu”, a declarat Ministerul său de Externe.

„În această perioadă critică, se cuvine ca cele două țări să reflecteze asupra angajamentului universal pentru rezolvarea pașnică a conflictelor, pentru promovarea păcii și securității globale.”

Președintele Kenyei, William Ruto, a declarat că atacul „nu face decât să agraveze o situație deja delicată în Orientul Mijlociu. Ar trebui să fie condamnat de toate țările iubitoare de pace. Kenya îndeamnă Israelul să dea dovadă de cea mai mare reținere.”

Somalia a îndemnat toate părțile ”să oprească imediat o nouă escaladare și să dea dovadă de maximă reținere”, a declarat Ministerul de Externe al Somaliei.

Ministerul a declarat că ostilitățile în creștere amenință stabilitatea regională și securitatea globală și a subliniat necesitatea unei încetări a focului în Gaza.

Atacul Iranului asupra Israelului a fost o reacție "legitimă" și "responsabilă", a reiterat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani.

Vorbind cu reporterii la Teheran, Kanaani a declarat că „acțiunea militară a fost ultima resursă care a epuizat toate canalele diplomatice.”

Kanaani a declarat că Iranul nu urmărește „intensificarea tensiunilor” în regiune, ci va lua „măsuri proporționale” pentru a se apăra.

Teheranul a declarat că loviturile din weekend au fost o ripostă la bombardarea unei clădiri diplomatice iraniene din Damasc pe 1 aprilie.

A fost pentru prima dată când Republica Islamică a lansat un atac direct asupra Israelului de pe teritoriul său, intensificând tensiunile din Orientul Mijlociu alimentate de războiul din Gaza.

China și-a exprimat „profunda îngrijorare” față de escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu, după atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului.

Atacul a ridicat perspectiva unei conflagrații mai ample într-o regiune în care Beijingul s-a angajat să joace rolul de pacificator și să își promoveze propria viziune de securitate.

Atacul Iranului a împins războiul din umbră dintre cei doi dușmani regionali în văzul tuturor. Aliații occidentali îndeamnă Israelul să de-escaladeze situația pe măsură ce cresc temerile privind un război regional total - un scenariu pe care Washingtonul a încercat să obțină ajutorul Beijingului pentru a-l evita.

Cea mai recentă exacerbare a tensiunilor a ridicat din nou întrebări cu privire la cât de multă influență are China asupra Iranului - și dacă Beijingul este dispus să își transforme capitalul politic în influență.

„Pe hârtie, China are o mare influență potențială asupra Iranului.”, a declarat William Figueroa, profesor asistent la Universitatea Groningen din Olanda.
China a fost cel mai mare partener comercial al Iranului în ultimul deceniu și cumpără 90% din exporturile de petrol ale Iranului, oferind un colac de salvare Teheranului împotriva sancțiunilor americane. De asemenea, companiile chineze furnizează Iranului echipamente de securitate și de supraveghere.

Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine