Inventatoarea care a schimbat pentru totdeauna viețile femeilor. A suferit din cauza rasismului și a fost renegată zeci de ani

Publicat:
5 minute

Mary Beatrice Davidson Kenner a fost o inventatoare afro-americană inovatoare, ale cărei lucrări au avut un impact semnificativ asupra sănătății femeilor și a confortului zilnic.

Știați că Mary Beatrice Davidson Kenner a fost femeia genială din spatele absorbantelor (denumite și șervețele sanitare)?

Născută pe 17 mai 1912 în Monroe, Carolina de Nord, Mary provenea dintr-o familie de inventatori. Tatăl ei, Sidney Nathaniel Davidson, a brevetat un presor de haine care putea fi pus într-o valiză, iar bunicul ei matern, Robert Phromeberger, a inventat un semnal luminos tricolor pentru trenuri și o targă cu roți pentru ambulanțe, potrivit lemelson.mit.edu.

Mary și-a manifestat talentul pentru invenții încă de mică, creând un balama auto-uleioasă la doar șase ani. De-a lungul vieții, a continuat să inoveze, fiind motivată de dorința de a rezolva problemele cotidiene. Deși a fost nevoită să renunțe la studii la Universitatea Howard din cauza constrângerilor financiare, spiritul ei inventiv nu s-a stins​.

Una dintre cele mai notabile invenții ale sale a fost centura sanitară, pe care a conceput-o în anii 1920, dar nu a avut resursele necesare pentru a o breveta până în 1957, potrivit blackdoctor.org.

Invenția lui Mary a fost inițial respinsă din cauza discriminării rasiale, dar 30 de ani mai târziu (în 1956) a fost acceptată.

Centura sanitară, proiectată pentru a menține tampoanele sanitare în loc și pentru a preveni scurgerile menstruale, a fost un produs revoluționar pentru igiena feminină înainte de apariția tampoanelor adezive și a tampoanelor interne. Cu toate acestea, Kenner s-a confruntat cu discriminarea rasială atunci când compania interesată să comercializeze invenția sa a renunțat după ce a aflat că era de culoare​.

Alte invenții ale lui Kenner includ un suport de hârtie igienică, pe care l-a inventat împreună cu sora sa, conceput pentru a asigura că hârtia igienică este mereu la îndemână, un accesoriu pentru cadrele de mers și scaunele cu rotile, care includea o tavă și un buzunar moale pentru transportul obiectelor, dar și un dispozitiv de spălare și masaj montat pe peretele dușului sau al căzii​.

În total, Kenner a primit cinci brevete, cel mai mare număr acordat vreunei femei afro-americane în istoria Statelor Unite. În ciuda contribuțiilor sale semnificative, nu a primit recunoaștere largă sau premii formale în timpul vieții. A lucrat în diverse locuri, inclusiv ca angajată federală în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și ulterior ca florar profesionist, continuând în același timp să inventeze în timpul liber​.

Mary Beatrice Davidson Kenner a murit pe 13 ianuarie 2006, la vârsta de 93 de ani, în Washington, D.C. Însă invențiile au au schimbat pentru totdeauna viața tuturor femeilor din întreaga lume, scrie blackpast.org.



Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine