În ce orașe din România vor fi interzise păcănelele și cazinourile

Publicat:
7 minute

Iubitorii de jocuri de noroc au primit o lovitură „cruntă” din partea parlamentarilor, care au votat ca sălile de păcănele sau cazinourile să fie desființate în anumite orașe din țară. În țara noastră, oficial sunt în jur 100.000 de români dependenți de jocuri de noroc. În realitate, lucrurile sunt mai grave de atât, iar numărul oamenilor care au căzut victime ale păcănelelor și cazinourilor este mult mai mare, ajungând chiar și la aproape un milion de persoane. Proiectul de lege prin care se interzic jocurile de noroc a fost adoptat de Camera Deputaţilor, cu 243 de voturi "pentru", patru abţineri, iar doi deputaţi nu au votat.

Jocurile de noroc, interzise în România, în orașele care au mai puțin de 15.000 de locuitori. Foto:Unsplash.com


În ce orașe din România vor fi interzise păcănelele și cazinourile

Foarte mulți români sunt dependenți de jocurile de noroc, din cauza cărora mulți dintre aceștia și-au vândut casele, au rămas pe drumuri sau chiar s-au sinucis. Dependența de păcănele și cazinouri este una foarte gravă, însă, cu toate astea, România este fruntașă la capitolul săli de jocuri de noroc amplasate prin mai toate localitățile din țară.

Pentru a salva, într-un fel situația, Plenul Camerei Deputaţilor a votat un proiect de lege în ceea ce privește jocurile de noroc, astfel încât, localitățile care au mai puțin de 15.000 de locuitori au interzis să aibă deschise săli de joc.

Astfel, păcănelele și cazinourile vor dispărea în foarte multe orașe, comune și sate din România, după ce proiectul de lege va apărea în monitorul oficial.

Industria jocurilor de noroc va suferi pierderi semnificative, mai ales că majoritatea dependenților de noroc sunt persoane cu venituri foarte mici, cu o educație precară, dar care își pierd și ultimul leu la păcănele. Oamenii care au probleme emoționale și își doresc să câștige, ajung dependenți și rămân într-un cerc vicios până nu mai au nimic.

Jocurile de noroc vor fi interzise în România, în toate localitățile care au până la 15.000 de locuitori, deși în orașele mari încă vor exista cazinouri și păcănele.

„Industria jocurilor de noroc, industria păcănelelor va suferi prima mare înfrângere în Parlamentul României. Voi convoca patru comisii pentru a dezbate în regim de urgență prima lege, așa cum vă spuneam, împotriva industriei păcănelelor.

Această industrie care nenorocește familii, distruge destine și care face extrem de mult rău României. În sesiunea de vot final de astăzi vom adopta această lege, care va presupune că, în peste 90% din localitățile din România nu se va mai putea desfășura acest tip de activitate.

Vor dispărea păcănelele, jocurile de noroc. Este o lege care închide păcănelele în localitățile care au sub 15.000 de locuitori, mărește amenzile substanțial.”, a declarat președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, scrie Antena 3.

România promovează din plin jocurile de noroc

Potrivit România Liberă, Oficiul Național al Jocurilor de Noroc (ONJN) a aprobat și monitorizează peste 12.000 de săli de pariuri sportive, bingo, cazinou, loterie.

Dacă nu au o sală de păcănele sau pariuri sportive în preajmă, dependenții de jocuri de noroc își încearcă „norocul” online, iar pe paginile agențiilor de pariuri există 400.000 de conturi înregistrate.

Dacă în urmă cu 10 ani existau doar 8.000 de săli de joc, iar online-ul nu era la putere, în prezent, lucrurile stau cu totul altfel. Cazinouri, păcănele sau pariuri sportive, industria jocurilor de noroc a dezvoltat aplicații pentru persoanele care vor să câștige bani în plus. În realitate, românii ajung să vând absolut tot și să rămână cu nimic.

„Casele de pariuri sunt un mijloc de recreere. Noi încurajăm ca fiecare persoană să joace responsabil. Reglementările sunt necesare, dar trebuie să țină cont de faptul că acest sector economic trebuie să supraviețuiască. Dacă vom ataca acest sector, mulți pariori din București vor merge în Bulgaria, la Ruse, să joace. Atunci statul român va pierde taxe.”, a declarat Dan Alexandru Ghiță, directorul Oficiul Național al Jocurilor de Noroc (ONJN).

Cu toate astea, numărul dependenților de jocuri de noroc crește de la an la an, iar psihologii emit îngrijorări.

„Da, în ceea ce privește jocurile de noroc, clar am observat o creștere foarte mare. În prezent cererile pentru tratament de adicție de jocuri de noroc sunt extraordinar de multe față de ce se întâmpla acum 10, 20 de ani.”, a declarat Viorel Roman, psihoterapeut în cadrul Asociației „Aliat” și practicant al meseriei de psiholog de 24 de ani.

În România, 690 de firme sunt înregistrate în industria jocurilor de noroc, cu un număr de salariați de 22.000 de mii și cu o cifră de afaceri de (1,8 miliarde de euro). Date din raportul din 2022.

Statul român este cel ma câștigat din toată această ecuație, cu taxe încasate de peste 500 de milioane de euro, în schimbul unor familii distruse.

În ceea ce privește publicitatea TV, 57 de televiziuni au difuzat 262.748 de reclame pentru casele de pariuri, în perioada menționată mai sus.



Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine