Germania ia în considerare recrutarea străinilor în armată în fața amenințării rusești

Publicat:
3 minute
Autor: Redacția

Germania ia în considerare deschiderea rândurilor sale militare pentru cetățenii străini, în contextul creșterii preocupărilor de securitate din partea Rusiei. Ministrul Apărării, Boris Pistorius, a dezvăluit planuri de a mări Bundeswehr, forțele armate germane, cu încă 20.000 de trupe, ca răspuns la tensiunile escaladate din regiune.

sursă foto: bundeswehr.de

Aceast lucru ar necesita modificarea legilor germane actuale ce restricționează serviciul militar doar la cetățeni. În prezent, doar în cazuri excepționale pot servi în Bundeswehr persoane non-cetățene, dar noua propunere ar putea extinde semnificativ aceste criterii.


Inițiativa vine în urma invaziei ruse în Ucraina din februarie 2022, care a dus la intensificarea eforturilor de recrutare ale Bundeswehr. Aceste eforturi includ campanii publicitare țintite către Generația Z și propuneri pentru condiții de muncă mai flexibile în cadrul militar.


Germania nu ar fi singura cu acest tip de inițiativă în UE; Danemarca, Spania și Slovacia permit deja străinilor în forțele lor armate sub anumite condiții. În plus, Legiunea Străină Franceză este cunoscută pentru acceptarea recruților internaționali cu vârsta între 17-40 de ani, deși procesele sale de selecție și antrenament sunt notoriu de riguroase. Pe de altă parte, Forțele Armate ale Regatului Unit restricționează înrolarea la cetățenii Regatului Unit și ai Commonwealth-ului.


Ministrul Apărării Pistorius și-a exprimat preocupările privind ambițiile militare potențiale ale Rusiei, avertizând că Președintele Vladimir Putin ar putea lua în considerare un atac asupra unei țări NATO în următorii cinci până la opt ani. Această anticipare strategică subliniază urgența consolidării capacităților militare ale Germaniei.


Cancelarul Olaf Scholz a semnalat o schimbare semnificativă în politica de apărare a Germaniei, numind-o „Zeitenwende” sau punct de cotitură. Aceasta include eforturi de reducere a dependenței de gazul rusesc, alocând aproximativ 27 de miliarde de euro în sprijin pentru Ucraina și îmbunătățind capacitatea de luptă a armatei germane. Aceste măsuri reprezintă o transformare fundamentală în abordarea Germaniei față de securitatea națională și europeană în fața provocărilor geopolitice crescânde.


Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine