Declarațiile alarmante făcute de emisarul lui Ciolacu, Dragoș Sprînceană, la Digi 24. Adevărul despre rolul afaceristului la Washington. Acuză Franța și pe Ilie Bolojan că susțin continuarea războiului VIDEO

Publicat:
5 minute

Dragoș Sprînceană, un om de afaceri român stabilit în Statele Unite, a oferit recent declarații controversate în cadrul emisiunii „Briefing” de la Digi24, despre rolul său de „emisar” al României în relațiile cu Statele Unite. Deși el se prezenta ca un reprezentant al țării noastre, declarațiile sale au ridicat mai multe semne de întrebare, mai ales din perspectiva pozițiilor contradictorii și confuziei legate de relațiile cu administrația Trump.

Unul dintre punctele cele mai controversate din declarațiile lui Sprînceană a fost în legătură de războiul din Ucraina. Acesta a susținut că președintele francez Emmanuel Macron ar dori continuarea războiului, o afirmație care nu a fost afirmată public de către președintele Franței. În realitate, Macron și Uniunea Europeană sprijină Ucraina în fața agresiunii ruse și cer negocieri de pace echitabile pentru Kiev.

„Nu sunt un fan al președintelui Macron și cred că 99% dintre republicanii din Statele Unite nu sunt. Nu înseamnă că domnul Macron reprezintă Uniunea Europeană. Eu consider că valorile Uniunii Europene sunt complet diferite de a ceea ce încearcă domnul Macron să facă acum.”

În contrast cu poziția oficială a României, care susține Ucraina în acest conflict, Sprînceană a arătat o atitudine critică față de Franța și, indirect, față de politica externă a României. El a afirmat că „Statele Unite își doresc foarte mult oprirea războiului din Ucraina” și a sugerat că România ar trebui să își ajusteze poziția, deoarece războiul are un impact economic negativ asupra țării, lăsând să se înțeleagă faptul că țara noastră este pro război în Ucraina.

În această privință, Sprînceană s-a distanțat de linia oficială a guvernului român, însă declarând chiar că „l-am întrebat personal pe domnul Ciolacu și mi-a spus opusul la ce spuneți dumneavoastră acum, din partea dumnealui și biroului dumnealui”.

„Atâta vreme cât România se aliniază cu cu aceste direcții, să zic așa, prin anumite declarații ale unora, Statele Unite nu o să fie încântate. Ne dorim cu toții ca 2.000 de persoane în Ucraina să nu mai moară săptămânal. România ar trebui să își dorească același lucru. Ne dorim cu toții ca războiul să se termine, să redăm prosperitate economică la nivel atât european, cât și global și în Statele Unite. România ar trebui să își dorească același lucru. Atâta vreme cât războiul continuă, România nu o să fie bine economic”, a mai spus Dragoș Sprînceană.

Emisarul lui Ciolacu sau trimisul personal?

Un alt punct de confuzie a fost legat de statutul său. Deși Sprînceană a afirmat inițial că nu este un „emisar al domnului Ciolacu”, adăugând că este un „emisar al României”, ulterior a făcut referire la sprijinul prim-ministrului român, implicându-l indirect în misiunea sa, ca mai apoi să spună că nu a zis că este emisarul României oficial.

„Invitatul dvs. ar trebui să fie mai atent, când am zis eu că sunt emisarul României?”, a spus Dragoș Sprînceană, la cinci minute după ce a declarat că „Nu contează ce preferințe politice am eu, dar dacă ești plecat de peste 20 de ani din țară și te sună, oricine te-ar suna, și te sună cineva și te întreabă dacă ajuți România pentru a nu fi blocată definitiv pentru vizele SUA, orice român ar spune Da. Ar însemna că nu-mi iubesc țara dacă aș fi spus nu.”

Nu sunt un emisar al domnului Ciolacu, sunt un emisar al României. Domnul Ciolacu reprezintă funcția de prim-ministru al României și eu trebuie să ajut România, indirect. Că le place sau nu unora, este premierul României.

Ce face un emisar? Publicul dvs. și politicienii din România, cu părere de rău o spun, nu înțeleg înseamnă lobby în America. Nu înțeleg sistemul politic american și tot îl compară cu cel românesc. Cred că este datoria mass-mediei românești să educe educe puțin publicul. În America politica funcționează pe un sistem de lobby și exact asta face un emisar. Deschide porți, deschide uși, poartă negocieri și încercăm împreună să facem ca politicienii americani și cei din administrația Trump, care doar ce au fost instalați, să înțeleagă exact adevărul din România, să înțeleagă că România este un prieten și un partener strategic și că România nu se poziționează împotriva Statelor Unite. ”, a declarat Dragoș Sprînceană la Digi.

În ciuda afirmațiilor sale, Dragoș Sprînceană a explicat că nu primește finanțare de la Guvernul României și că activitatea sa ar fi susținută din fonduri proprii. Însă contradicțiile au continuat să apară, în special atunci când a menționat că rolul său este de a „deschide porți” și de a „îmbunătăți relațiile cu administrația Trump”.

În același timp, Sprînceană a afirmat că misiunea sa nu este să exprime pozițiile oficiale ale României și a criticat mass-media românească pentru că nu înțelege sistemul politic american și lobby-ul din SUA.

„Asta e misiunea unui emisar în situația de față. Nu sunt angajat al domnului Ciolacu sau al Guvernului României, nu primesc bani de la Guvernul României, totul se face prin banii mei proprii și prin dorința mea și faptul că-mi iubesc țara. Nu este job-ul meu să spun ce s-a întâmplat, pentru că nici eu nu știu. Știu că România a comunicat pe diferite canale ce s-a întâmplat.”, a spus Dragoș Sprînceană la emisiunea „Briefing”.

Mesajul contradictoriu privind poziția României în raport cu SUA

În ciuda declarațiilor sale despre sprijinul pentru România, Dragoș Sprînceană a lăsat de înțeles că administrația americană ar trebui să ignore pozițiile României privind Ucraina, afirmând că țara noastră este „blocată” din punct de vedere politic, având un președinte interimar care „nu va mai conta într-o lună și jumătate”.

De asemenea, Sprînceană a încercat să sublinieze că „trebuie să așteptăm să avem un președinte nou” înainte de a relua relațiile bilaterale între România și Statele Unite, făcând referire la faptul că Ilie Bolojan dorește continuarea războiului din Ucraina după ce a declarat că nu susține agresiunea Rusiei.

Exact ce am spus administrației americane am spus-o și domnului Ciolacu: administrația americană trebuie să înțeleagă, să ignore un pic mesajele României, pro-Ucraina și pro-Franța, deoarece avem un președinte interimar care nu va mai conta într-o lună sau o lună și jumătate.

Trebuie să așteptăm să avem un președinte nou. Trebuie să așteptăm să avem o administrație stabilă în România și să reluăm legăturile bilaterale de comunicare, economice și politice și strategice după aceste alegeri. Ăsta este mesajul cel mai inteligent și care ajută, din punctul meu de vedere, România cel mai mult. Și exact asta fac Statele Unite acuma, dacă observați”, a continuat Dragoș Sprînceană.

Dragoș Sprînceană a mai menționat că a avut legături cu campania lui Donald Trump în trecut și că susține un discurs care se aliniază cu pozițiile politice ale republicanilor din Statele Unite.

Afirmațiile contradictorii ale lui Dragoș Sprînceană pune la îndoială statutul său, dar și eficiența misiunii sale. În loc să aducă claritate în relațiile cu Statele Unite, declarațiile sale au generat confuzie și au subminat încrederea în rolul său de „emisar” al României.

Mai mult, afirmațiile sale despre războiul din Ucraina și despre poziția oficială a guvernului român demonstrează o lipsă de coerență și o lipsă de înțelegere a politicii externe românești. Astfel, deși se prezintă ca un ambasador informal al României în fața Statelor Unite, Dragoș Sprînceană a dezvăluit o relație mai mult personală și politică decât una instituțională, iar contradicțiile sale ar putea submina scopul inițial al misiunii sale. Video puteți urmări pe Digi24.

Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine