De ce au sunat sirenele? Exercițiu pentru pregătirea populației în caz de război, cutremur sau altă situație critică

Publicat:
5 minute

Rețelele de socializare s-au umplut cu mai multe comentarii în care oamenii și-au arătat îngrijorarea cu privire la alarma sirenelor. «De ce au sunat sirenele? …», este întrebarea pusă de mai multe persoane pe internet.

„𝗠𝗜𝗘𝗥𝗖𝗨𝗥𝗘𝗔 𝗔𝗟𝗔𝗥𝗠𝗘𝗟𝗢𝗥”


Exercițiul de alarmare publică în România este o acțiune planificată de autorități pentru testarea și verificarea eficienței sistemului de alertare a populației în situații de urgență și calamități. Acest exercițiu este conceput pentru a asigura că populația este pregătită să reacționeze adecvat în caz de pericol iminent.

Alarmele publice sunt declanșate pentru a testa și a comunica funcționarea sistemului de avertizare în cazul unor situații de urgență precum dezastre naturale (cutremure, inundații, incendii de pădure etc.), situații de risc tehnologic (accidente industriale, scurgeri chimice etc.), război sau alte amenințări la adresa securității naționale.

De obicei, exercițiul de alarmare publică are loc la intervale regulate, stabilite de autorități, și este anunțat în prealabil în mass-media sau prin alte mijloace de comunicare. Sunetul de alarmare poate fi diferit în funcție de situație și de gravitatea acesteia, iar durata și frecvența semnalului pot varia.

Scopul principal al acestui exercițiu este de a asigura că toți cetățenii sunt familiarizați cu sunetul de alarmă și știu cum să reacționeze în caz de urgență, precum și pentru a verifica buna funcționare a sistemului de avertizare și pentru a identifica eventuale probleme sau deficiențe în acesta.



IGSU, exercițiu anual de alarmare publică

„Astăzi, în intervalul orar 10.00-11.00, va avea loc exercițiul de alarmare publică, „Miercurea Alarmelor”, cu scopul de a verifica funcționarea sirenelor pe întreg teritoriul național, prin acționarea acestora în zona de competență a inspectoratelor pentru situații de urgență județene/București-Ilfov.”, a anunțat IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania.

În România, în general, există trei sisteme principale utilizate în exercițiile de alarmare publică:

  1. Sistemul de Avertizare a Populației (SAP) - Acesta constă într-o rețea de sirene amplasate în diferite locații, cum ar fi turnuri, clădiri sau stâlpi în zonele urbane și rurale, care emit semnale sonore specifice în caz de urgență. Acest sistem este conceput să avertizeze populația locală și să-i îndrume către acțiunile adecvate în situații de urgență.
  2. Sistemul RO-ALERT - Acesta este un sistem de avertizare prin mesaje de broadcast către telefoanele mobile ale cetățenilor în zonele afectate de urgențe. Mesajele RO-ALERT sunt trimise de către autorități și furnizează informații importante și instrucțiuni de urgență.
  3. Mass-media și alte mijloace de comunicare - În plus față de sistemele de avertizare directă, exercițiile de alarmare publică sunt de obicei anunțate și promovate prin intermediul mass-mediei, site-urilor web ale autorităților și altor mijloace de comunicare, pentru a informa cât mai bine populația despre desfășurarea exercițiului și despre acțiunile pe care ar trebui să le întreprindă în caz de urgență.

În timpul unui exercițiu de alarmare publică, este posibil să fie utilizate toate cele trei sisteme, în funcție de obiectivele specifice ale exercițiului și de tipul simulării de urgență. Scopul este de a testa eficiența și coordonarea acestor sisteme în comunicarea mesajelor de avertizare și în îndrumarea populației către comportamentele adecvate în situații de criză.

În „Miercurea alarmelor”, IGSU a anunțat că vor fi folosit trei moduri prin care populația va fi alertată:

Pentru un ghid complet, cu instrucțiuni clare în cazul unor calamități naturale, dezastre, război sau alte situații critice, intrați pe site-ul igsu.ro, unde găsiți toate informațiile necesare.

Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine