Cum se prepară ciocoliva? Rețeta celui mai căutat desert românesc care a detronat ciocolata Dubai

Publicat:
3 minute

Ciocoliva este un nou desert românesc care a fost lansat în la sfârșitul lunii septembrie 2024 și a devenit rapid o senzație în lumea culinară. Creat de doi antreprenori care locuiesc în Glasgow, Scoția, Dani și Alex, ciocoliva combină o combinație de gusturi și arome, însă predominante sunt coliva, un desert tradițional românesc, cu ciocolată, inspirându-se din celebrul desert „Ciocolata Dubai”.

Ciocoliva, inspirație și pentru cofetarii români

Ciocoliva este un desert stratificat, cu un strat de colivă (făcut din grâu, nuci, zahăr, biscuiți și arome) acoperit cu un strat de ciocolată topită. Este servit de obicei rece, iar decorarea poate include bomboane colorate, nuci sau fulgi de ciocolată, ceea ce îi oferă un aspect festiv​.

Cei doi români au un magazin cu produse românești în Scoția, unde mai vând și legume, dar și deserturi de tot felul. Și pentru că ciocolata Dubai a avut un foarte mare succes, Alex și Dani s-au gândit să dea naștere și ciocolivei, care deja se bucură de succes atât în România, cât și peste hotare.

Rețeta deliciosului desert ciocoliva

Pentru a prepara ciocoliva, aveți nevoie de grâu decorticat, nuci măcinate, zahăr, biscuiți măcinați, vanilie, coajă de lămâie, scorțișoară și opțional stafide. Stratul de ciocolată se prepară din ciocolată neagră (sau cu lapte), unt și smântână pentru frișcă​.

Ingrediente pentru colivă:

Ingrediente pentru stratul de ciocolată:

Pentru decor puteți opta pentru bomboane colorate, nuci sau fulgi de ciocolată.

Cum se prepară ciocoliva

Spală bine grâul și fierbe-l într-o oală cu apă timp de aproximativ 40-50 de minute, până devine moale. Scurge excesul de apă și lasă-l să se răcească complet.

Într-un bol, amestecă grâul fiert cu zahărul, nucile măcinate, biscuiții, esența de vanilie, coaja de lămâie și scorțișoara. Poți adăuga stafide pentru un plus de aromă.

Topește ciocolata împreună cu untul, fie la microunde, fie pe baie de aburi, amestecând constant. Adaugă smântâna sau laptele pentru a obține o consistență netedă.

Apoi, într-o tavă așază un strat din compoziția de colivă. Toarnă deasupra un strat generos de ciocolată topită și netezește cu o spatulă. Lasă desertul să se răcească la frigider timp de 1-2 ore pentru a se întări ciocolata.

Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine