Cum a reușit nepotul lui Mihai Ciolacu să devină consilierul lui Teodorovici la Ministerul Fondurilor Europene, deși lucra vânzător la benzinărie. Ce înseamnă, de fapt, acest post și cum se obține

Publicat:
9 minute

Marcel Ciolacu a fost supus tirului de întrebări venite din partea jurnaliștilor Antena 3 CNN cu privire la dezvăluirile apărute în presă în ceea ce-l privește pe nepotul său, Mihai Ciolacu.



Tânărul din Buzău a devenit în 2013 consilier al ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene (Ministerul Fondurilor Europene), unde, pe atunci, ministru era Eugen Teodorovici, care l-a angajat pentru că a vrut să-i dea o șansă, însă fără ca actualul premier al României să aibă o legătură în acest sens.

Nepotul lui Marcel Ciolacu nu lucra în nicio instituție a statului la acel moment și nici nu avea vreo pregătire în domeniu, ci era șef într-o benzinărie în Buzău, unde se ocupa și de vânzare.

„Nepotul meu a avut o primă întâlnire, s-au cunoscut cu Eugen Teodorivici, atunci când Teodorovici a venit să candideze la Buzău. A mers cu Eugen prin Buzău. Teodorovici nu era din Buzău. În acel moment, Partidul a hotărât ca Teodorovici să meargă prin Buzău, să candideze la Buzău. I-a plăcut de el, de nepotul meu. Este consilier al ministrului.
Din câte îmi aduc aminte a fost cu un sfert de normă. A fost bun. Eu cred că… Eu aș vrea să am la cabinet studenți sau tineri să vadă cum funcționează statul român. Îmi cer scuze. Nu pot să-mi omor familia. (…) Nepotul meu nu e un om bogat. Haideți să plecăm de la început: cred că eu sunt problema familiei, nu ei sunt problema mea.”, a declarat Marcel Ciolacu la Antena 3 CNN, în timpul ediției speciale „Un președinte în fața națiunii”

Eugen Teodorovici se afla în 2013 într-o campanie electorală în Buzău, unde l-a întâlnit pe tânărul Mihai Ciolacu, pe care l-a plăcut pentru curaj și implicare, așa că i-a dat o șansă și l-a făcut consilier personal.

„L-am angajat consilier pe Mihai Ciolacu pentru că am vrut să dau o șansă unui tânăr să cunoască un domeniu nou, al fondurilor europene.”, a declarat Eugen Teodorovici, printr-un mesaj, în emisiunea specială de la A3, unde candidații la prezidențiale au fost într-o dezbatere cu publicul și jurnaliștii.


Nepotul lui Marcel Ciolacu, noroc cu carul. Are apartament în rate, dar face afaceri cu statul și deține 40% dintr-o companie farmaceutică

După ce a devenit consilier al ministrului Fondurilor Europene, drumul lui Mihai Ciolacu a fost mult mai ușor, căci putem spune că și-a luat adio de la meseria de vânzător în benzinărie.

Nepotul lui Marcel Ciolacu, Mihai Cristian Ciolacu, este implicat în afaceri din domeniul energiei regenerabile. El a fondat două firme, Solar Energy Production SRL și Development Power Solar Energy SRL, în aprilie 2022, având ca obiect de activitate producerea de energie electrică. Aceste firme, cu sediul în Buzău, au înregistrat profituri nesemnificative în 2023: 13 lei și respectiv 3 lei​.

În ciuda profiturilor mici, firmele lui Mihai Ciolacu au obținut aprobări și fonduri substanțiale din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Ele au primit avize de la Transelectrica pentru două proiecte de parcuri fotovoltaice, totalizând o capacitate de 86 MW și 18 MW de stocare a energiei​.

Surprinzător este că Marcel Ciolacu neagă că nepotul său ar fi primit fonduri prin PNRR, în timp ce nepotul său declara pentru G4Media, în 2023, că banii provin din „cofinanțare de la bancă, fresh equity PNRR aproximativ 35%, garanțiile vor fi parcurile și contract PPA (Power Purchase Agreements/înțelegeri cu consumatori care doresc să achiziționeze electricitate din surse regenerabile n.r.) pe 5 ani.”

Proiectele ar fi fost ulterior vândute către o companie cehă, condusă de Jiri Smejc, un mogul cu legături în diverse industrii, inclusiv în jocuri de noroc și energie​. De asemenea, despre această vânzare, Marcel Ciolacu a declarat că nu s-a întâmplat niciodată și că este vorba, cu siguranță, despre alte proiecte din zonă.

O altă afacere în care este implicat nepotul lui Marcel Ciolacu, Cristian Mihai Ciolacu, este cea din sectorul farmaceutic. Una dintre companiile sale radiate este Healthy Med Consulting, care a fost înființată în 2013 și avea ca obiect de activitate comerțul cu ridicata al produselor farmaceutice​.

În prezent, Cristian Mihai Ciolacu deține 40% acțiuni și în Marcos Provit SA, parte a grupului Evofarm, care administrează lanțul de farmacii Evofarm, cu 126 de unități în mai multe județe din România. Acest lanț a preluat recent 22 de farmacii de la compania Farmacia de la Țară, o tranzacție aprobată de Consiliul Concurenței​.

Marcel Ciolacu a declarat că nu a intervenit niciodată în afacerile nepotului său și că acesta nu a beneficiat de niciun ajutor din partea sa. Ciolacu a susținut că, dacă ar apărea dovezi contrare, ar renunța la politică.



Cum poți să devii consilier al unui ministru în România

Pentru a ocupa funcția de consilier al unui ministru, candidații sunt așteptați să îndeplinească anumite criterii educaționale și profesionale, conform legislației și practicilor actuale.

Studii Universitare: De obicei, este necesară absolvirea unei facultăți. Domeniul de studiu poate varia, dar de multe ori este preferat un background în științe politice, drept, economie, administrație publică sau alte domenii relevante pentru ministerul specific în care se dorește angajarea​.

Experiență Profesională: De multe ori, este necesară o anumită experiență profesională relevantă. Aceasta poate include activitate în administrația publică, sectorul privat, organizații non-guvernamentale sau alte roluri care să demonstreze competențe în gestionarea proiectelor, analiză politică și administrativă​.

Cursuri și Certificări: Pot fi necesare sau avantajoase cursuri suplimentare de specializare, masterate sau alte forme de pregătire continuă în domenii specifice ale consilierii, inclusiv consiliere în carieră, consiliere școlară sau genetică, după caz​.

Alte Competențe: De asemenea, este important ca un consilier să aibă abilități excelente de comunicare, analiză, și organizare, precum și o bună înțelegere a cadrului legal și administrativ al țării​.

De exemplu, chiar în prezent este vacant un post de consilier la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (Ministerul Fondurilor Europene), Direcția generală pentru dezvoltare regională, unde sunt enumerate o serie de cerințe, printre care competențele necesare, dar și o vechime de șapte ani în „specialitatea studiilor necesare”.

Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine