VIDEO / Liviu Dragnea, declarații după șase luni de absență. Unde a dispărut și de ce s-a retras din scena politică, dar și de ce a renunțat la vlogul de gătit: „Li s-a spus să înceteze, dacă nu vor pățească ceva mai rău decât tăiatul cauciucurilor”

26 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Larisa Ciută

Liviu Dragnea a vorbit într-un interviu exclusiv pentru Actualitate.net, după o pauză de aproximativ șase luni, timp în care nu a mai apărut la nicio televiziune publică. Fostul președinte al PSD a dezvăluit și motivul pentru care a renunțat la vlogul „Bucătăria de acasă”, după ce tinerii cu care colabora în acest proiect au fost amenințați, iar pentru această situație îl face responsabil pe Klaus Iohannis, președintele României.

Liviu Dragnea
Liviu Dragnea

Liviu Dragnea a vorbit, de asemenea, și despre relația cu Florian Coldea, dar și despre legăturile pe care le are cu Sebastian Ghiță.

În vara acestui an, fostul lider PSD a promis, într-o postare pe Facebook, că urmează să facă mai multe dezvăluiri despre ce se întâmplă cu adevărat în România.

Actualitate.net l-a contactat pe Liviu Dragnea în vederea unui dialog pentru a discuta mai multe curiozități ale oamenilor în ceea ce privește pauza mediatică, dezvăluirile pe care dorește să le facă după alegeri și nu înainte, cu ce se ocupă în acest moment și cum s-a schimbat viața sa după ce a renunțat la politică.

Publicăm mai jos prima parte a interviului scris

Liviu Dragnea împlinește 62 de ani pe 28 octombrie. Ovidiu Lipan Țăndărică i-a făcut cadou o pereche de bețe pentru tobe

Liviu Dragnea împlinește 62 de ani pe 28 octombrie, iar cu această ocazie, Ovidiu Lipan Țăndărică i-a oferit cadou, în avans, o pereche de bețe. Fostul lider PSD este un împătimit al muzicii, în special folk și rock, iar trupa Phoenix a fost una dintre preferatele sale în perioada studenției, dar și în prezent.

Cadoul lui Lipan Țăndărică pentru Liviu Dragnea nu a fost întâmplător, căci fostul lider PSD a fost toboșar în facultate, iar pentru că iubea atât de mult meseria de artist, a mai repetat un an de facultate doar pentru a mai cânta împreună cu ceilalți colegi ai săi de trupă.

„Îi mulțumesc foarte mult lui Țăndărică pentru aceste bețe. Chiar contează mult pentru mine. Țăndărică, alături de toți membrii Phoenix, a fost unul dintre idolii adolescenței mele. Și acum ascult toate albumele lor. Nu cred că România a avut o altă trupă de nivelul Phoenix. A fost și Sfinxul (n.red. trupa Sfinx, înființată în 1963), trebuie să fiu corect, dar mie la suflet mi-a rămas Phoenix. Țăndărică, îți mulțumesc mult de tot.”, a spus Liviu Dragnea, care a mărturisit că printre preferințele sale se mai numără și alte trupe din străinătate, dar și de la noi din țară.

„Îmi place foarte mult să ascult Beathard și Joe Bonamassa, ascult foarte des Pink Floyd, Led Zeppelin. Recunosc că ascult și muzică românească nouă.

Așa, ca și voci masculine, cred că, acum, Dan Bittman este poate cea mai bună voce de bărbat din România. Și ca voce feminină, sunt mai multe, dar cred că Delia este cea mai amplă, puternică și frumoasă voce feminină din România. Și nu numai vocea ei, ci și modul în care abordează melodiile, dar și cum le cântă. Cam astea sunt genurile.”.

„N-am mai cântat la tobe din 2016. Atunci a fost ultima dată, atunci am cântat cu niște prieteni. Mai am și acum un set de tobe, le am la Alexandria, le-a montat Alex Mațaev (n.red ginerele fostului lider PSD), le-a și folosit într-un mini studio pe care și l-a făcut acolo. Și-a făcut un album excepțional. Sper să se poată promova Alex.

Ascultam duminică, în timp ce găteam, Radio România Cultural, și era promovat un solist australian, Vance Joy, cred. Care, sigur, era plăcut, spuneau despre cariera lui și cum a evoluat, dar Alex este peste el. Adică, eu îi știu melodiile de pe albumul pe care l-a finalizat și este peste el. Mi-aș dori mult să poată să se lanseze.”, a declarat Liviu Dragnea pentru Actualitate.net.

Liviu Dragnea a vorbit după șase luni de absență
Liviu Dragnea a vorbit după șase luni de absență

Unde a dispărut Liviu Dragnea și ce face acum?

Actualitate.net: Cu ce vă ocupați acum, sunt șase luni de când nu ați mai apărut (...)

Liviu Dragnea: Foarte mult prin curte, am fost ocupat toată vara cu solarul, mi-au ieșit niște roșii foarte bune. Am avut și niște prieteni care m-au ajutat. Cu Kenzo, care e un nebun jucăuș, l-ai cunoscut. Cu Bobița, care încă nu s-a trezit. Tuns iarba, cu îngrijit pomii. Sunt mulți prieteni care vin la mine.

Actualitate.net: Cine vă mai vizitează?

Liviu Dragnea: Nu vreau să le dau nume. Nu vreau să le fac rău, pentru că trăim niște vremuri cum nu cred că au mai fost în România de la Revoluție încoace. Sunt oamenii foarte temători, le este oamenilor foarte teamă de ceea ce li se poate întâmpla din te miri ce ...

Actualitate.net: De ce credeți că le-ați putea face rău doar pentru că ați spune că sunteți prieten cu dânșii?

Liviu Dragnea: Hai să-ți dau un exemplu. Îți aduci aminte când am început cu gătitul pe Youtube, pe TikTok. Erau niște copii care mă ajutau (...)

Actualitate.net: Unde i-ați găsit? Cum ați făcut recrutarea pentru vloguri?

Liviu Dragnea: Un prieten tânăr de-al meu venea pe la mine cu soția, cum veneau și vin în continuare mulți. Mai făceam un grătar, mai vorbeam. Eu tot găteam (...)

Și ei mi-au spus dacă nu vreau să începem, să încercăm ... Dar mă gândeam, cum să apar eu pe Youtube, pe TikTok. Și am încercat.

Și a adus trei copii, de 20-21 de ani, care m-au ajutat cu filmatul, cu postarea pe TikTok. Și ajunsesem, nu mai știu, numărul trei în trendul național pe Youtube, iar pe TikTok sărise de 36 de milioane de vizualizări în vreo două luni.

Și într-o dimineață au venit toți la mine, inclusiv cu prietenul meu, și mi-au spus că nu mai pot, pentru că, cu trei zile înainte, vineri noaptea, le-au tăiat la toți cauciucurile de la mașină în același minut. 

Actualitate.net: Vorbiți de băieții care vă ajutau cu filmulețele?

Liviu Dragnea: Și dimineața la cinci au fost sunați toți în același timp și li s-a spus să înceteze cu filmarea și colaborarea cu mine, dacă nu vor pățească ceva mai rău decât tăiatul cauciucurilor.

Actualitate.net: Cine i-a amenințat? Ați aflat? Ați încercat să aflați cine a fost în spatele acestei amenințări?

Liviu Dragnea: Cine putea să-i amenințe? Nici eu nu știu (...) Este o amenințare foarte gravă și m-a durut foarte mult, pentru că sunt niște copii care nu au făcut nimic. Ei doar au filmat și au pus pe TikTok. S-au speriat și părinții foarte mult, ei s-au speriat. Au fost foarte marcați și nu am vrut să-i mai expun. Cine putea să facă asta? Clanurile? Ce treabă aveau? Insituțiile publice, care lucrează în domeniul ăsta (...)

Actualitate.net: Dar pe cine bănuiți?

Liviu Dragnea: Totul pleacă de la Iohannis. Sigur a fost enervat Iohannis, pentru că vorbeam foarte des despre el, despre prostiile pe care le spunea.

Actualitate.net: Credeți că ceea ce vorbeați dvs. l-a rănit atât de tare pe domnul Iohannis?

Liviu Dragnea: Da, este un individ extrem de îngâmfat și răzbunător.

Liviu Dragnea a renunțat de vlog și din cauza situației din politica românească. Sare în apărarea Dianei Șoșoacă: „Nu sunt fanul ei. A fost eliminată ca să ajungă Marcel Ciolacu cu George Simion în turul doi”



Actualitate.net: Ultimul clip a fost de Paște anul acesta, nu mai gătiți?

Liviu Dragnea: Eu mai gătesc. Totul pornit din plăcerea mea de a găti și dorința mea de a încerca de a convinge românii că mai pot găti și acasă. Și nu e foarte scump, că pot mânca sănătos. Nu e obligatoriu să gătești în fiecare zi, dar măcar într-o zi din weekend să încerci să gătești. Dacă nu-ți place deloc, nu-ți iese, poți să ai rețeta perfectă, dacă n-ai energia pozitivă mai bine nu te chinui. 

N-am mai ieșit pentru că, din păcate, am început să simt așa un sentiment de inutilitate al oricăror demersuri în a încerca să schimb ce se poate schimba în țara asta. Din păcate, în ultimii ani a devenit o țară captivă în totalitate.

Toate instituțiile publice, inclusiv instituțiile de forță sunt capturate și, sigur că se vor supăra pe mine mulți, dar aproape, aproape toată presa este luată, într-un fel sau altul, financiar sau nu, ca să-l laude pe Ciolacu și ca nu cumva să spună ceva rău despre Marcel Ciolacu. Și o spun cu durere!

El nici măcar nu-și dă seama cât de periculos este inclusiv pentru el.  Și este inacceptabil. Nimeni nu a făcut lucrul ăsta, la a pune botniță la aproape orice om care lucrează în presă, site, televiziune. 

Asta una. Și a doua. De ce să vrei să devii președinte dându-i pe ceilalți la o parte? Asta nu este sănătos. 

Actualitate.net: Și despre dvs. s-a spus același lucru, la un moment dat, că ați încercat să-i înlăturați pe alții (...)

Liviu Dragnea: Care despre mine? Asta cu au spus alții... Nu, nu. În momentul în care faci presiuni la Curtea Constituțională să elimini un candidat pentru a-i mări șansele lui George Simion, asta e părerea mea și încă pot să mi-o exprim liber. Diana Șoșoacă nu a putut să și-o exprime liber. Nu sunt fanul ei, nu am fost și nici nu o să fiu vreodată. Dar este, totuși, un exercițiu democratic. Îți place sau nu de unul sau altul, dă-i dreptul celui care votează să zică da sau nu. Nu tu!

Cum poți să interpretezi tu ca și Curte Constituțională că instigă la ce, la ce violență? Care violență? De ce? Ca să ajungă Marcel Ciolacu cu George Simion în turul doi, ca să se voteze după modelul Vadim, Dumnezeu să-l ierte, și Iliescu. Așa vrei să ajungi președinte?

Ori lucrurile astea nu le poate face singur. Lucrurile astea le poate face doar cu o instituție de forță. Probabil, șeful SRI-ului. Ori, dacă vrei să ajungi președinte în orice condiții, înseamnă că vei ajunge un președinte captiv și cu datorii mari către unii sau alții, pe care nu le va plăti el, le va plăti țara, poporul. Cum deja plătește de 4-5 ani de zile. Puterea de cumpărare este foarte jos, speranța de mai bine este aproape inexistentă. În continuare mulți vor să plece din țară. În mediul de afaceri este foarte greu acum. 

Știi că sunt 7/8 luni de zile de când n-au mai plătit lucrările PNRR? Și sunt blocaje. Citeam ieri și, da, știam demult asta, că din vară le-a cerut Comisia Europeană să facă ceva cu numirile de la unele companii naționale de stat, cum ar fi Hidroelectrica și așa mai departe, pentru că numirile de acolo nu au fost transparente, au fost pe aranjamente, evident. Nu au făcut nimic! Și riscă să piardă 400 și ceva de milioane de euro. Îi interesează? Nu!

Și o spun cu durere, este un om pe care am vrut să-l ajut. I-am și trimis mesaj lui Marcel Ciolacu, m-am și văzut cu el în urmă cu câteva luni, cred că un an. Este un om pe care am vrut să-l ajut. 

Îmi pare foarte rău, îmi pare foarte rău că a ajuns în această situație. De ce cu orice preț? Mai mult decât atât, consilierul lui principal de imagine, de comunicare, de campanie electorală, strategul, un personaj Bogdan Popescu, a fost mutat de acum o lună și ceva în stuff-ul de campanie al lui George Simion. Lucru despre care se vorbește în București și se știe în București.

Actualitate.net: Ați spus că ați renunțat la vlogul de bucătărie pentru că l-ați creat în ideea în care poate schimbați ceva în România. Credeați că prin acel vlog se întâmpla o schimbare? Ați renunțat la el (...)

Liviu Dragnea: Să creez un curent în populație, în oameni, prin care să-i ajut să vadă dincolo de manipulare, dincolo de ceea ce se spune la televiziuni, dincolo de campaniile mincinoase de pe social media. Recunosc, după ce am văzut ce scor a luat la alegerile europarlamentare această coaliție PNL-PSD am zis că nu mai are rost și poate poporul român așa vrea, să voteze cu oamenii care îi fac rău.

Adică dacă preferi să ai din ce în ce mai puțini bani în buzunar, să ai din ce în ce mai puțină speranță în ziua de mâine. Să te uiți cum agricultura este aproape distrusă, pentru că nu este ajutată absolut deloc de către Guvern. Să vezi în continuare magazinele pline cu mărfuri străine, care nu sunt nici sănătoase, care nu sunt nici curate. Să vezi cum companiile care administrează resurse naturale ale României nu lucrează în interesul statului român ...

Uite, o să-ți dau un stick despre Hidroelectrica, pe care l-am primit și eu, și Marcel Ciolacu de la o doamnă.

Actualitate.net: Și ce conține acel stick?

Liviu Dragnea: Acel stick conține niște lucruri foarte interesante și foarte grave. Și Marcel Ciolacu a primit acel stick, el fiind în funcție, avea toate pârghiile necesare să ia măsuri.

Actualitate.net: Și nu s-a întâmplat nimic?

Liviu Dragnea: Absolut nimic.

Actualitate.net: Dar ce este pe acest stick, mai exact?

Actualitate.net: Neregulile de la Hidroelectrica din ultimii ani.

Actualitate.net: Și, totuși, sunt șase luni de când nu ați spus nimic. Ce v-a făcut să vorbiți acum?

Liviu Dragnea: Habar nu am. Am zis de ce nu?! Am primit, însă, multe solicitări de interviuri în ultimele șase luni ...

Actualitate.net: Această pauză mediatică m-am gândit că ar putea avea legătură și cu problemele de sănătate. S-a scris că ați avut un AVC în 2023, dar și în 2024 ... 

Liviu Dragnea: Nu, nu mai știu cum se numește exact. Dar cred că a fost un pre AVC, dar cred că a fost AVC. Eram în Belgrad, era cinci după amiază, mă pregăteam să merg la întâlnire destul de oficială. Și pur și simplu am pățit această rușine ...

Am fost dus cu ambulanța la spital în Belgrad, le voi fi recunoscător toată viața medicilor de acolo, care nu numai pe mine mă tratau cu atenție, ci pe absolut toată lumea de acolo de la reanimare. Foarte modern dotat și medicii, și asistentele. O atitudine foarte bună din partea personalului medical.

După care mi-au prescris un tratament pe care trebuie să-l urmez, iau niște medicamente care fluidizează sângele. Merg periodic la medic, mi-am făcut analizele, nu a fost nici al doilea, nici al treilea AVC. Dumnezeu m-a ajutat și am depășit acele momente.

Actualitate.net: Vă este frică de moarte? V-a fost frică în acele momente că o să muriți, v-ați gândit la un testament? 

Liviu Dragnea: Nu, nu îmi este frică, dar ... sigur că nu vreau să ajungă nimeni în situația aia. Dar mă gândeam la copii pur și simplu. Ce ar mai trebui să fac și n-am făcut ... Cred că este o chestiune involuntară, o reacție a creierului involuntară în sensul ăsta.

Actualitate.net: Ați reușit să recuperați acest timp pierdut cu cei doi copii?

Liviu Dragnea: Încerc atât cât se poate, nu vreau să fiu nici foarte intruziv în viața lor. Cât pot să ajut, cu mare drag. În rest, e bine să aibă viața lor și așa i-am crescut. Să nu le spun eu ce să facă. Dacă a fost bine sau nu, asta doar viitorul ne poate spune. 

Actualitate.net: Ați avut probleme de sănătate și înainte de a fi încarcerat, în 2019. Și în pușcărie ați specificat că ați avut, de asemenea, probleme de sănătate și nu ați fost lăsat să vă tratați corespunzător ...

Liviu Dragnea: Până la urmă, s-a hotărât și prin hotărâre judecătorească. Totul a plecat de la acea discuție prin Skype pe care am avut-o cu Anca Alexandrescu, pe care ea a pus-o la Realitatea în două trei episoade, iar din momentul acela am fost scos chiar și de la muncă. Sunt două lucruri care te afectează aici. Faptul că nu mai socializezi. Și doi, nu se mai adună zilele de muncă, care te ajută să scurtezi perioada pe care o petreci acolo. Nouă luni de zile să stau închis în celulă nu a fost ușor. Mă scoteau la 4/5 după amiaza afară, într-un țarc.

Actualitate.net: Aveați cu cine să vorbiți? V-ați făcut prieteni în închisoare?

Liviu Dragnea: Da sigur că da. Am ascultat multe povești, foarte multe nedreptăți. Dacă tot se întâmplă, să schimbe codul penal și să facă două pedepse: închisoare pe viață sau moarte. Nu poți să închizi un om 22 de ani pentru furt din portbagaje. Da, e furt, e hoț, ok, dar sunt foarte mulți ani. Am întâlnit multe povești, multe drame. 

Am întâlnit și oameni care își asumau ce au făcut. Însă ceva curios era că erau foarte afectați de ceea ce se întâmplă afară, chiar dacă erau condamnați pe viață. Da, eu am fost destul de respectat acolo, nu am avut probleme cu absolut nimeni.”

Actualitate.net: V-au scris deținuții după ce ați ieșit? 

Liviu Dragnea: Mi-au scris, dar cel mai mult mi-au scris oamenii cât eram acolo (n.red. în penitenciar). Am mii de scrisori de la oameni, pe care ele păstrez și acum, care m-au ajutat foarte mult. Și scrisorile mă ajutau să înțeleg ce se întâmplă în țară și cum săptămână de săptămână viața e din ce în ce mai grea. Unele scrisori erau sfâșietoare. Am primit scrisori de la toate categoriile sociale, începând de la studenți, profesori universitari, tineri, angajați.

Actualitate.net: Cine v-a vizitat după gratii dintre colegi, dintre apropiați?

Liviu Dragnea: Copiii. Nici nu aveam nevoie de altcineva. Și a mai venit Carmen Dan, ca și parlamentar, cât încă a mai fost parlamentar. Am văzut că s-a supărat. Nu știu de ce!

Actualitate.net: Dar cine v-a vrut răul după gratii?

Liviu Dragnea: Eu știu ce vorbeau acolo, la nivelul conducerii din penitenciar. Că vorbeau! Și ajungea și la mine discuția. Ce li se spunea celor din conducerea penitenciarului de la cei din conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor. Și anume că totul vine de la Iohannis prin Pahonțu (n.red. Lucian Pahonțu, șeful SPP). Că a fost foarte nervos pe mine pentru ce am vorbit cu doamna Anca Alexandrescu.

Și s-a adeverit că da, așa a fost. Trebuia să fie un ordin de la cel mai înalt nivel, ca să-i oblige pe toți să acționeze în halul ăla. Nemaivorbind de faptul că și directorul penitenciarului, și directorul adjunct au fost dați afară. Și, până la urmă, ce făcusem?

Pentru că Anca Alexandrescu era pe lista mea de vizitatori. Atunci era perioada Covidului, nu se mai acceptau vizite, ci doar puteai să ai cu cei din lista de vizitatori să porți discuții pe Skype. Adică asta am făcut. Pur si simplu asta am făcut.

Dacă voiam să discut cu presa, nu-mi puteau refuza, pentru că este prevedere în lege. Dar pentru că am îndrăznit să spun ceva despre Iohannis s-a schimbat conducerea de la penitenciar cu totul. Nici nu mai are importanță, Iohannis mai are puțin și o să iasă, și o să înceapă să plătească.

Actualitate.net: Am urmărit zilele acestea mai multe interviuri cu dvs. De-a lungul anilor am văzut un Liviu Dragnea care s-a schimbat de la o zi la alta. Mai întâi am văzut un Liviu Dragnea pragmatic și care se adresa doar când era necesar, fără nevoia de afirmare. Apoi, am văzut un Liviu Dragnea crescând tot mai mult în sânul partidului, care a făcut și mișcări importante în viața personală. Ați divorțat și v-ați făcut o iubită mai tânără cu care defilați peste tot în țară. Nu credeți că aceste lucruri i-au deranjat pe oameni?

Liviu Dragnea: Nu, nu cred. Nu știu dacă asta a fost. Pentru că, ulterior, când am fost închis, dimpotrivă, erau anumite simpatii. Nu știu dacă da sau nu! N-am de unde să știu. În schimb, nici nu pot să accept așa, să iau totul pe nemestecate. Ofensiva, campania turbată împotriva mea timp de trei ani de zile a fost, sigur, generată de ordonanța 13, dar a fost alimentată de refuzul meu de a face niște lucruri care erau bune deloc pentru România.

Și încep acum cu primul lucru care mi s-a părut cel mai important, a fost refuzul de a accepta legea „Offshore”, legea de exploatare a gazelor naturale din subsolul Mării Negre în forma care a venit de la Guvernul Tudose, care, practic, dădea americanilor de la Exxon (n.red. ExxonMobil) și austriecilor de la OMV posibilitatea să extragă gazele românești, ale noastre, din România să le transporte în totalitate la Viena, fără să lase absolut nimic în România, și România să primească o redevență, care putea să fie 3%, 5%, 7%.

Adică am fi avut acolo, adică avem o rezervă de 400, 600, 500 de miliarde de dolari, încă nu a fost analizată în profunzime, dar este peste 300 de miliarde de dolari ca și valoare. Și România n-ar fi beneficiat nici de cantitate, adică noi în continuare să fi rămas dependenți de ruși. Să luăm diferența de gaze care ne trebuie, în special iarna, să o luăm în continuare de la ruși, când noi am avea un subsol. Să ne uităm cu gazele noastre pleacă prin conductă la Vienna.

Și am modificat legea în Camera Deputaților, cu presiuni foarte mari din partea celor două companii, din partea Ambasadei Statelor Unite ...

Actualitate.net: Și ați supărat?

Liviu Dragnea: Pentru câteva sute de miliarde de euro se omoară oameni. A mai fost altă supărare pentru multinaționale, faptul că am plafonat prețul la energie electrică și la gaze ... la 86 de lei, ceva de genul ăsta. Oricum, rămânea suficient profit și pentru cei care furnizau energie electrică și gaze, majoritatea dintre ei, dar era un preț foarte bun pentru consumator și pentru industrie. Unde s-au dus prețurile? Foarte sus. Dacă România ar fi păstrat ce lăsasem eu, nici nu trebuia să facă nimic.

Cei care au venit, în a doua ședință de Guvern, a Guvernului Orban, au anulat această prevedere, adică au dat liber la prețuri. Și uitați-vă unde suntem azi. Deci era pe trei ani și putea fi prelungită pe încă trei ani, și mergea până în 2025, ceva de genul ăsta. Ăsta a fost un alt motiv

Al treilea, legea dublului standard. Același tip de produs, aceeași marcă, în care se vinde în țara de origine a supermarketului respectiv, cu o anumită compoziție, curat, și în România se vinde cu altă compoziție. Sigur că și asta a deranjat. Programele pentru agricultură .... că am văzut scandalul cu Casa Unirea, era normal să se ajungă aici.

Actualitate.net: Care a fost implicarea dvs. aici. Ați înființat programul ...

Liviu Dragnea: Păi, bineînțeles. Casa Unirea a fost în programul de guvernare. A avut un rol foarte bine și clar definit. Casa Unirea trebuia să deruleze câteva programe: 

- programul numit generic Tomata, care urma să cuprindă nouă legume, oamenii știu. De exemplu, în programul Tomata în doi ani de zile ... în primul an au apărut 90 de mii de tone de roșii românești pe piață. Anul următor, 150 de mii de tone de roșii românești pe piață. În ritmul acesta, în câțiva ani de zile, nu prea mai erau legume din import în România, așa cum era făcut programul.

- al doilea program, să finanțeze împreună sau nu cu autoritățile locale realizarea de depozite pentru legume și fructe zonale. 

- al treilea program, să finanțeze tot Casa Unirea, înființarea împreună cu asociațiile comunale sau cu oameni, sau cu fermieri, sau cu firme, înființarea de micro fabrici de conserve pentru surplusul produselor care nu se vindeau. 

Pentru agricultura mare, Casa Unirea trebuia să furnizeze toate imputurile, adică îngrășăminte, semințe s.a.m.d. și să le preia cerealele. Vă gândiți ce ar fi însemnat asta pentru cei mari, pe care nu-i învinovățesc, ei fac afaceri. 

Singura firmă care ajută fermierii, chiar dacă propietarul nu este român, este Agricover, dar cu o singură companie nu se poate face față. Este singura care ajută agricultura românească.

Toate aceste măsuri deranjau. Au adus mulți bani la buget, foarte mulți bani, vorbim de zeci, sute de miliarde de euro, dar au pierdut sume uriașe de către multinaționale. Toate lucrurile au făcut ca să se finanțeze o campanie foarte urâtă împotriva mea, pentru că, vezi Doamne, am vrut să modific legile justiției pentru mine.

Legile justiției se referă la funcționarea justiției, nu la codurile penale.

Actualitate.net:Dvs. ați spus că nu ați fost neapărat un susținător al Ordonanței 13 (...)

Liviu Dragnea: Aia a avut o istorie ... Mi-am asumat-o. Pentru că așa am făcut tot timpul. Că am făcut, că n-am făcut, eu întotdeauna mi-am asumat. Era firesc. Dar n-am cum să uit că exact după ce a fost instalat Guvernul, a doua zi sau a treia zi, au fost niște ninsori foarte puternice atunci și am plecat la vânătoare cu mai mulți colegi, printre care și Marian Neacșu. Toată ziua m-a bătut la cap să scoatem o astfel de ordonanță. Faptul că am cedat nu mă scuză cu nimic. Și mi-am asumat. Dar asta a trecut, în regulă.

Dar toată campania de după, vorbim de legile justiției, care 95% au fost făcute de către asociații de magistrați, cu implicarea CSM-ului, și eu cred că au ieșit niște legi bune. Iar din moment ce le-au susținut magistrații ... pentru că nu le-au modificat, au trecut șase ani. Legile justiției sunt cele trei legi care se referă la funcționarea justiției, legile care ar putea să favorizeze sau să defavorizeze pe cineva sunt codul penal, codul de procedură penală.

Scandalul foarte mare cu legile justiției a fost pentru că un articol care i-a deranjat pe toți din adevăratul „Stat paralel”, nu ce se vorbește de un an de zile la televizor, a fost înființarea acelei secții de investigarea a infracțiunilor făcute de magistrați. Logica a fost foarte simplă.

Dacă acolo este un judecător, aici este procurorul de la DNA, aici este inculpatul cu avocatul, dacă judecătorul știe că acest procuror îl poate cerceta inclusiv pe el, câtă putere de caracter poate să aibă ca să nu-i fie teamă dacă nu cumva îl deranjează, mâine nu se trezește el chemat la DNA.

Și atunci, s-a zis, DNA-ul rămâne, dar în ceea ce privește magistrații trebuie să fie cercetați, verificați, de o altă structură de parchet care să nu fie în instanță.

Și atunci, el știe că cel de la DNA sau de la Parchetul General nu îi poate face rău și îți crește speranța că judecă și corect. Și, culmea, i-a deranjat pe acești activiști civici, societatea civilă, acea secție care era singura secție de parchet la care numirea nu era politică, era făcută de CSM.

Deci, de ce te deranjează? Procurorul șef DNA era numit în final de președinte, procurorul general era numit de președinte, adjuncții lor la fel. Asta era singura secție care era numită de CSM în urma unor interviuri, unor concursuri, unde politica nu avea niciun fel de influență.

Asta a deranjat, pentru că s-au speriat că poate fi o structură de procurori care să nu fie influențați de politicieni. Asta a deranjat foarte mult și de aici scandalurile cu legile justiției, care, vezi Doamne, sunt făcute pentru Dragnea. Ca să-mi facă mie ce, nu eram nici procuror, nici judecător.

Actualitate.net: V-au durut acuzațiile astea? Cât ați avut de suferit de pe urma lor? V-ați simțit neîndreptățit?

Liviu Dragnea: Foarte mult, da, m-au durut. Dacă, mă rog, muncești, cât muncești... Împreună cu Darius Vâlcov, o capacitate economică. După părerea mea, au fost doi miniștri buni pe care i-a avut România, anume Florin Georgescu și Darius Vâlcov. Darius este și el în închisoare, pentru că da, trebuia să ajungă.

Ce am spus în programul de guvernare, cu excepția spitalelor regionale, a fost realizat. Am spus că obiectivul principal a fost să fie mai mulți bani în buzunarele românilor. Și s-a întâmplat. Veniturile au crescut, pensiile au crescut, taxele și impozitele au scăzut, economia a ajuns pe primul loc în Europa și a doua în lume în 2017. Și tu ești nemulțumit și protestezi. Cum să nu te doară? Cum să nu te doară asta? Și votezi împotriva lui Dragnea. A plecat Dragnea.

Actualitate.net: Și cu toate astea, după toate lucrurile pe care le-ați făcut, ați fost închis. Și ați spus că ați fost închis din ordin politic. Cum vă simțiți acum, după toată perioada asta și cât de apăsătoare este liniștea aceasta, pentru că ați trăit foarte mulți ani în zbuciumul acesta politic

Liviu Dragnea: Liniștea nu e apăsătoare, e bună, dacă știi cum să o asimilezi și cum să o folosești. Nedreptatea care mi s-a făcut m-a măcinat foarte mult și mă macină în continuare. Sigur, la o intensitate mai mică, căci ea scade, că așa este modul de protecție al creierului. Nu poate să țină o durere la aceeași intensitate la nesfârșit.

Și vezi, eu mi-am sacrificat libertatea pentru niște lucruri în care am crezut și care au făcut bine acestei țări. Și văd acum, văd de câțiva ani de zile cum în România se întâmplă lucruri din ce în ce mai rele. Lumea o duce din ce în ce mai greu. Este un grup de șmecheri din siajul celor de la guvernare care o duc bine, dar restul oamenilor de afaceri o duc greu.

Actualitate.net: Cine formează acest grup de șmecheri?

Liviu Dragnea: Cei care primesc lucrări. Poate trebuie să mă documentez mai bine, să nu vorbesc aiurea. În general, nu prea am vorbit aiurea.

Actualitate.net: Am văzut că aveți un câine Akita

Liviu Dragnea: Da, se numește Kenzo (...)

Actualitate.net: El vă ține companie acum? Cum i-ați ales numele?

Liviu Dragnea: El și Bobița, care este o pisică foarte frumoasă. Au început să se înțeleagă, doar că ea e șefa, firesc. Kenzo înseamnă în japoneză și al doilea fiu. Și am zis că este ca un fiu pentru mine și așa am gândit-o eu.

Actualitate.net: Este o rasă foarte fidelă, din câte știu. Și aveți deja un lucru în comun, că nu vă este frică.

Nici nu știu cât este de bine. Lipsa asta de frică, câteodată, îți poate face rău. Dacă îți e frică îți iei măsuri de protecție și nu pățești nimic, dar, pe de altă parte, așa sunt și nu îmi pare rău.

Actualitate.net: Mai există oameni fideli în viața dvs.? Oameni care v-au rămas alături în toată această perioadă?

Liviu Dragnea: Categoric, iar pentru mine este o mare bucurie. Mă întreba cineva odată câți mai sunt ... Nu sunt mai puțini prieteni decât erau ... Un prieten înseamnă chiar prieten, cu legătură foarte puternică, restul amici sau oportuniști. Au fost, au plecat, revin. Prietenii au rămas aceiași. În viață nu poți să ai zeci de prieteni. Dacă ai 10, ești un om foarte norocos.

Actualitate.net: Dar atât de prieten v-a fost și domnul Codrin Ștefănescu. Mai țineți legătura cu dânsul? Știți că s-a îmbolnăvit de cancer și că urmează tratament. Și că se aștepta să primească un telefon de la dvs., că a primit telefon de la alte persoane din politică, dar de la dvs. nu. De ce nu l-ați sunat, atât de tare v-ați supărat pe dânsul?

Liviu Dragnea: Da, a fost. Nu mai țin legătura. Nu a avut, nu.

Actualitate.net: Pentru că și dânsul a făcut șirul de acuzații în legătură cu domnul Coldea ... Mai intervine ocazional cu declarații, pentru că a ieșit din politică. Sau cel puțin a luat o pauză ...

Liviu Dragnea: Asta cu Coldea ... Deci eu când vorbeam despre ce face „Sistemul”, despre ce a făcut Coldea, despre ce a făcut Maior, despre ce a făcut Pahonțu și face în continuare, nu prea aveam reacții și susținători. Și, dintr-o dată, am ajuns eu omul lui Coldea? Eu nu am mai vorbit cu Coldea din 2017, din ianuarie sau februarie. Deci sunt, totuși, șapte ani. De unde să știu eu ce a făcut Coldea și ce face Coldea? Și că ar fi Coldea unul dintre oamenii pe care eu să-i protejez, să-i ajut? Niciodată în viața mea!

Actualitate.net: Așa spune fostul dvs. coleg de partid și prieten. Dânsul spunea că a pierdut un frate ...

Liviu Dragnea: Altădată îmi spunea că sunt ca un părinte, dar nu asta este important. Acolo a vorbit de câteva lucruri despre cum să fac afaceri 50% - 50% cu Coldea ... Eu nu știu, ori era foarte obosit când am vorbit noi, ori a încurcat temele. Discuția este foarte simplă, nu e complicată.

Chiar aici unde facem interviul, au venit prin octombrie 2023 doamna Anca Alexandrescu și domnul Dian Popescu. Au venit la mine să mă roage doamna Anca Alexandrescu, în primul rând, să-l ajut pe domnul Dian Popescu în Serbia, știind că eu mai am cunoștințe în guvernul de acolo, ca să vândă și să cumpere energie.

Și i-am zis că nu pot să merg cu așa ceva la lideri politici, pentru că nu am făcut niciodată. În schimb, știu că Sebastian Ghiță are o relație strânsă cu un naș, fin, ceva de genul ăsta, care are o firmă și este foarte dezvoltat în domeniu. Când o să mai ajung în Serbia, o să-l sun pe Sebastian și o să-i spun despre propunerea ta, după care ce faceți voi nu mai e problema mea. Și el mi-a zis (n.red Dian Popescu), noi vrem să luăm 50% , ei 50%, să facem acolo o firmă mixtă. Nu mă interesează. Lucru care s-a și întâmplat.

De la masa la care eram cu Sebastian Ghiță și cu omul de la firma respectivă din Serbia l-am sunat pe Dian Popescu, în 2023, prin octombrie, dacă nu greșesc. Am pus pe speaker, însă atunci am aflat că el nu știa engleză și nu puteau vorbi. A rămas că se pun de acord prin mesaje, prin e-mail-uri, lucru pe care l-au și făcut. Cred că au și încercat. Nu știu dacă l-au făcut, dacă fac în continuare comerț cu energie ...

Asta este afacerea despre care i-am vorbit eu lui Sebastian Ghiță, nu i-am propus eu, i-am vorbit ca să-i ajut pe Anca Alexandrescu și pe Dian Popescu.

Ori de aici, ca să spui că ți-am propus afacere 50% - 50% cu Coldea? Asta este calomnie! Altă explicație nu am de ce să mai dau și nici nu am. Și, sincer, nu am de ce să îmi mai pierd energia să spun și să mă gândesc de ce s-a făcut. Sunt oameni care pot spune orice aberație într-un mod senin.


Interviul integral poate fi urmărit în materialul video.

Notă de redacție: După realizarea acestui interviu, Actualitate.net a contactat-o pe jurnalista și prezentatoarea Realitatea TV Anca Alexandrescu, pe care am rugat-o să ne ofere un punct de vedere în ceea ce privește declarațiile lui Liviu Dragnea în dialogul purtat.

„Va mulțumesc mult pentru că m-ați contactat. Adevărul este următorul. Domnul Dragnea voia sa facă afaceri în domeniul energiei. De altfel, fiul său se ocupase deja de asta. Și da, eu i l-am dus pe Dian Popescu să se ajute reciproc. Eu nu am afaceri în domeniul energiei. Si nici nu intenționez. Și da, s-a discutat despre relația domniei sale cu Vucic (n.red. președintele Serbiei). Nu cu domnul Ghiță. Mai departe nu știu ce s-a întâmplat, pentru că eu n-am mai participat la discuțiile pe care domnia sa le-a mai avut cu Dian Popescu. Dezvaluirile legate de domnul Ghita le-am făcut pe baza declarațiilor domnului Ghiță. Eu n-am fost niciodată în Serbia și nici nu m-am întâlnit cu domnul Ghiță.

I-am fost alături în cele mai grele momente și am rămas același om corect. Până în ziua în care a venit în emisiunea mea și a spus că nu are nicio treaba cu domnul Coldea și că nu știe despre afacerile acestuia cu niște apropiați ai săi.”, a declarat Anca Alexandrescu pentru Actualitate.net.



Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.98
  • USD 4.77
  • CHF 5.37
  • GBP 5.98
  • BGN 2.54
  • RUB 0.05
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti -1°C icon
  • Cluj-Napoca -5°C icon
  • Constanta 1°C icon
  • Iasi -1°C icon
  • Brasov -2°C icon
  • Timisoara -2°C icon
  • Craiova -1°C icon