Conștiința și experiențele aproape de moarte: Un nou studiu arată o activitate cerebrală neașteptat de intensă în timpul resuscitărilor

Publicat:
4 minute
Autor: Redacția

Într-un studiu recent efectuat de NYU Grossman School of Medicine, în colaborare cu 25 de spitale, în majoritate din SUA și Marea Britanie, cercetătorii au descoperit că pacienții care sunt supuși manevrelor de resuscitare cardiopulmonară (CPR) pot experimenta conștiență, chiar și atunci când nu prezintă semne externe vizibile ale acesteia.

By Rama - Own work, CC BY-SA 2.0 fr, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3632271

Acești indivizi, unii dintre ei readuși la viață până la o oră după ce inimile lor au încetat să funcționeze, au raportat amintiri vii despre experiența "morții". Surprinzător, în timp ce erau inconștienți, modelele lor cerebrale erau asociate cu gândirea activă și memoria.

Studiul s-a concentrat pe 567 de pacienți cu stop cardiac care au primit CPR în spitale. Deși rata de supraviețuire a fost redusă, mai puțin de 10% recuperându-se suficient pentru a fi externați, 40% dintre acești supraviețuitori au reamintit un anumit nivel de conștiență în timpul CPR, care nu a fost detectat prin metode standard.

Rezultatele, publicate la 14 septembrie în revista Resuscitation, au dezvăluit de asemenea că în jur de 40% dintre acești pacienți au prezentat activitate cerebrală care se asemăna sau era aproape de nivelurile normale, chiar și la o oră după începerea manevrelor de CPR.

Utilizând electroencefalograma (EEG), care urmărește activitatea cerebrală cu ajutorul electrozilor, s-a observat că acești pacienți au avut vârfuri în unde gamma, delta, theta, alpha și beta, legate de funcțiile cognitive de nivel înalt.

Relația dintre stopul cardiac și activitățile cognitive ulterioare, conștiența și conștientizarea a rămas un mister. Rapoarte anterioare au arătat că unii supraviețuitori suferă de probleme de memorie, depresie și PTSD, în timp ce alții pretind experiențe transformative în timpul evenimentului, cum ar fi viziuni lucide și revizuiri profunde ale vieții, în ciuda lipsei semnelor externe de conștiență.


Cu noile perspective oferite de acest studiu, este clar că înțelegerea noastră asupra conștienței, mai ales în timpul experiențelor de apropiere de moarte, este mai complexă decât se credea anterior.


Recunoașterea conștienței în astfel de evenimente, de obicei considerată absentă, ridică întrebări esențiale despre profunzimea conștienței și potențiala necesitate de sedare în timpul CPR.

Rezultatele studiului subliniază de asemenea importanța studierii ulterioare a rezultatelor psihologice post-stop cardiac ca componentă a sindromului post-terapie intensivă.


Ce este electroencefalograma (EEG)?

EEG, sau electroencefalogramă, este o procedură medicală care măsoară activitatea electrică a creierului. Prin plasarea unor electrozi pe scalp, EEG înregistrează fluctuațiile electrice generate de neuroni. Este adesea folosit pentru a diagnostica și monitoriza afecțiuni precum epilepsia, tulburările de somn sau pentru a verifica integritatea creierului în situații precum comă sau traumatisme cranio-cerebrale.

foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Three_quarter_view_of_EEG_subject.jpg

Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine